MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
Kilo almak kolay da vermek zor. Öncelikle azimli ve kararlı olmak gerekiyor. Tabii sonrada diyet listelerine uymak… Ama üç zeytin, kibrit kutusu kadar peynirle bu iş olmuyor maalesef. Neyse ki bu konuda artık alternatifler çoğaldı. Günümüzde birçok farklı diyet çeşidi uygulanıyor. Bunlardan biri de aralıklı oruç. Hızlı ve sağlıklı kilo vermenin yollarından biri olan aralıklı oruç, bugünlerde oldukça popüler. Bu diyet programında ne yiyeceğiniz kadar ne zaman yiyeceğiniz de oldukça önemli.
HIZLI VE SAĞLIKLI BİR YÖNTEM
Peki nedir bu aralıklı oruç? Kısaca; belirli saatlerde hiçbir şey tüketmeden yapılan diyet programı. Birkaç tane yöntemi var... Diyetisyen hekiminiz kişinin gün içerisindeki uyku düzeni, çalışma şartları ve saatlerine göre bir yöntem seçiyor. Aralıklı oruç için belirli bir yemek listesi yok. Kişiye özel bir program hazırlanıyor.
Son günlerin trend zayıflama yöntemlerinden biri olan aralıklı orucun hızlı kilo verdirdiği için tercih edildiğini söyleyen Diyetisyen Amine Ayşe Aydın, “Aralıklı oruç; çok az veya hiç besin tüketilmeyen beslenme şekli. Aslında eski çağlardan beri uygulanıyor. İnsanlar gıda bulamadıklarında ya da dini inanışları gereği zaten bunu uyguluyor. Aralıklı oruçta çeşitli yöntemler var; 16/8, 16 saat aç kalıp 8 saat beslenme; 18/6, 18 saat aç kalıp 6 saat beslenme; 5/2 yöntemi ise haftanın 5 günü normal 2 günü ise düşük kalorili beslenme. Bu yöntemlerden hangisi size uygun ise onu tercih etmelisiniz. Tabii bu yöntemlerde kişiye özel modifiye edilmeli.” şeklinde konuşuyor.
DİYET LİSTELERİ PARMAK İZİ GİBİDİR
Aralıklı orucu çalışan kişilerin daha çok tercih ettiğini belirten Beslenme Uzmanı Aydın “Çalışan kişiler yemeğe çok vakit ayıramıyor. Genelde kahvaltı öğünleri de atlanıyor. Bu yüzden çalışanların uyması daha kolay oluyor. Diğer bir tercih nedeni ise bu yöntem ile yağ yakmak çok daha kolay.” diyor. Gebe, emziren anneler, 18 yaş altı olanlar, reçeteli ilaç kullanması ve beslenme saatlerini ilaçlarına göre ayarlaması gerekenler ile kronik hastalığı olan kişiler dışında herkesin bu diyet programını uygulayabileceğinin altını çizen Aydın şunları şu uyarıda bulunuyor: “Diyet listeleri parmak izi gibidir. Kişiye özel olarak hazırlanır. Başkaları için yazılan listeler size uygun olmayabilir. Ya da o programda kullanılan besinler sizin vücudunuzda ters etki yapabilir. Bundan dolayı doktor kontrolünde ilerlemek gerekir.”
Diyet programının ilk günlerinde kabızlık ve toksik maddelerin atılmasına bağlı olarak baş ağrısının görülebileceğini belirten Aydın, tüm bu etkilerin vücut alıştıkça ve doğru besinlerin tercih edilmesiyle ortadan kalkacağını vurguluyor.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI MUCİZESİ
Kendi hazırladığı diyet listelerinde sebze ve beyaz et ağırlıklı bir beslenme programı ile sağlıklı yağlı tohumları tercih ettiğini belirten Diyetisyen Aydın sözlerine şöyle devam ediyor: “Özellikle yeşil sebzeler, çok şekerli olmayan meyveler, beyaz et, organik tavuk, balık ve kuru baklagiller sağlıklı beslenme programında yer almalı. Meyve suları, işlenmiş ve paketli besinler, nitrit ve nitrat içeren gıdalar, beyaz undan yapılmış unlu besinlerden ise kesinlikle uzak durulmalı. Ve kırmızı et çok fazla kullanılmamalı. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da sıkça tavsiye ettiğim ve listelerimde kullandığım bir yağdır. Genelde kahve ile tüketilmesini öneririm. Hindistan cevizi yağı sağlıklı mct (orta zincirli yağ asitleri) yağları içerir. Beyne gerekli olan enerjiyi sağlar. Hindistan cevizi yağı antibakteriyel, antioksidan ve antienflamatuar özellikler içeren bir yağ tipidir. İçeriğinde anne sütünde de bulunan ‘lauric acid’ de mevcuttur. Mct yağları kahveyle birleştiğinde kafeinin de etkisiyle hem daha uzun süre tok kalmayı hem de metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Termojenik etkiyi arttırarak yağ yakımını da hızlandırır.”