Yolu İETT'den geçen ünlüler

Hepsi alanlarında başarılı olmuş 140 kişi, İETT'de çalışmışlar ya emekli olmuşlar ya da başka kurumlara giderek çalışma hayatlarını devam ettirmişler. Şüphesiz ki İETT ile yolu kesişen en ünlü kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Bir maç esnasında çekilen fotoğrafta, yirmili yaşlarında, uzun boylu genç bir futbolcu İETT formasıyla gözükmekteydi. Yakından bakınca bu kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu anlaşıldı. İETT arşivinde çalışan Fatih Sultan Kar ve arkadaşları işte bu fotoğrafla yola çıktılar. Biraz daha ilerleyince  pek çok ünlü sanatçı ve edebiyatçının gençliklerinde İETT’de çalıştıklarını tespit ettiler,  Yine kendi uzmanlık alanlarında başarılı olmuş kurum doktorları, fikir adamları, siyasetçi ve sendikacıları keşfettiler. Hepsini araştırdılar, hayatta olanlarla bizzat görüştüler ve İETT’de çalışmış 140 ünlü isme ulaştılar. 

İETT’nin kaptanı

Aslen Rizeli olan Recep Tayyip Erdoğan, 1954 yılında İstanbul’da doğdu. 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu’ndan, 1973 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi’nde (1981) tamamladı. Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz 1974’te İETT’de geçici olarak işe alınan 16 kişiden biriydi. 52007 sicil numarası ile geçici takdirli işçi kadrosunda, işe başlayan Erdoğan, İETT Spor Kulübü›nün gözde futbolcusu haline geldi. Bir yandan üniversite eğitimine devam ederken bir yandan da ailesinin geçimine katkıda bulunuyordu.

Transferi baba engeline takıldı

İETT’deyken  ‘Beckenbauer Tayyip’ olarak adlandırılıyordu. 1973-74 sezonunda İstanbul şampiyonu olan İETT, Türkiye şampiyonluğu için Eskişehir’e gitti. Kaloperoviç de, Erdoğan’i izlemek için Eskişehir’e geldi. Genç Tayyip, burada muhteşem bir maç çıkardı. Yöneticiler onu transfer etmek istedi. Babası izin vermedi transfer sonuçsuz kaldı. İETT futbol şube sorumlusu Erman Şarcı’nın girişimleriyle Dereağzı’nda Fenerbahçe ile özel bir maç ayarlandı. Maçı, Fenerbahçe’yi 2-1 mağlup eden İETT  kazandı. Fenerbahçe  Başkanı Faruk Ilgaz, ısrarla Tayyip’i transfer etmek istedi, baba engeline takılan transfer bir kez daha gerçekleşmedi. Erdoğan’ın kaptanı olduğu İETT futbol takımı, 1978 yılında İstanbul 1. Amatör Ligi Şampiyonu oldu. İETT’de 8 yıl futbol oynayan Erdoğan, 18 Haziran 1981’de istifa etti

Eski alışkanlık, hâlâ yukarı bakarak yürüyorum

TUNCEL KURTİZ

Sinema Sanatçısı (Ramiz Dayı)

Sinema ve tiyatro sanatçısı, seslendirme üstadı, yönetmen, yapımcı ve senarist Tuncel Kurtiz,  1960 yılında İETT’de genel ışık kontrolörü olarak göreve başladı. Sekiz ay yarı zamanlı çalıştıktan sonra işten ayrıldı. O günleri şöyle anlatıyor: ‘‘Edebiyat Fakültesinde okuyordum. Yazı da yazıyordum. Orhan Hançerlioğlu, üniversitelilere yarı zamanlı görevler veriyordu. Gittim iş istedim. O da bana lambalara bakma görevi verdi. Bebek`ten Arnavutköy`e lambalara bakıyordum. Yanmayan lambaları Talimhane’ye bildiriyordum. Eski alışkanlık, bu yüzden hep yukarılara bakarak dolaşırım. Benim için güzel bir dönem olmuştur.’’

Türk edebiyatının devi Metrohan’da

HALİD ZİYA UŞAKLIGİL

Yazar

Türk edebiyatının dev ismi Halid Ziya Uşaklıgil, 1866 yılında İstanbul’un Eyüp semtinde doğdu. 

Atatürk’ün eşi Latife Uşşaki’nin amcasıdır. İstanbul ve Civarı Şehir Demiryolu Türk Anonim Şirketi ortağı ve İdari Meclisi İkinci Reisliğini yapan Uşaklıgil, şirketin idari binası olan Metrohan’da çalıştı. 

Havagazı saatlerini okuyor, eğleniyordu

YAŞAR KEMAL

Yazar

Türk ve dünya edebiyatında önemli yere sahip olan ve eserleri 40 ayrı dilde yayımlanan Yaşar Kemal, 1946 yılında, askerlik dönüşü geldiği İstanbul’da Havagazı Şirketi’nde (daha sonra İETT oldu) gaz kontrol memuru olarak çalıştı. Öğrenciydi, sokak lambalarını kontrol ederdi.

İETT’de görevi başında vefat etti

İLHAMİ SAFA

Gazeteci – Yazar  İETT Propaganda ve Neşriyat Şefi

Ünlü edebiyatçı Peyami Safa’nın ağabeyi ve ünlü ressam Behçet Safa’nın babasıdır. 1951 yılında göreve başladığı İETT’de sırasıyla Propaganda ve Neşriyat Şubesi şef muavini, ardından şef, müdür muavini ve müdür oldu. 24 Ekim 1954 tarihinde görevi başında hayatını kaybetti.

İETT futbol takımında oynadı

MEMDUH ÜUN

Yönetmen

Türk sinemasının ünlü yönetmeni Arif Memduh Ün, 1946’da İETT’de tahsilat memuru olarak göreve başladı. İETT’de daktilograf olarak çalışan CahideHanım’la evlendi. Memduh Ün, aynı zamanda başkanlığını Ziya Erkök’ün yaptığı İETT Gençlik Kulübü futbol takımında futbol oynadı. 1953 yılında İETT’ye veda etti.

İETT Neşriyat Müdürlüğü yaptı

PERİDA CELAL

Yazar

1940 yılında İETT’de çalışmaya başladı. Görev yeri İETT Neşriyat Müdürlüğü, en yakın iki çalışma arkadaşı Münevver Andaç ve İlhami Safa idi. Hem iş hem edebiyat bir arada zor yürüyordu.  1944 yılında İETT’den ayrılarak İsviçre’ye gitti. Türkiye’nin Bern Ateşeliği’nde sekreter olarak görev yaptı. Birçok öykü kitabına imza attı.