2050'ye kadar bir milyon kömür işi tehlikede

Global Energy Monitor, Çin ve Hindistan'ın en büyük kömür istihdamı kayıplarını yaşayacağı ve etkilenen topluluklar için destek planlaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Aksam.com.tr

Salı günü yapılan bir araştırmaya göre, fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasına yönelik herhangi bir taahhütte bulunulmasa bile, küresel kömür endüstrisi 2050 yılına kadar yaklaşık 1 milyon kişiyi işten çıkarmak zorunda kalabilir ve en büyük kayıp Çin ve Hindistan'da yaşanabilir.

Yüzlerce emek yoğun madenin, ömürlerinin sonuna gelmeleri ve ülkelerin kömürü daha temiz düşük karbonlu enerji kaynaklarıyla değiştirmeleri nedeniyle önümüzdeki on yıllarda kapanması bekleniyor.

Ancak ABD merkezli düşünce kuruluşu Global Energy Monitor (GEM), kapanması muhtemel madenlerin çoğunun "bu operasyonların ömrünü uzatmak veya kömür sonrası ekonomiye geçişi yönetmek için herhangi bir planlama yapmadığı" uyarısında bulundu.

GEM'in Küresel Kömür Madeni İzleyicisi proje yöneticisi Dorothy Mei, hükümetlerin işçilerin enerji dönüşümünden zarar görmemelerini sağlamak için plan yapmaları gerektiğini söyledi.

Mei, "Kömür madenlerinin kapanması kaçınılmaz, ancak işçiler için ekonomik zorluklar ve sosyal çekişmeler kaçınılmaz değil" dedi.

GEM, dünya çapında yaklaşık 2,7 milyonluk toplam işgücünü kapsayan 4.300 aktif ve önerilen kömür madeni projesini inceledi. Çalışma, 2035 yılından önce faaliyetlerine son verilmesi planlanan madenlerde 400.000'den fazla işçinin istihdam edildiğini ortaya koydu.

Shanxi en ağır darbeyi aldı

GEM'in tahminlerine göre, küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlandırmak için kömürü aşamalı olarak azaltma planları hayata geçirilirse, dünya çapında sadece 250,000 madenciye - mevcut işgücünün %10'undan daha azına - ihtiyaç duyulacaktır.

GEM'in tahminlerine göre, dünyanın en büyük kömür endüstrisi olan Çin'de şu anda 1,5 milyondan fazla kişi istihdam edilmektedir. 2050 yılına kadar beklenen 1 milyon küresel iş kaybının 240.000'den fazlası sadece Shanxi eyaletinde olacaktır.

Çin'in kömür sektörü son yıllarda birçok yeniden yapılanma dalgası geçirdi ve kuzey ve kuzeydoğudaki birçok maden bölgesi, ocakların kapatılmasının ardından alternatif büyüme ve istihdam kaynakları bulmakta zorlanıyor.

GEM'in kömür program direktörü Ryan Driskell Tate, "Kömür endüstrisi, genel olarak, işçilere yönelik muamelesiyle kötü bir üne sahip" dedi.

"İhtiyacımız olan şey, işçiler ve kömür toplulukları için proaktif bir planlamadır... böylece endüstri ve hükümetler, bu kadar uzun süredir yükü çeken işçilere karşı sorumlu kalacaktır."