15 Türk gemici için seferberlik

Gine açıklarında korsan saldırısıyla kaçırılan 15 Türk denizci için uluslararası kurtarma operasyonu başladı. Dışişleri, Ulaştırma Bakanlığı, Büyükelçilikler ve geminin ait olduğu firma koordineli olarak çalışıyor.

Nijerya’dan Güney Afrika’ya seyir halindeyken korsan saldırısına uğrayan Türk kaptan Mustafa Kaya yönetimindeki Mozart isimli konteyner gemisinden kaçırılan 15 Türk denizci için kurtarma seferberliği başladı. Gemide bulunan 19 mürettebattan Azerbaycan asıllı Farman Ismayılov öldürülmüş, 15 Türk denizci bir süre takip ettikten sonra gemiye çıkan 4 korsan tarafından zodyakla kaçırılmıştı. Ayağından yaralanan 4. kaptan Furkan Yaren ile 2 mürettebat gemiyi radar sistemi bozulduğu için ‘uluslararası navigasyon’ sisteminin yardımıyla Gabon’un Gentil Limanı’na getirerek demirledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan gece yarısı Yaren ile yaptığı görüşmenin ardından kurtarma için gerekli tüm talimatları verdi. Türkiye’nin başta Abuja olmak üzere Nijerya ve çevre ülkelerdeki büyükelçilikler seferber edildi.

KORSANLAR GERİ DÖNMEDİ

Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov’a başsağlığı dileyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kaçırılan vatandaşlarımızın kurtarılması için de tüm ülkelerle gerekli temasları başlattık. Korsanlar henüz geri dönüş sağlamadı” dedi. Çavuşoğlu, geminin sahibi şirketin de gerekli tüm çalışmaları yürüttüğünü, hukukçular, sigorta şirketleriyle temasta olduklarını aktardı. Türkiye’nin Librevil Büyükelçiliği limana demirleyen gemiye çıkarak cenazenin nakledilmesi ve personelin güvenliği için devreye girdi. Boden Denizcilik de konu ile ilgili tüm yetkililerle birlikte sorunu en kısa ve en güvenli şekilde çözmeye çalıştıklarını bildirdi. Saldırının hemen ardından donanmadan yardım istendiği bildirildi.

ERDOĞAN, KAPTANLA İKİ KEZ GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, geminin kaptanlarından Furkan Yaren ile olayın duyulmasından kısa süre sonra ve dün gece, iki kez telefonla görüştü. Erdoğan, Gabon’a demirleyen geminin saldırıdan kurtulan 3 personelinin sağlık durumu hakkında bilgi aldı ve kendilerine tekrar geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan, kaçırılan personelin kurtarılması için de girişimlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Türkiye’nin Librevil Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız, geminin mürettebatıyla görüştü.

Rehin alınan 15 personelden Ünsal Dilsiz, İlyas Baş ve Mustafa Benklioğlu’nun Rize nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

‘NE OLUR ONLAR İÇİN DUA EDİN’

Rizeli gemicilerden Ünsal Dilsiz’in eşi Nesrin Dilsiz, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Allah rızası için ne olur dualarınızı edin. Bana, oğluna ve sevdiklerine gelsin ve hepsi ailesine kavuşsun. Çok kötü bir durumdayız. Korku içindeyiz, Allah’ım kötü haber verme” dedi. Son seferinde kaçırılan Ordulu Hamza Orhan’ın (25) Fatsa ilçesinde yaşayan ailesi de ‘iyi haberini’ bekliyor. Orhan’ın babası Sezai Orhan, “Oğlum aybaşında gelecekti. Staja gitmişti. Korsanlar kahrolsun” dedi. Evli ve 2 çocuk babası Mersinli gemici Halil Gülçür’ün ağabeyi Akay Gülçür, “Cumhurbaşkanımız ve devletimiz harekete geçti. Güzel haberi bekliyoruz” dedi.

KÖR ŞEKİLDE SEYRETTİK 

Furkan Yaren, sosyal medyadaki ses kaydında “Kör bir şekilde seyir yapıyorum. Tüm kabloları sökmüşler, hiçbir şey çalışmıyor, sadece radar çalışıyor. Rota verdiler, verdikleri rotada götürüyorum gemiyi. Biz iyiyiz ama ikinci mühendis öldü, diğerlerini de çok şiddetli döverek götürdüler” dedi.

ÇOK SIK YAŞANIYOR

Batı ve Güney Afrika kara sularının açıklarında seyreden gemilere alt yapı ve güvenlik eksikleri nedeniyle sık sık fidye amaçlı korsan saldırıları düzenleniyor. Geçen yıl yaşanan 135 kaçırma olayının yüzde 95’i, Gine Körfezi’nde yaşandı.

ALTI SAAT DİRENDİLER

Denizcilik Genel Müdürlüğü, “23 Ocak 2021 günü saat 10.36 TSİ’de Nijerya Lagos’a yaklaşık 180 mil açığında Liberya bayraklı Mozart isimli gemiye deniz haydutları saldırmıştır. Gemi personeli güvenli alana kendilerini kilitlemişler, ancak haydutlar 5- 6 saat uğraş sonucunda güvenli alan kapısını kırarak 15 Türk personeli rehin alıp gemiyi terk etmişler” açıklamasında bulundu. Bölgedeki deniz haydutluğuyla ilgilenen Maritime Domain Awareness Trade kuruluşuna gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı da kaydedildi. 

‘FRANSIZ PARMAĞI OLABİLİR’ İDDİASI 

Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, bu saldırının planlı bir şekilde düzenlenmiş olabileceğini belirtti. Bu coğrafyada Fransa’nın askeri olarak etkin olduğuna vurgu yapan Başbuğ, korsanların bu noktada kullanılabilir olabileceğini aktardı. Bu tip olaylarda nadir olarak cinayet işlendiğinin altını çizen Başbuğ, Türkiye’nin Akdeniz ve Afrika’da attığı adımlarınnı batılı güçleri rahatsız ettiğini sözlerine ekledi.