1
Önümüzdeki sezon Süper Lig'de de uygulanacak video yardımcı hakem sistemi, Rusya'da yapılan Dünya Kupası'nın ilk maçlarına damga vurdu.
Tartışmaları sonlandırmak için gelen ancak futbolseverlerin henüz tam olarak uygulamasına hakim olamadığı için zaman zaman 'neden uygulanmadığı' konusunda tartışma yaratan sistem, birçok maçta sonucu değiştirecek kararların çıkmasını sağladı.
12 MAÇTA 7 PENALTI, 3 TANESİ "VAR" İLE
12 maçta verilen 7 penaltı kararının, 3 tanesi hakemlerin, video yardımcı hakem (VAR) sistemine başvurmasının ardından geldi. Fransa'nın Avustralya'yı 2-1 mağlup ettiği mücadelede Griezmann, İsveç'in Güney Kore'yi yendiği karşılaşmada da Granqvist, VAR yardımıyla verilen penaltıları gole çevirdi. Peru'da ise Cueva, hakemin VAR'a başvurması sonrasında kazandıkları penaltıyı üstten auta gönderdi.
Öte yandan birçok tartışma da yaşandı. Brezilya'nın İsviçre ile 1-1 berabere kaldığı karşılaşmada, Zuber'in İsviçre adına attığı golden önce faul olduğu ve 1-1'in ardından Gabriel Jesus'un yerde kaldığı pozisyon sonrası VAR'a başvurulmaması uzun süre tartışıldı. Öte yandan Portekiz'in İspanya'ya attığı bir gol de, VAR sistemi ile iptal edildi.
Peki VAR sistemi nasıl işliyor?
VIDEO YARDIMCI HAKEM SİSTEMİ İÇİN 6 SORU, 6 CEVAP
TFF Hakem İşleri eski müdürü Burçin Keskin, video yardımcı hakem sistemi ile ilgili akıllardaki 8 soruyu SPORX'ye yanıtladı.
Hakem tartışmasını bitirecek mi?
Hakem tartışması bitmeyecek. Çünkü sistem minimum karışma, maksimum fayda sloganı ile uygulanacak Hakemin çok net bir şekilde hata yaptığı kararlar için sistem devreye girecek. Bu durum da aslında yapılan istatistiklerde 3 maçta 1 kararın VAR ile değiştiği bilgisi ile destekleniyor.
Oyunun doğal akışı bozulacak mi? Topun oyunda kalma süresi azalacak mi?
Sistemin Proaktif ve Reaktif faydalarını iyi anlamak lazım. Proaktif diyerek anlatmak istediğim ihlallerin azalma olasılığı; yani sistemin veya kameranın oyuncuları kuraldışı davranışlardan uzaklaştırması, bir nevi ' Polis' etkisi. Mesela oyuncuların hakem kararlarına daha az itiraz etmesi, daha az aldatma hareketi yapması, sakatlayıcı hareketlerden kaçınması vb. Bu avantaj oyunun akışına oldukça olumlu etki ediyor ve topun oyunda kalma süresini arttırıyor. Reaktif faydaları ise zaten beklediğimiz üzere ihlal olduktan sonra VAR Sistemi ile hakemin kararına müdahaleleri oluşturuyor. Burada tabii ki de bir süre kaybı söz konusu ancak toplamda; sistemin topun oyunda kalma süresini arttırdığı gözlemleniyor. Ayrıca her sene topun oyunda kalma süresi, Sistemin oturması ve kenarlarının çizilmesi ile daha da artacaktır.
Kontrol ve gözden geçirme ne demek?
Tüm pozisyonlar kontrol ediliyor, gözden geçirme ise hakemin net bir hata yaptığına inanılan pozisyonların VAR tarafından Hakeme iletilmesi olacak.
Niye oyunculara veya teknik adamlara itiraz hakkı verilmiyor?
Zaten tüm hakem kararları kontrol edildiği için buna gerek yok. Ayrıca IFAB yaptığı toplantılarda oyuncuların ve teknik adamların bu sorumluluğu üzerine almak istemediklerini ifade ediyor. Ayrıca sistem skandal hakem hatalarını veya çok net hakem hatalarını ortadan kaldırmayı hedeflediği için, bu yöntem sistemi de doğru bir şekilde desteklemiyor.
Hakem mi yoksa VAR mi daha önemli?
Her zaman son kararı hakem verecek. O yüzden saha kenarına da bir ekran koyuluyor. Bu çok önemli...
Hangi kararlara bakılıyor?
Goller, Penaltılar, Kırmızı kartlar ve yanlış oyuncuya gösterilen ihlaller.