3 bin yıllık gelenek Etnospor'da yaşatılıyor

Aşık atma oyunu, Etnospor Kültür Festivali'nde hayat buluyor.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali'nde tarihi yaklaşık 3 bin yıl öncesine dayanan aşık atma oyunu da tanıtılıyor. 

Küçükçekmece'de Bezirganbahçe Meydanı'ndaki alanda gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansının da global iletişim ortağı olduğu etkinlikte eski Türk strateji oyunu aşık atma, festival alanının en çok ilgi gören sporlarından biri oldu. 

Türkiye Aşık Atma Milli Takımı Teknik Direktörü Bünyamin Toker, aşık atmanın eski bir Türk savaş strateji oyunu olduğunu belirterek, "Askeri disiplinlerin esas olduğu geleneksel sporumuzu yeniden hayata geçirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Aşık atmanın Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Tataristan, Afganistan'ın Pamir, Çin'in Kızılsu, Kaşgar, Rusya'nın Altay bölgelerinin yanı sıra Türkiye'de Kars, Iğdır, Erzurum, Ankara, Konya ve Kütahya illerinde mahalli olarak oynandığını aktaran Toker, "Aşık denilen kemikler Orta Asya Bölgesi'ndeki Türk Cumhuriyetleri'nde para yerine geçen kıymetli kemiklerdir." diyerek oyunu şu şekilde tanıttı:

"Ortada ordu denilen küçük bir dairenin içine aşık kemikleri yerleştirilir. Bu kemikler asker anlamına gelir. En küçük kemik ise lideri temsil eder. 13 metre çapındaki büyük daire ise devlet sınırlarıdır. Bu alanın dışından atışlar yapılır. İki takım da eşit oyunculardan oluşur ve büyük aşıklarla küçük aşıkları vurup, rakibi diskalifiye etmek esasına dayalı bir oyundur. Aşık çıkaran oyuncu ikinci atış hakkını kazanır. Oyunun titiz kuralları ve askeri disiplini vardır. Atışlar gez, göz, arpacık prensibiyle yapılır. Büyük kemikler büyükbaş hayvanların eklemlerinden, küçük kemikler ise koyun, keçi ve geyik eklemlerinden elde edilir."

"Oyunumuzun yaklaşık 3 bin yıllık bir tarihi var"

Aşık atmak deyiminin temelinin de bu oyuna değindiğinden bahseden Bünyamin Toker, Manas Destanı, Divanu Lugati't-Türk ve Dede Korkut eserlerinde aşık atma oyununun yer aldığını kaydederek, "Oyunumuzun yaklaşık 3 bin yıllık bir tarihi var. Eski mezarlardan aşık kemikleri çıkmaktadır. Çin atasözünde 'Türkler aşık oyununu unuttuğu sürece yenilir. Unutmadığı sürece dünyaya hakim olur' denilmektedir." ifadelerini kullandı.

Toker ayrıca, aşık olmanın da bu konuyla ilgili olduğunu vurgulayarak, "Aşık kemikleri aksesuar olarak da kullanılır ve erkek, sevdiği kıza bu kemiklerden hediye eder. Kırmızı hayranlığı, sarı ayrılığı, siyah küslüğü, mavi ise gök gibi sevmek anlamlarına gelmektedir." şeklinde konuştu.

"Hedefimiz elit bir spor haline gelmek"

Aşık atma sporunu lisanslı bir hale getirmek istediklerini belirten Bünyamin Toker, "Aşık atmayı Geleneksel Spor Dalları Federasyonuna bağlı olarak lisanslı sporcu, antrenör ve hakemler yetiştirerek, Türkiye genelinde golf gibi elit bir spor haline getirmek istiyoruz. Şu an lisanslı sporcumuz yok. Devlet büyüklerimizden bu konuda yardım bekliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı. 

AA