Yüz güzelliğinin gizli sırrı: İnce yanaklar

Prof. Dr. Reha Yavuzer

reha.yavuzer@aksam.com.tr

Yüz güzelliğinde belirgin elmacık kemikleri ve dolgun dudaklar kadar yanakların hafif içeri doğru incelmesi tercih edilir. Yanak bölgesindeki yağ fazlası sadece kişiyi daha kilolu göstermekle kalmaz, yuvarlak bir yüz nedeniyle yüzün olduğundan daha aşağı doğru algılanmasına da neden olur. Öte yandan yanakların biraz çukur olması ise yüze ince, daha çekici ve kadınsı bir görüntü verir.

YANAK YAĞ YASTIKÇIĞI

Kadın, erkek her bireyde yanak içinde “Bishat” adı verilen bir yağ alanı bulunur. İnce bir zar içinde yer alan bu yağ topluluğu yanaklara dolgun bir görüntü verir. Kilo alımına bağlı veya genetik yüz özellikleri nedeniyle bu yağ yastıkçığı kimilerinde çok daha büyük olabilir. Yüzün daha yuvarlak gözükmesine neden olan bu bölgesel yağ birikimi kilo verilmesiyle çok fazla küçülme göstermez. Yaşla birlikte bu yağ yastıkçığı yerçekiminin de etkisiyle yüzümüzün daha sarkık olmasına neden olur. Bu nedenle pek çok yüz germe ameliyatında yanak yağ yastıkçığı daha yukarı doğru tespit edilir veya askıya alınır.

ORTA YÜZDEKİ ALANLAR

Orta yüz bölgesinde elmacık kemiklerinin belirgin olması istenilir. Elmacık kemiklerin hemen altından başlayan ve çene kemiğine doğru uzanan yanak bölgesinin ise daha çukur olması idealdir. Bu ince yanak alanının hemen altında ise yine daha çıkık ve belirgin bir çene kemiği orta yüz güzelliğinin tamamlayıcısı olarak kabul edilir. Yani elmacık kemiği ve çene kenarı birer tepe teşkil ederken arasındaki yanak bölgesi bir vadi özelliği taşımalıdır. Bu yüksek ve alçak alanların oluşturulması için dolgular veya yanak yağ yastıkçığının alımı uygulanabilir. Hangi işlemin hangi kişide doğru olacağına ise bilgisayarlı analizler ile belirlemek gerekir.

YÜZ GÜZELLİĞİNDE DOLGULAR

Yüzü genel olarak daha ince bireylerde güzel bir yüz dengesini sağlamak için en kolay yol elmacık kemiği ve çene kenar bölgelerine dolgu vererek göreceli olarak yanak kısmının daha içeride kalmasını sağlamaktır. Şayet zaten dolgun yanaklara sahip kişilerde uygulama yapılacak olursa dolgular yüzün daha genişlemesine neden olacağı için arzu edildiği kadar başarılı sonuçlar vermeyecektir. Zayıf yüzlerde dolgular yardımı ile çok başarılı sonuçlar elde edilir.

Yüz arzu edildiği kadar ince değilse veya kilo fazlası nedeniyle belirgin yanaklı bir görüntü mevcutsa dolgularla işlem yapmak yüz dengesini bozacaktır. Bu tür durumlarda yapılması gereken yanak yağ yastıkçığının cerrahi olarak alınmasıdır. Ağız içerisinden yapılan bu ameliyat lokal veya genel anestezi ile gerçekleştirilebilir. Yaklaşık 3 cm lik küçük bir kesi ile yanak yağ yastıkçığına ulaşılır ve istenilirse buradaki yağın bir kısmı veya ihtiyaca göre tamamı alınabilir. Ağız içerisinden yapıldığı için görünen bir iz bırakmayan bu ameliyat sonrası yaklaşık bir hafta içerisinde ödemlerin önemli bir kısmı geçer. Yanak bölgesindeki yağ azaltılınca, elmacık kemiği ve çene kenarı daha belirgin ortaya çıkar ve yüze daha dinamik, ince ve çekici bir ifade verir.