Zerdeçalı sofradan eksik etmeyin

En sağlıklı baharatlardan zerdeçal kanser, depresyon ve alzheimerden koruyucu özellikleri ile hayatımızda mutlaka bulunması gereken lezzetlerden.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / nil@nildiyet.com

Köri baharat karışımına sarı rengini veren en sağlıklı baharatlardan bir tanesi zerdeçalın sağlığımız için pek çok faydası var.

Zerdeçaldan fayda sağlamak için; her gün kullanmalıyız. Zerdeçalın etken maddesi kurkuminin faydasını ve işlevini arttıran baharat ise karabiber. Her yemeğimize; zerdeçal + karabiber eklemeyi unutmayın neden mi? Zerdeçalın faydalarını sağlamak için.

İşte zerdeçalın faydaları;

1- Enfeksiyona karşı vücudumuzu korur. İçinde bulunan kurkimin maddesi güçlü antiinflamatuar etki gösterir. Vücudumuzda enfeksiyon oluşmasını engeller ve oluşmuş enfeksiyonların kolay iyileşmesine yardımcı olur.

2- Kansere karşı koruyucudur. Kurkumin güçlü antioksidan etkilere sahiptir. Kanserojen etki gösteren serbest radikalleri kendi başına etkisiz hale getirir, aynı zamanda vücudunuzun kendi antioksidan enzimlerini de uyarır.

3- Depresyona karşı koruyucu Kurkumin, yeni nöronların büyümesini artıran ve beyninizdeki çeşitli dejeneratif süreçlerle savaşan beyin hormonların miktarını arttırır.

4- Kalp sağlığını korur. Kurkumin, kalp hastalığında rol oynadığı bilinen çeşitli faktörler üzerinde faydalı etkiler gösterir.

5- Alzheimerden korur. Kurkumin Alzheimer hastalığını önleyici etki gösterir.

6- Romatizma tedavisince vücudu kuvvetlendirir. Birçok çalışma, eklem iltihabı kurkuminin artrit semptomlarının tedavisine yardımcı olabileceğini ve bazı durumlarda anti-enflamatuar ilaçlardan daha etkili olduğunu göstermektedir.