Suriye İdlib 10 Eylül son dakika haberleri İdlib operasyonu neler oluyor en son gelişmeler

10 Eylül Suriye İdlib son dakika haberleri İdlib operasyonu neler oluyor en son gelişmeler. Suriye'nin İdlib ilçesinde son dakika gelişmeler yaşanıyor. Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçaklarının, İdlib ve Hama illerinde sivil yerleşimlere ve askeri muhaliflerin cephe hatlarına saldırıları sürüyor. Saldırılarda bir çocuk hayatını kaybederken, Hama'nın kuzey kırsalındaki Latamne beldesindeki bir hastaneye de hava saldırısı düzenlendi. Esed rejimine ait helikopterler, Hama'nın kuzey kırsalında yer alan Latamane beldesindeki bir hastaneye varil bombalı saldırı düzenledi. Hastane hizmet dışı kaldı, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadıSivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, şu açıklamayı yaptı:Sabah saatlerinden bu yana düzenlenen hava saldırılarında, İdlib'in Habit beldesinde bir çocuk hayatını kaybetti. En az 5 sivil yaralandı. Muhaliflere ait uçak gözlemevi yetkilileri, saldırılara ilişkin sosyal medyadan yaptıkları paylaşımda ''Hımeymim askeri üssünden kalkan Rusya'ya ait savaş uçakları ve Hama'dan kalkan Esed rejimine bağlı helikopterler, Hama ve İdlib'in güneyindeki sivil yerleşimlere ve muhaliflerin cephe hatlarına hava saldırıları düzenledi.'' ifadesini kullandı.

10 Eylül Suriye İdlib son dakika haberleri İdlib operasyonu neler oluyor en son gelişmeler. Suriye'nin İdlib ilçesinde son dakika gelişmeler yaşanıyor. Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve Rusya, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ve orta kesimlerindeki Hama illerinde hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Saldırılarda bir çocuk hayatını kaybetti. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçakları ile rejimin helikopterleri, sabah saatlerinden itibaren İdlib'in güneyindeki, Habit beldesi, Tel Aas ile Abidin köyü Hama'nın kuzeyindeki Latamne ilçesindeki sivil yerleşimlerle askeri muhaliflerin ve rejim karşıtı askeri grupların cephe hatlarına saldırı düzenliyor.  Sivil savunma kaynaklarına göre, bu ayın başından itibaren İdlib'in batısı, güneybatısı ve Hama'nın kuzeyine düzenlenen hava ve kara saldırılarında 29 sivil hayatını kaybetti. En az 58 kişi yaralandı.  Söz konusu sürede, Hama'nın kuzeyinden Keferzita beldesinde bir sivil savunma merkezi ile Has köyündeki yer altı hastane, düzenlenen hava saldırısında hizmet dışı kaldı. Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib ve çevresindeki bazı bölgelerin 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmesine karşın rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Detaylar aksam.com.tr'de

SON DAKİKA İDLİP HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ TÜRKİYE'NİN GÖZLEM NOKTALARI... 

HAVA SALDIRILARI DÜZENLENDİ

Muhaliflere ait uçak gözlemevi yetkilileri, saldırılara ilişkin sosyal medyadan yaptıkları paylaşımda "Hımeymim askeri üssünden kalkan Rusya'ya ait savaş uçakları ve Hama'dan kalkan Esed rejimine bağlı helikopterler, Hama ve İdlib'in güneyindeki sivil yerleşimlere ve muhaliflerin cephe hatlarına hava saldırıları düzenledi." ifadesini kullandı.

SON 9 GÜNDE 29 SİVİL ÖLDÜ

Sivil savunma kaynaklarına göre, bu ayın başından itibaren İdlib'in batısı, güneybatısı ve Hama'nın kuzeyine düzenlenen hava ve kara saldırılarında 29 sivil hayatını kaybetti. En az 58 kişi yaralandı.  Söz konusu sürede, Hama'nın kuzeyinden Keferzita beldesinde bir sivil savunma merkezi ile Has köyündeki yer altı hastane, düzenlenen hava saldırısında hizmet dışı kaldı. Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib ve çevresindeki bazı bölgelerin 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmesine karşın rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

RUSYA İDLİB'İ VURDU

Rus savaş uçaklarının İdlib'i bombaladığı bildirildi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus savaş uçaklarının muhaliflerin kontrolündeki son vilayet olan İdlib'e hava saldırısına başladığını duyurdu. Reuters da konuya dair haberinde "Rus savaş uçakları 22 gün aranın ardından İdlib'e hava saldırıları düzenlemeye başladı" ifadelerine yer verdi.

İdlib konusu 7 Eylül'de Tahran'da İran, Rusya ve Türkiye liderleri arasında yapılacak zirvede de masaya yatırılacak.

3 MİLYON SİVİL YAŞIYOR

Muhaliflerin son kalesi olan idlib ve çevresinde 3 milyon sivil yaşıyor. Birleşmiş Milletler İdlib'e olası bir harekatın 250 bin ile 700 bin kişiyi yerinden edebileceği uyarısında bulunuyor.

Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre; savaş uçakları, öğle saatlerinde İdlib'in batısı ve Hama ilinin kuzeyine saldırı düzenledi. Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib'in batısındaki  Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama'nın kuzeyindeki Zeyzun  bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı.

3 uçaktan 20 saldırı

Muhaliflere ait uçak gözlemevi de sosyal medya üzerinden yaptığı  açıklamada, "Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20  saldırı düzenledi" ifadesini kullandı.

Savaş uçaklarının saldırıları devam ederken ölü ve yaralı sayısı  hakkında henüz bilgi yok.

Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı  grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında  "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya,  bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

4 milyon sivilin endişeli bekleyişi

Suriye'de muhaliflerin son kalesi İdlib'de yaşayan 4 milyona yakın sivil, Esed güçlerinin müttefikleri İran ve Rusya ile birlikte yapacağı operasyondan endişe duyuyor.

Suriye'nin kuzeybatısında yer alan, stratejik konumdaki İdlib'de yaşanabilecek herhangi bir çatışmanın, Türkiye ve Avrupa'ya büyük bir göç dalgasını tetiklemesi ihtimali bulunuyor.

"Yüzbinlerce insan ölebilir"

ABD, Avrupa ülkeleri ve Türkiye, İdlib'de düzenlenecek kanlı operasyona karşı çıkıyor.

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Suriye'de Beşşar Esed  rejiminin İdlib'e "düşünmeden" saldırmaması gerektiğini belirterek, "Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüzbinlerce insan ölebilir. Olmasına  müsade etmeyin" ifadesini kullandı.

Sınırda önlemler alındı

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, saldırıların düzenlendiği İdlib çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdı.

Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor.

Ankara'nın Astana'da Rusya ve İran'la anlaşmasının ardından kurdurttuğu, İdlib'i çevreleyen 12 gözlem noktası da beton bariyerler ve ateş destek vasıtalarıyla güçlendirildi.

İdlib'e müdahale sonrası Türkiye'ye gelebilecek göç dalgası için, Suriye topraklarında kurulan Atme kampı hazır hale getirildi.

İDLİB NEREDE?

Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib şehri, İdlib adlı yönetim bölgesinin merkezi konumundadır. Suriye'nin en büyük şehirlerinden olan Halep'e 60 kilometr uzaklıkta yer alan İdlib, Hatay ilinin de toprak komşusudur.

Oldukça eski bir yerleşim yeri olan İdlib şehrinde ve şehrin yakın çevresinde pek çok eski şehir kalıntıları bulunmaktadır. Bir zamanlarda bölgenin en önemli merkezlerinden olan Ebla antik kenti, eski şehirlere örnektir.

İdlib şehrinin ekonomisi tarıma dayanmaktadır ve şehir Suriye'nin önemli tarım merkezlerinden birisidir. Özellikle şehirde üretilen zeytin, Suriye'nin zeytin ihtiyacının bir bölümünü karşılamaktadır. Aynı zamanda İdlib şehri; zeytin, pamuk, buğday ve meyve, özellikle kiraz için önemli bir üretim merkezidir. Şehirde üretilen diğer ürünler arasında badem, susam, incir, üzüm ve domates yer almaktadır.

SURİYE HARİTASI

Heyet Tahrir Şam örgütü

Türk askerinin bölgeye intikaline karşı çıkan doğrudan bir açıklama yapmadı. Diğer taraftan, söz konusu grup ile bazı muhalifler, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinden gelmeye hazırlanan çeşitli Özgür Suriye Ordusu gruplarının İdlib’e girmesine karşı çıkıyor. Heyet Tahrir Şam, bölgeye gelmesi beklenen grupların ABD’den destek almasını gerekçe gösteriyor. TSK da bölgedeki hassas durumu değerlendirerek intikal için en güvenli şartların sağlanmasını bekliyor.

İdlib neden önemli? : Suriye iç savaşında en büyük şiddet dalgasının yaşandığı bölgelerden biri İdlib oldu. İdlib’in rejimin kontrolünden çıkmasından ve Rusya’nın ekim 2015’te iç savaşa dahil olmasından sonra bölgeye şiddetli hava saldırıları başladı. Suriye’nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla İdlib milyonlarca kişinin sıkıştığı bir alan haline geldi. Ateşkesin korunamaması durumunda Esed rejimi, İran destekli güçler ve Rusya’nın yakın dönemde İdlib’e yönelik büyük bir şiddet dalgası başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Böylesi bir durumda milyonlarca kişinin Türkiye’ye girmek üzere sınıra yığılması bekleniyor.

İdlib'in nüfusu : Yerel sivil idare kayıtlarına göre İdlib’de 2 milyon 400 bin civarında yerli nüfus, yaklaşık 1,3 milyon da iç göçle gelmiş vatandaş barınıyor. TSK’nın İdlib’de ateşkesin korunması amacıyla başlatacağı intikal, sivillerin güvenle barınmasını sağlayacağı için, olası göç dalgasının önüne geçmiş olacak.

İdlib’in PKK tehdidiyle ilgisi ne? : İdlib ilinin kuzeydoğu ucunda yer alan Halep’e bağlı Afrin ilçesi, 2011’den bu yana terör örgütü PKK/PYD’nin işgalinde. Örgüt, ülkenin kuzeyinde, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e çıkabileceği bir koridora kavuşmak için İdlib’in bir bölümünü ele geçirmek zorunda. Türkiye’nin Astana anlaşması çerçevesinde İdlib içerisinde oluşturacağı askeri hat, aynı zamanda Afrin’deki terör örgütünün İdlib’e yayılmasının önünde güvenlik duvarı halini alacak.