HABER MERKEZİ
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Hamas'ın anlaşmaya olumlu yanıt verdiğini duyurdu. Al Thani, "Hamas'ın teklif hakkında bazı yorumları oldu ancak genel olarak olumlu olduğunu söyleyebiliriz" açıklamasında bulundu. Hamas da yaptığı açıklamada, teklife olumlu yanıt verdiğini doğrulayarak, "Hamas hareketi kısa bir süre önce, hareket içinde ve direniş gruplarıyla istişareleri tamamladıktan sonra, çerçeve anlaşmasına ilişkin yanıtını Katar ve Mısır'daki kardeşlerine iletti" dedi.
Hamas, "Kapsamlı ve eksiksiz bir ateşkes sağlanması, halkımıza yönelik saldırganlığın sona erdirilmesi, yardım, barınma ve yeniden imarın sağlanması, Gazze Şeridi üzerindeki kuşatmanın kaldırılması ve esir takasının tamamlanması için öneri olumlu bir ruhla ele alındı" ifadelerini kullandı. Anlaşmaya yönelik çabalara katılan tün ülkelerin katkılarına değer verdiklerini belirten Hamas, "Tüm ulusal güçler ve gruplarla birlikte, işgali sona erdirme, toprakları ve kutsalları üzerindeki meşru ulusal haklarını gerçekleştirme yolunda halkımızı savunmaya devam ettiğimizi teyit ediyoruz" denildi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise, Katar Başbakanı Al Thani yaptıkları ortak basın toplantısında, "Yarın İsrail hükümeti ile görüşeceğim" dedi. Hamas'a sunulan teklifin "ciddi" bir teklif olduğunu ve "sadece önceki anlaşmayı tekrarlamayı değil, genişletmeyi amaçladığını" vurgulayan Blinken, "Hala yapılması gereken çok iş var" dedi.
İsrail ve Hamas arasındaki muhtemel anlaşma, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara 6 hafta ara verilmesini ve İsrailli esirler ile Filistinli mahkumların karşılıklı olarak serbest bırakılmasını içeriyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin İsrail Meclisi'ndeki haftalık toplantısında konuştu. Netanyahu, "Amacımız Hamas'a karşı kesin bir zafer. Hamas lider kadrosunu öldüreceğiz, bu nedenle Gazze Şeridi'nin her bölgesinde aktif olmaya devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı. Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden saldırılarının nihayete ermemesi gerektiğini savunan Netanyahu, "Savaş o zamandan önce bitmemeli ancak yıllar değil aylar sürecek" dedi.