“Zaman Zaman” devam ediyor

Sanatçı Ali Kazma'nın ''Zaman Zaman'' adlı sergisi Bursa'nın ilk özel sanat mekânı İmalat-Hane'de devam ediyor. Sanatçının 8 çalışmasından oluşan seçki 14 Ağustos'a kadar Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde ziyaretçilerini bekliyor.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Bursa'nın ilk özel sanat mekânı olarak, Bora Gürarda'nın kurucu direktörlüğünde ve Murat Alat'ın sanat danışmanlığında açılan İmalat-Hane, şimdilerde sanatçı Ali Kazma'nın "Zaman Zaman" adlı video sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının, zaman içinde oluşan ritimlerin ve bu ritimlerin içinden çıkan videolarının oluşturduğu yeni kişisel sergisi, insanın dünyayı algılama, şekil verme, değiştirme, yeniden yaratma yöntem ve imkânlarına odaklanıyor. Kazma'nın ilk kez aynı mekân içinde birleşen 8 çalışmasıyla, çok ekranlı ve büyük boyutlu sergileme biçimiyle karşılaştığımız seçki, işlerin kendi içindeki etkileşimi, ilişkisi ve kuracağı alternatif diyaloglarla adeta büyük boyutlu bir enstalasyonun parçalarını oluşturuyor.

İMALAT-HANE BU BOŞLUĞU DOLDURUYOR

14 Ağustos'a kadar devam eden sergi hakkında kendisiyle konuştuğumuz Bora Gürarda şunları söylüyor: "Türkiye'de birçok önemli sanatçının işleri yurt dışında birçok yerde gösterim olanakları bulurken Türkiye'de İstanbul dışında kapsamlı bir şekilde gösterilmeye imkân bulamıyor. İmalathane bu boşluğu doldurmaya katkıda bulunan kurumlardan biri oldu. Bu misyonumuzla İstanbul sanat ortamına az da olsa nefes aldıran bir kurum olduk. Ali Kazma'nın geçen yaz sanayi şehrinde bir sanayi sergisi yapmak istediğini Murat Alat'a söylemesi İmalat-Hane'nin başlangıcı için şekillendirici bir adım olmuştu. Bu sergide 'Tea Time' adlı video için 12 metrelik asma bir duvar inşa edildi ve diğer işler için de birçok düzenleme yapıldı. Hem mekanımızın niteliği hem de sergilere özel yaptığımız düzenlemelerle her açtığımız sergi tekrar sergisi olmaktan öte kendi içinde yeni olarak algılanabilir."

SANAT ADINA ÖZGÜN ŞEYLER YAPMAYI ÖNEMSİYORUZ

Mekânın sanat danışmanı Murat Alat ise İmalat-Hane'nin beklentilerinin çok ötesinde bir ilgi gördüğünü söyleyerek şunları dile getiriyor: "Hem Bursalılar hem de sanat ortamı bizi hemen benimsedi ve bu şevkimizi arttırdı. Sadece Bursa'dan değil İstanbul'dan da sık sık ziyaretçi ağırlıyoruz. Aslında Bursa'da tek olmamız bizi diğer sanat mekânlarından ayrı bir yere konumluyor bu yüzden diğer kurumlardan ayrışmak gibi bir kaygımız hiç olmadı. Ancak sanat ortamının bize olan ilgisi İmalat-Hane'nin yaptığı etkinliklerin etkisinin Bursa dışına da sıçrayabileceğini gösterdi. Bunun da verdiği güçle etkinliklerimizi ve sergilerimizi kurgularken sanat adına özgün bir şeyler yapmayı son derece önemsiyoruz. Yeni ve çok karışık bir kitlemiz oluşuyor, bundan oldukça memnunuz. Çevremizle olan diyaloğumuzu kalıcı ve gün geçtikçe artan bir şekilde tutmalıyız. Bu, gelecek programlarımızı oluştururken bizim için önemli noktalardan birini oluşturuyor."

GUIDO CASARETTO EYLÜLDE İMALAT-HANE'DE

Bora Gürarda: "Bizim için planlı bir şekilde sonuçlarını öngörebildiğimiz değil de deneyimleyerek öğrendiğimiz bir okul oldu imalat-hane. Heyecanımızın da sürekli öğrenci kalabilmekten ve yeni olasılıklar deneyimlemekten gelmesini önemli buluyoruz. Bu sürekli olarak kendi konumumuzu sorgulamamızı da devamında getiriyor. Aksi halde ne kadar iyi güzel bir iş yaptığımızı hikâyeleştirip, büyük misyonların altında kendimizi tekrar etmeye ve yeniliğimizi kaybetmeye mecbur kalacağımızı düşünüyoruz. Eylülde Guido Caseretto'nun solo sergisi ile Can Küçük ve Cem Örgen'in yeni prodüksiyon işlerinden oluşan sergileri eş zamanlı olarak açılacak. Ocak Ayında da İnci Eviner'in kişisel sergisine ev sahipliği yapacağız. Bu sergilerle eş zamanlı olarak seminer, atölye ve gösterim programlarımızın sürekli ve ücretsiz bir şekilde devam etmesini arzuluyoruz. Şu andan baktığımızda sürdürülebilirliğimiz konusunda umutluyuz."