150 milyon dolarlık taht töreni bugün

Japonya’da 126. İmparator Naruhito, 150 milyon dolar harcanan törende tacını takarak, tahta resmen oturacak. Ülke genelinde 550 bin hükümlü için af bekleniyor.

Japonya’da ‘kasımpatı’ adı verilen imparatorluk tahtı ‘Takamikura’yı mayısta devralan 126. Japon İmparatoru Naruhito resmen tacını giyiyor. 

150 LİDER KATILACAK

Naruhito, babası Akihito’nun 1989’dan bu yana sürdürdüğü ‘Heisei’ dönemini sonlandırarak, yeni dönem ‘Reiwa’nın (Düzenin uyumu) imparatorluk beyannamesini okuyacak. Naruhito’nun tahta çıkışı için bugün 150’den fazla devlet lideri ve uluslararası kuruluş temsilcisi başkent Tokyo’daki taç giyme törenine katılacak. Ülkede imparator değişimi ve taht törenlerinin yaklaşık 150 milyon dolara mal olması akıllara mali külfetin nasıl karşılandığı sorusuna getirdi. Mali yükün vergi mükelleflerinden tahsil edilmesine karşı davalar sürerken, 1989’daki taht değişiminde Anayasa Mahkemesi 3 davada törenlerin anayasal olduğuna hükmetmişti. Naruhito’nun Takamikura’ya oturmasıyla ülke genelinde 550 bin hükümlü için af çıkarılacağı duyuruldu.   

DÖNEMİN ADI: DÜZENİN UYUMU 

5 ay önce sade bir törenle tahta oturan ve yeni dönemi başlatan İmparator, şimdi ‘Sokuirei’ ismi verilen resmi tahta çıkış ve taç giyme törenlerinde boy gösterecek. Taç giyme merasiminin ardından çift, 10 Kasım’da liderleri karşılamak için Akasaka Sarayı’na doğru yola çıkacak. İmparator 15 Kasım’da Japon tanrısına ikram “Daijousai” (İlk pirinç ikramı) törenine katılacak. Naruhito’nun “Düzenin Uyumu” döneminde, barışsever Japonya ve Japon toplumu duruşunu sürdürmesi bekleniyor.