52 yıllık rum inadı

İsviçre’de gerçekleştirilen ikinci tur Kıbrıs konferansından da çözüme ulaşılamazken Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'çözümsüzlük çözümdür' tezi bir kez daha tescillendi.

OSMAN NURİ CERİT

Kıbrıs görüşmeleri yine sonuçsuz kaldı. İsviçre’nin Crans Montana bölgesinde 10 gün süren Konferansın başarısız olmasına Rum-Yunan ikilisinin, başta Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığı olmak üzere tüm konularda olumsuz tavırları neden oldu. Rum tarafının bu tavrı hiç kimseyi şaşırtmadı. Rumlar adadaki uzlaşmaz tavrını 52 yıldır devam ettiriyor. Kıbrıs’ta çözüm için 1968 den bu yana devam eden uzlaşma görüşmelerinde hep masayı deviren taraf Rumlar oldu. 

MASAYI 4 KEZ TERK ETTİLER 

KKTC’nin kurulmasından bu yana olan süreçte Kıbrıs müzakereleri üç kez donduruldu. 2014’te göreve gelen Rum lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununu çözmek için başkan oldum ifadelerinin ardından son iki yılda 4 kez masadan kalkarak, çözümsüzlükten yana tavır sergiledi. 

HAYIR’A RAĞMEN AB ÜYELİĞİ 

Çözüme en çok, "Annan Planı" olarak bilinen görüşmelerin yapıldığı 1999-2004 sürecinde yaklaşıldı. Bu kapsamda 2004'te hem KKTC'de, hem de Rum Kesimi'nde "Annan Planı" için referanduma gidildi. Türk tarafı birleşmeye "evet" derken, Rumlar çözüme "hayır" dedi. Güney Kıbrıs referandumda hayır demesine rağmen AB’ye kabul edildi. 

Kıbrıs davası 23 Türk büyükelçiyi eskitti

1974 Barış Harekatı’nın gerçekleşmesinin ardından 1983 yılında kurulan KKTC nezdinde bugüne kadar 23 Türk büyükelçi görev aldı. 52 yıldır süren ve uluslararası sorun haline getirilen Kıbrıs sorununda görev yapan 23 Türk Büyükelçi Rum ve Türk toplumları arasında sürdürülen çözüm müzakerelerine tanıklık etti. KKTC’nin kurulmasının ardından adada Türkiye’yi 1984-1989 yılları arasında ilk kez Lefkoşa Büyükelçisi olarak İnal Batu temsil etmişti.

Rum liderden taraflara son öneri

Cenevre’nin Crans Montana bölgesinde gerçekleştirilen konferansın son günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e  verdiği son öneriler ise şöyle: “Garanti Antlaşmasıyla müdahale hakkı çözümün ilk gününden kaldırılmalı. 2 bin kişiden oluşacak bir uluslararası güç olmalı. Gücün üçte birinin garantör ülkelerden (Türkiye, Yunanistan, İngiltere) gelmeli, Komutanı Avrupa ülkesinden olmalı.