12 yıllık Netanyahu dönemi sona eriyor

İsrail'de Cumhurbaşkanı Rivlin'in hükümet kurma görevi verdiği aşırı sağcı Yair Lapid, yeni koalisyon için anlaşma sağladı. Koalisyon kurulursa 12 yıllık Netanyahu dönemi sona erecek.

23 Mart'ta İsrail'de 4. kez düzenlenen erken genel seçimlerde en yüksek oyu alan Likud partisinin lideri Başbakan Binyamin Netanyahu, koalisyon hükümetini kurmayı yine başaramayınca bu kez iki rakibinin Netanyahu'suz bir hükümete çok yaklaştığı öne sürüldü. İsrail medyası, aşırı sağcı Yamina Partisi lideri Naftali Bennett'in Cumhurbaşkanı Rivlin tarafından 5 Mayıs'ta hükümeti kurma görevi verilen Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid ile koalisyon hükümetini kurmasının beklendiğini yazdı. Kurulacak koalisyon hükümetinde Bennett ile Lapid'in dönüşümlü olarak başbakanlık yapacakları ifade edildi.

BİBİ'DEN SON HAMLE

Koalisyon hükümeti kurulması halinde Binyamin Netanyahu'nun 12 yıldır aralıksız yürüttüğü başbakanlık koltuğuna ilk olarak Bennett'in oturacağı kaydedildi. Öte yandan koltuğu sallantıda olan Netanyahu, partisinden ayrılarak yeni parti kuran ve muhalefete geçen Gideon Saar ile Yamina Partisi lideri Naftali Bennett'e dönüşümlü başbakanlık önerdi. Ancak Saar teklifi geri çevirdi. Netanyahu'nun önerisinde, kurulacak koalisyon hükümetinin başbakanlık koltuğunda ilk 1 yıl 3 ay Saar'ın oturması öngörüldü. Daha sonra Netanyahu'nun 2 yıl boyunca başbakanlığı devralması, koalisyonun son 1,5 yılında ise Bennett'in başbakan olması önerildi.