3. dünya savaşının ayak sesleri

NATO ile Rusya arasındaki Suriye gerilimi tırmanıyor. Muhalifleri vuran Rus jetleri, Türk hava sahası ihlallerinin ardından bölgedeki ABD uçaklarını da taciz etti. NATO, Türkiye’ye asker göndermeye hazır olduklarını açıkladı.

Rusya’nın Suriye’de muhalifleri hedef alan operasyonları sürerken Suriye semaları ısındı.

Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus jetlerinin Amerikan uçaklarını da taciz ettiği ortaya çıktı. Pentagon yetkilileri, ABD’ye ait bir savaş uçağının Suriye hava sahasında Rus jetleriyle tehlikeli bir şekilde yakınlaşmaktan kaçınmak için rotasını değiştirdiğini açıkladı. Rus jetlerinin ayrıca  Rakka, Kobani ve Halep üzerinde görev yapan 3 Amerikan insansız hava aracını da taciz ettiği kaydedildi.

NATO HAZIR

Gelişmeler üzerine acil toplanan NATO Savunma Bakanları,  NATO’nun güney sınırından gelebilecek tehlikelere karşı Türkiye’ye asker göndermeye hazır oldukları bildirdi. Teşkilat adına açıklamayı yapan  NATO Genel Sekretei Jean Stoltenberg, “Türk hava sahasının Rusya tarafından ihlali kabul edilemez. Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz” diye konuştu.

ACİL EYLEM GÜCÜ

Önlemler kapsamında NATO’nun Ukrayna krizi sonrası oluşturduğu 13 bin kişilik çevik gücün de  bölgeye kaydırılabileceğini belirten Genel Sekreter, “Biz desteğe her zaman hazırız. Türkiye’yi korumak için Acil Eylem Gücümüzü sevk edebiliriz. 48 saat içinde konuşlanma kapasitemiz var” diye konuştu. Stoltenberg, Rusya’nın “Türkiye sınırını koruyoruz” açıklamasına da “Türkiye’nin böyle bir yardıma ihtiyacı olduğunu hiç zannetmiyorum. Türkiye NATO içinde güçlü bir müttefik.” diyerek tepki gösterdi. Bu arada ABD ve Almanya Türkiye’nin talebinin aksine Patriotları bölgeden çekmeye karar verdi.

DOĞU AVRUPA’YA YENİ KARARGAHLAR

NATO Rusya sınırına yakın Doğu Avrupa ülkerlerindeki karargahlarını da güçlendiriyor. Genel Sekreter Stoltenberg bu kapsamda, Macaristan ve Slovakya’da 40 bin kişilik müdahale gücü oluşturma planlarını tamamladıklarını açıklarken, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, ülkesinin Baltık ülkelerine olası Rusya tehdidine karşı asker göndereceğini açıkladı. Fallon,”NATO’nun doğu kanadında bulunan Baltık ülkeleri ve Polonya gibi müttefiklerimize destek için böyle bir karar aldık” derken, Suriye’nin komşularına, özellikle de Türkiye’ye daha fazla destek vereceklerini kaydetti. Kremlin ise, Fallon’un açıklamalarını üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.

DAVUTOĞLU: HER ŞEY OLABİLİR

Gelişmeler 3. Dünya Savaşı’nın bölgeden patlak vermesi yönündeki endişeleri arttırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da bu yöndeki görüşünü , “Eğer bu açık uluslararası hukuk ihlalleri devam ederse, önümüzde ne  olacağını tahmin etmek çok zor. “ sözleriyle ifade etmişti. Davutoğlu, yeni bir dünya savaşı olmaması için ise herkesin duyarlı olması gerektiğini kaydetmişti.

UZUN MENZİLLİ FÜZE YARIŞI

Rusya’nın Hazar Denizi’nden attığı füzelerle 1500 km uzaklıktaki Suriye’yi vurması  uzun menzilli balistik füze yarışında gelinen noktayı bir kez daha hatırlattı. Balistik füze yapımında yarışan süper güçler, denizden, havadan ve karadan attıkları füzelerle 10.000 kilometre uzaklıktaki bir bölgeyi vurabiliyor.