Çocuğunuz Pika Sendromu’na mı yakalandı? Pika Sendromu nedir, bilmiyor musunuz? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel sorularımızı yanıtladı.
Pika sendromu nedir?
Pika Sendromu, toplumda olağandışı algılanan, besin maddeleri olmayan nesneleri yemek ya da yalamak şeklinde görülen bir yeme bozukluğudur. Bu nesnelere toprak, taş, kireç, kereste, cam, saç, sabun kağıt, ip, plastik maddeler, kıyafet parçası, yanmış kibrit örnek olarak verilebilir.
Sebepleri nedir?
En temel üç sebebi besin eksiklikleri, nörolojik gelişim bozuklukları ya da psikolojik nedenler olarak sayılır. Demir, kalsiyum, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini eksikleri en sık tespit edilen besinsel eksikliklerdir. Nadir olmayarak zeka geriliği, otizm, epilepsi, şizofreni, Obsesif Kompulsif Bozukluk gibi nörolojik/psikiyatrik rahatsızlığı bulunan bireylerde görülebilir. Sağırlık, nöroleptik ilaç kullanımı gibi tıbbi durumlara da eşlik ettiği bildirilmiştir. Tedavisi nedir?
Tıbbi muayene ve değerlendirmeler sonucunda Pika Sendromunun olumsuz sonuçlarının var olup olmadığı; nedenlerine yönelik ise besin eksikliklerinin araştırılması, çocuğun psiko-sosyal ve nörolojik gelişiminin değerlendirilmesi gerekmektedir. Pika Sendromunu tanımlayacak bir test olmamakla beraber altta yatan neden ve sonuçları araştırmaya yönelik laboratuvar testleri gerekebilir. Özellikle bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı tarafından Pika Sendromunun altında yatan nedenler tahlil edilmeli, gerekli hallerde medikal tedavi ve psikoeğitim veya davranış terapisi seçenekleri gözden geçirilmelidir.
SEVGİDEN YOKSUN YETİŞEN ÇOCUKLAR
Kaç yaşındaki çocuklarda görülüyor?
Pika Sendromu her yaştan çocukta görülebilir. Ancak bu durum 2-3 yaş altı çocukların ağza uygunsuz maddeleri
atma ve yemeye çalışma davranışını kapsamaz. Ailelerin çocuklarında Pika Sendromu belirtilerini tespit etmeleri halinde geç kalmadan çocuğun tam bir sistemik ve psikiyatrik muayenesi için doktora başvurmasını öneririm. Aileler neyi yanlış yapıyor da çocukta güven duygusu gelişmiyor?
Pikanın altta yatan psikolojik nedeni özellikle çocuğun sevgiden yoksun bir ortamda yetişmesi, güven duygusunun yeterince gelişmemiş olmasıdır. En sık psikolojik stres etkenleri annesel yoksunluk, ebeveyn reddi, zayıflamış ebeveyn- çocuk ilişkisi, dezorganize aile yapısı, ailedeki huzursuzluk ortamı, istismar olarak saptanmıştır...