100 sığınmacı göz göre göre boğuldu

Libya açıklarında sığınmacıları taşıyan lastik botun batması sonucu en az 100 göçmen öldü. SOS Akdeniz, birkaç gün önce botun çok zor durumda olduğunu bildirmiş ancak hiçbir ülke müdahale etmemişti.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Trablus açıklarında birkaç gün önce aşırı sığınmacı yükü nedeniyle çok zor yol alan bir lastik botla ilgili yapılan uyarılara hiçbir ülkenin kulak asmaması nedeniyle bir trajedi yaşandığını duyurdu. Fransız sivil toplum kuruluşu SOS Akdeniz'e ait Ocean Viking gemisinin olay yerine ulaşmasının ardından 10 ceset tespit edildiği, en az 100 sığınmacının öldüğünün saptandığı ifade edildi. Enkazına ulaşılan bot dışında iki botun daha zor durumda olduğu belirtilirken IOM ise Libya açıklarında son birkaç günde 172 düzensiz göçmenin ölmüş olabileceğini bildirdi.

Acı trajedinin gerçekleştiği alanda fotoğraf çeken SOS Akdeniz bunları web sitesinde yayınladı.

ÖLÜMLER 3 KATI ARTTI

Arama-kurtarma operasyonlarının herhangi etkili bir devlet koordinasyonu olmadan zor şartlar altında gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. Akdeniz'de bu yıl geçen yıla göre hayatını kaybeden düzensiz göçmen sayısının 3 misli arttığı, 2021'in başından bu yana Akdeniz'in orta kesiminde 350'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

KALIN: KAÇ MASUM CAN DAHA ÖLMELİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaşanan trajedinin ardından "İnsanlığın uyanması için daha kaç masum can kaybedilmeli?" ifadesini kullandı. Kalın, sosyal medyadan "Kalbi ve vicdanı olmayan bir dünya sisteminin günah defterine yazılan kaçıncı cürümdür bu? Mazlumun sahipsiz kaldığı bir dünyada ölen, insanlar değil insanlıktır" dedi.