Soylu tayların ilk tohumu TJK'da atılıyor

Türkiye'de at yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip Türkiye Jokey Kulübü (TJK) İzmit Merkez Aşım İstasyonu, kısraklarını İngiliz cinsi aygırlarla çiftleştirerek soylu bir taya sahip olmak isteyen at sahiplerine hizmet veriyor.

İzmit'in Bayraktar köyünde 715 dönümlük arazi üzerine kurulu ve 1973'ten beri Türkiye'de at yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip TJK İzmit Merkez Aşım İstasyonu, 323 kısrak ve 20 aygır tavlası, irili ufaklı 62 padoğu ve modern laboratuvarıyla Türk yarışçılığına hizmet veriyor.

At neslinin ıslahına katkı sağlamak, safkan at yetiştiriciliğini teknik esaslar dahilinde yürütmek, teşvik etmek, bilimsel metotlara göre sağlıklı ve verimli taylar almayı hedefleyen merkezde, aşım ücretleri 4 bin ila 20 bin lira arasında değişiyor. 

TJK İzmit Merkez Aşım İstasyonu Müdürü Gürkan Vidinli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmit bölgesinin özellikle İngiliz yarış atı yetiştiriciliğinin her zaman önemli bir parçası olduğunu belirtti. Vidinli, Türkiye'de yapılan yarışlarda koşan her üç İngiliz atından birinin, İzmit ve civarında yetiştiğini, bunun da bölgenin atçılıktaki önemli yerinin göstergesi olduğunu söyledi.

Vidinli, 1973'te pansiyon hara olarak faaliyetlerine başlayan merkezin, 2001'de Karacabey Pansiyon Harası'nın hizmete girmesiyle aşım istasyonuna dönüştürüldüğünü anlatarak, şöyle konuştu:

"2016 döneminde 900 kısrağa aşım yaptık. Genel itibariyle önceki yıllarda aşım ortalamamız gebe kalan kısrak başına 2 olduğu düşünülürse bu da 15 Şubat-30 Haziran dönemi içerisinde yaklaşık bin 800 aşımın yapıldığını gösteriyor. Bu da günlük ortalamamızın 13-14 civarında olduğunu ortaya koyuyor."

Pistteki rekabet haraya da taşındı

Vidinli, bu yıl aşım sezonunda yetiştiricilere 18 aygırla hizmet verdiklerini ifade etti.

Aygırların hepsinin kendine has özellikleri, kabiliyetleri ve başarılarının bulunduğunu dile getiren Vidinli, şöyle devam etti:

"Yetiştiricilerimizin bazı aygırlarımıza olan talepleri seneden seneye değişiklik gösteriyor. Özellikle bu sene daha önce olduğu gibi Lion Heart başı çekmekte. En fazla müracaat Lion Heart isimli aygırımıza oldu. Aynı zamanda Bushranger, After Market, Kaneko ve bu sene yavrusu Gazi Koşusu'nu kazanan Luxor da başı çeken aygırlardan. Daha önce özellikle 2001 doğumlu olan Luxor ve Kaneko, yarış kariyerlerinde de sahada birbirleriyle mücadele ettiler ancak bu mücadele haralara da taşındı. Haralarda görev yaptıkları süre içerisinde her iki aygırımız da çok başarılı yavrular verdiler."

Aşım ücretlerinin 4 ila 20 bin lira arasında değiştiği bilgisini veren Vidinli, 2016'da en pahalı aşım ücretinin 20 bin lira ile Kaneko'ya ait olduğunu, bunu 15 bin lirayla Lion Heart, 13 bin lirayla Luxor, 12 bin lirayla Bosporus ve Captain Rio'nun izlediğini dile getirdi.

Milyon dolarlık aygırlara 5 yıldızlı hizmet

Vidinli, merkezdeki aygırlara 5 yıldızlı hizmet verdiklerini dile getirerek, bütün aygırlara tek tek bakım yapıldığını söyledi.

Aygırların her gün yıkandığını anlatan Vidinli, "Yedikleri ot ve yonca miktarı da farklılık arz ediyor. Özellikle TJK bünyesindeki tüm aygırlarda yurt dışından ithal edilen sadece aygırlar için üretilen yemi vermekteyiz. Bu yemlere çeşitli katkı maddeleri de ilave ediyoruz." diye konuştu.

Aşım öncesi ve sonrası yem rasyonlarının farklılık arz ettiğini dile getiren Vidinli, aşım öncesi günlük 3-3,5 kilogram seviyelerinde olan yabancı yem tüketim miktarının, aşım sezonunda 5-5,5 kilogram seviyelerine çıktığını sözlerine ekledi. 

AA