1 kilometrelik dev gökdeleninin inşası yeniden başladı: Tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak

Tamamlandığında dünyanın en yüksek gökdeleni olacak Suudi Arabistan'ın 1,2 kilometre yüksekliğindeki Cidde Kulesi'nin inşası, ülke çapındaki yolsuzlukla mücadele operasyonları nedeniyle yaklaşık 7 yıl önce durdurulan inşaat çalışmalarının ardından yeniden başladı.

aksam.com.tr

Projenin arkasındaki geliştirme konsorsiyumu olan Jeddah Economic Company (JEC), Çarşamba günü sahada düzenlenen bir törenle kulenin 2028 yılında tamamlanmasının planlandığını duyurdu.

1 kilometre yüksekliğindeki gökdelenin yaklaşık üçte biri tamamlanmıştı. 2017 yılında, hem ana yüklenicinin hem de projeyi ortak finanse eden bir şirketin başkanları da dahil olmak üzere birkaç önemli isim, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın yolsuzlukla mücadele operasyonu kapsamında gözaltına alındı ve yüzlerce kişi yolsuzluk suçlamalarıyla sorgulandı.

PANDEMİ ÇALIŞMALARA ENGEL OLDU

Tutuklamalardan sonra çalışmalar devam etti ancak 2018'in başlarında durma noktasına geldi. Kovid-19 salgınının neden olduğu aksaklıkların da çalışmaların yeniden başlaması planlarını geciktirdiği bildirildi.

Bu haftaki törene daha önce gözaltına alınan yetkililerden biri olan ve projenin başlıca destekçilerinden biri olan Kingdom Holding Company'nin başkanı olan Suudi Prens El-Velid bin Talal da katıldı. Veliaht Prens'in kuzeni olan Talal, tutuklanmasından yaklaşık üç ay sonra serbest bırakıldı.

El-Velid, dün gerçekleşen törenin ardından X hesabından kulenin videosunu paylaştı ve altına "Geri döndük" notunu düştü.

2020'DE TAMAMLANMASI PLANLANIYORDU

Daha önce Kingdom Tower olarak bilinen gökdelenin temeli 2013 yılında atıldı ve başlangıçta 2020'de tamamlanması bekleniyordu. Cidde Kulesi, şu anda dünyanın en yüksek kulesi olan Dubai'deki Burj Khalifa'dan 150 metre daha uzun olacak.

Suudi Arabistan'ın ticari başkenti Cidde'de Kızıldeniz'e bakan gökdelenin ofis, perakende ve konut alanı içermesi bekleniyor. İlk olarak 2011'de açıklanan orijinal planlar arasında bir otel, alışveriş merkezi ve dünyanın en yüksek gözlem güvertesi yer alıyordu.