10 yıl sonra su altından ilk sinyal! Malezya uçağının yeri tespit edilebilir

2014'ten beri kayıp Malezya uçağının düştüğü saatlerde Avustralya'daki bir su altı dinleme istasyonunda 6 saniyelik bir sinyal kaydedildiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, bunun uçağın düştüğü yeri ve saati tam olarak gösterebileceğini belirtti.

8 MART 2014'TE KAYBOLMUŞTU

Malezya'dan Çin'e giden MH370 sefer sayılı Malezya uçağı, 8 Mart 2014'te kalkıştan 38 dakika sonra kayboldu. Galler'deki Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, o güne ait Hint Okyanusu'ndaki su altı mikrofonları aracılığıyla kaydedilmiş 6 saniyelik ses tespit etti. Bu sesin, enkazın yerini tespite yardım edebileceği belirtildi.

İKİ DİNLEME İSTASYONU VAR

Araştırmacılar, saniyede 200 metre düşen 200 tonluk bir uçağın küçük bir depreme eşdeğer kinetik enerji ortaya çıkarabileceğini söyledi. Araştırmacılar, bölgedeki iki su altı dinleme istasyonunun Diego Garcia adası ile Avustralya'nın Cape Leeuwin bölgesinde olduğunu belirterek sadece Cape Leeuwin'in belirtilen saatlerde bir kayıt yaptığını söyledi.

TATBİKAT YAPILMASI GEREKİYOR

Dr. Usama Kadri, benzer enerji çıkaracak patlamalarla bölgede bir sinyal tatbikatı yapılabileceğini ifade etti. Kadri, tatbikat neticesinde benzeri sinyal ölçümü kaydedilirse bunun Malezya uçağının yerini tam olarak göstereceğini, sinyallerin ilgisiz olması halinde ise arama alanı ve tahmini düşüş saatinin yeniden değerlendirilebileceğini belirtti.

Planlanan rotadan saparak ordu radarlarına takılan uçağın Hint Okyanusu'nun güneyine doğru uçtuğu bazı radar kayıtlarına yansımıştı.

Uçağın 227 yolcu ve 12 mürettebatla Güney Hint Okyanusu'nda düştüğü tahmin edilen noktalarda yapılan arama çalışması havacılık tarihinin en pahalı arama kurtarma faaliyeti olmuştu.