Yıldızlar onunla parladı... Besim Kazado ve sahne kostümleri

Türkiye'nin Haute Couture alanında en önemli isimlerinden biri Besim Kazado. Ajda Pekkan'dan Gönül Yazar'a çok önemli starların sahne kostümlerine imza atan Kazado'nun hayatı da kostümleri gibi renkli ve sıradışı…

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Sahne sanatları ve show dünyasının duayen isimlerinden Besim Kazado ile geçmişten günümüze starların kostümlerini, eğlence sektörünü ve renkli hayatına ilham veren noktaları konuştuk. Kendisinin sanatı, sektöre katkısının yanı sıra kişisel enerjisi ile çevresine ışık saçan bir şifacıdır. Uzun yıllardır yakından tanıdığım değerli, Besim Kazado'ya UNESCO tarafından ''Yaşayan İnsan Hazinesi'' ödülü verilmesi gerektiğini düşünmekteyim...

Besim Kazado'yu bilenler bilir ama hayat hikâyenizi bir de sizden dinleyebilir miyiz?

İstanbul doğumluyum, İzmir ve New York'ta yaşıyorum. Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum, meslek olarak hiç alakası olmayan kumaşçılık ve moda tasarımı alanında ilerledim. Haute Couture'de önce Hakan Elyaban ile ortaktık sonra tek başıma devam ettim. Toplamda 15 yıl çok renkli ve üretken bir dönem geçirdim. Başta cemiyet hayatından isimler olmak üzere Hülya Avşar, Gönül Yazar, Harika Avcı gibi favorim olan bir çok sanatçıyı giydirdim. Sahne ışığı her zaman içimde olan bir uhdeydi. Bu nedenle 20 yıldan fazla yaptığım animasyon showlarında tüm kostümleri tasarlayıp aynı zamanda sahnede de olarak kendimi fazlasıyla tatmin ettim.

Tıpa Tıp Show Nasıl Şekillendi?

Animasyon gösterilerinde pazar geceleri genellikle Türk Gecesi olarak sunulur. Ben bir devrim olarak unutulmuş Türk Sanat Müziği ağırlıklı showları ve o dönemin starlarını canlandırarak bu kültürü yeni nesle sevdirdim. Fasıl'dan başlar Ajda Pekkan’a Zeki Müren'e kadar ulaşırdı program. Bir akşam showu izlemeye gelen Muazzez Abacı tarafından tam not alırken ünlü Günay Restoranın sahibi Günay Bey'den aldığım teklif ile animasyon dışına çıkıp TV kanalları ve tüm Türkiye turnelerine imza attık.

Size işinizde ilham veren noktalar nelerdir?

Gençliğimden beri gittiğim Club Med ve misafirlerine yaşattıkları kültür ve eğlence benim animasyon ekibi kurmama neden oldu. Tabi ki benim için dünyanın en büyük rüyası Broadway müzikalleri... Mamma Mia, Chicago, Cats, Phantom of the Opera ve daha birçok müzikali ülkemizde gerçekleştirmenin mutluluğunu tattım.

Sizce en şık Türk starlar kimlerdir?

Şıklık herkese göre değişir, görecelidir ve ben biraz eski olduğum için kendi çapımda yorumlayacağım. O dönem, bugünkü gibi fazla seçenek yoktu. Bugünlerde uluslararası markalar haricinde, bir o kadar genç moda tasarımcısı var. Hatta her sanatçıya birçok tasarımcı düşüyor. O yüzden saçı, giydikleri, takıları ile bütünsel şık olmaları gerekiyordu bence bütün bunları öncüsü gündüz, gece ve sahnede Gönül Yazar'dı. Tabi ki o gün ve bugün de sanat aleminde moda ikonu Ajda Pekkan'dır. Yeni nesilde farklı tarzı ile her zaman dikkat çeken Hande Yener'dir.

Genç nesle moda konusunda tavsiyeniz nedir?

Modayı tabi ki takip etsinler fakat kendi yaşam stillerine göre tarz yaratıp bunu devam ettirmelerini öneririm. Karşıdan bakınca kişinin stili kendini ortamda fark ettirmeli.