Yeşil müzede odak ‘iklim acil durumu'

Türkiye'nin Leed Gold V4 sertifikasına sahip tek yeşil müzesi olan Sakıp Sabancı Müzesi'nin açıkhava etkinliği Müzede Sahne, bu yıl iklim krizi ve ekolojik yıkım odağında gerçekleşiyor. 10 Ağustos'ta başlayan Müzede Sahne, bugün ve yarın ilgili panel ve oyunlarla devam ediyor.

Emre Koyuncuoğlu'nun sanat yönetmenliğinde her yıl bir tema etrafında gösteri sanatları alanındaki eserleri buluşturan Müzede Sahne'nin bu yılki başlığı geçtiğimiz yıl açıklanan ve atmosferde ölçülen en yüksek karbondioksit oranı olan 419 ppm'e dikkat çekmek amacıyla belirlendi. İnsanlık için kırmızı alarm olarak nitelendirilen ancak ülkemizde gösteri sanatları içeriklerinde eksik olan iklim acil durumuna dikkat çeken Müzede Sahne için üç farklı yazara iklim kriziyle ilgili oyun sipariş edildi ve üç farklı sahneyle prodüksiyon anlaşması yapıldı. İlk gösterimleri Müzede Sahne'de yapıldıktan sonra oyunlar, sezon boyunca farklı tiyatro sahnelerinde izleyicileriyle buluşacak. 10 Ağustos Çarşamba günü Şebnem İşigüzel'in yazdığı, Zinnure Türe'nin yönettiği "Taş" oyunuyla başlayan Müzede Sahne, bugün 18.30'da "Ekolojik Yıkım ve Kültür Sanat Politikaları" paneliyle devam edecek yarın ise Volkan Çıkıntoğlu'nun yazdığı Gülhan Kadim'in yönettiği "Tek Kullanımlık Hikâye" oyunuyla sona erecek.

İKLİM SORUNU SAHNE SANATLARININ İÇİNE GİREMEMİŞ

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Müzede Sahne ile ilgili yaptığı konuşmada, "SSM olarak her yaptığımız işi toplum adına bir değer üretimi olarak görüyoruz. Bu amaçla her yıl toplumsal bir soruna parmak basan Müzede Sahne'yi bu yıl geç kalınmış olsa da insanlık için hemen şimdi harekete geçmemiz gereken iklim sorununa ayırdık. Çevre sorunları plastik sanatlarda ve çağdaş sanatta işlenen bir konu olmakla birlikte, sahne sanatlarının içine pek girememiş, konuyla ilgili çok az eser üretilmiş. Bu durumda biz de Emre Koyuncuoğlu ile birlikte 3 harika yazara 3 harika oyun ısmarladık. Yeni oyunlarla birlikte mekâna özgü performanslar ve iklim üzerine konuşmalarla Müzede Sahne'nin programını oluşturduk. İklim acil durumunun sahnelerde daha çok konuşulmasına ön ayak olacağımız, yıl boyunca da bu hassasiyetin farklı farklı sahnelerden devam edeceğine desteğimiz olacağı için çok mutluyuz. Çevre ve ekolojik sorunların bir müzeden topluma yayılmasını fazlasıyla önemsiyoruz. Ağustos ayında sahne sanatları ve öğrenme programları etkinlerimiz, eylül ayında yeni sergimizle konuya dikkat çekmeye devam edeceğiz." dedi.