Yerli ve milli helikopter Gökbey beyazperdede

TRT ortak yapımı ''Aslan Hürkuş: Görevimiz Gökbey'' filmi dün vizyona girdi. Yerli ve milli helikopter Gökbey'i kötü adamların elinde kurtarmak için yola çıkan Aslan Hürkuş ve arkadaşlarını macera dolu bir yolculuk bekliyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

TRT Çocuk'un mucit kahramanı Aslan'ın animasyon türündeki ikinci sinema filmi "Aslan Hürkuş: Görevimiz Gökbey", dün vizyona girdi. Serinin ilk filminde başlayan macera ikinci filmde de hız kesmeden devam ediyor. 3D animasyon türündeki film, Gökbey ile uçuş testi sırasında bir araya gelen Aslan, arkadaşları ve Hürkuş'un Kapadokya'dan başlayıp ülkenin dört bir yanında devam eden macera dolu serüvenini konu alıyor. Eğlence, dostluk ve heyecan dolu filmde, TUSAŞ'ın yerli üretim eğitim uçağı Hürkuş, helikopter Gökbey ve uçak mühendisi olma hayali kuran Aslan, çocukları büyük bir serüvene davet ediyor.

Yapımcılığını Murat Kaya'nın, yönetmenliğini H. Sinan Güngör, Semih Turalı ve Yunus Emre Çakır'ın üstlendiği filmin "Ee Daha Daha Nasılsınız?" isimli müziğini ise son zamanlarda büyük ilgi gören şarkıcı Sura İskenderli seslendiriyor. Film okul çağındaki çocuklara havacılığı sevdirecek, milli teknoloji hakkında bilgilendirecek ve en önemlisi takım ruhunu ve dostluğu aşılayacak.

KÜLTÜREL DEĞERLERİ VURGULAMAK İSTEDİK

Senarist Ali Hakan Kaya

Serinin ilk filminde hikâye temel eğitim uçağı Hürkuş'u odağa alarak oluşturulmuştu. Bu kez Gökbey'in hikâyesini aktarmaya çalıştık. Hürkuş, Gökbey ve üretilen diğer araçların bu ülke için kritik öneme sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu farkındalığın bir ölçüde çocuklara da aktarılmasını istiyoruz. Bahsi geçen araçlar gibi animasyon filmin kendisinin de bu ülkede üretildiğini unutmamak gerek. Dolayısıyla coğrafyamıza ait yerlerde geçen ve kültürel unsurların kullanımı açısından hassasiyet gösterdiğimiz bir hikâye oluşturmaya gayret ettik. İlk filmden tanıdığımız Aslan, Hürkuş, Mehmet, Zeynep ve Eren; Türkiye'nin yerli imkânlarla geliştirip ürettiği Gökbey'i bir grup adamdan korumaya çalışıyor. Hürkuş yeşil bir taşla canlanmıştı. Mühendisler Hürkuş'un taşını analiz ederek mavi bir taş elde ediyor ve bu taşla da Gökbey'i canlandırıyor. Böylece Gökbey; Yaralı Yüz ve adamlarının hedefi haline geliyor. Aslan ve arkadaşlarının karşılarında onlardan yaşça büyük, gelişmiş ekipmanları olan bir grup insan var. Ve bu insanlar Hürkuş'ta başarısız olmalarının ardından bu kez çok daha dikkatli ve hırslılar. Seriye bu filmde katılan ve ana hikâyede öne çıkmayan bir karakter, beklenmedik zamanda sadece sevginin gücünü hatırlatarak hikâyeyi çözümleyecek. Uyumlu ekipler, dev araçlar ve kötü adamların olduğu bir yerde minik bir karakterin sonucu belirleyecek olması anlamlı. Bugünün dünyasında çocuklara öncelikli olarak sevginin ve birlikte hareket edebilmenin önemini vurgulamak gerektiğini düşündük.

SERİNİN DEVAMINDA İHA VE MMU OLACAK

Yapımcı Murat Kaya

Aslan çizgi filmi 2016 yılında beri TRT Çocuk ekranlarında yayınlanıyor. Günlük hayatında inovasyonu kullanan mucit bir karakter, Aslan. Bu durum Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'nin (TUSAŞ) dikkatini çekiyor. Hürkuş ile çizgi filme konuk olmak istediler. Sonra süreç animasyon filmine evrildi. Önce bir tereddüt ettik nasıl olur diye ama iyi ki böyle bir yolculuğa çıkmışız. Çocuklar artık Aslan'ı Aslan Hürkuş diye çağırıyor. Aslan Hürkuş Kayıp Elmas serinin ilk filmi pandemi nedeniyle iki yıl bekledikten sonra bu yılın başında vizyona girdi. Çok geniş bir kitleye ulaştı. Biz aslında bu seriyi beşe tamamlamak istiyoruz. Her seferinde yerli ve milli bir değerimiz bize eşlik edecek. Bu anlamda TUSAŞ ve TRT ile güzel bir işbirliğimiz var. TRT animasyon sektörünün gelişmesi için çok destek veriyor. İkinci filmde Gökbey konuğumuz olacak. Üçüncü filmde İnsansız Hava Aracı (İHA), dördüncü filmde uzun yıllardır büyük bir umutla beklediğimiz Milli Muharip Uçağı'nı (MMU) konu alacağız. Serinin son filminde ise bütün bu karakterlerin ve araçların yer adlığı bir all star yapmayı düşünüyoruz. Bizim ana amacımız ve misyonumuz bu yerli ve milli araçları çocuklara öğretmek ve havacılığı sevdirmek. İlk filmden sonra çocuklarla yapılan röportajlarda onlara, "Filmi nasıl buldunuz?" diye soruyorlar. Çocukların cevabı genelde şöyle oluyor, "Film çok güzeldi. Ben de büyünce uçak mühendisi olmak istiyorum." Bunu duyunca mutlu oluyoruz. Demek ki istediğimiz bilinç çocuklarda oluşuyor. Didaktik bir dil kullanmadan çocukların film içerisinde o mesajları almasını önemsiyoruz. Üstelik filmdeki karakterler de yerli. Biz süpermenler ile büyüdük. Şu anki çocuklarda bunun karşılığı yok. Onların yeni kahramanları Aslan gibi yerli karakterler. Bizim ana kitlemiz sadece çocuklar değil. Biz yetişkinlere de hitap ediyoruz. Çünkü evde çizgi filmler ailecek izleniyor. Bu anlamda TRT Çocuk çok şeffaf ve pedagojik testlerden geçmiş güzel bir ekran sunuyor. Aileler güvenle çocuklarını bu ekrana bırakabiliyor. Gökbey'in konusuna dönecek olursak izleyiciyi Kapadokya'dan başlayan ve Türkiye'nin farklı noktalarına yayılan bir macera bekliyor. Kahramanlarımız Nemrut Dağı'ndan Karaköy'e oradan Saklıkent'e gidecek. Bu anlamda da coğrafyamızın güzelliklerini göstermeye çalışıyoruz. Üçüncü, dördüncü film için şimdiden nerelerde geçecek diye düşünmeye başladık. Kapadokya'da bir test uçuşu yapılıyor, Gökbey'in. Bu test sürüşünde Gökbey'in organik bir taşı var onu ele geçirmek isteyen kötü niyetli insanlar Gökbey'i kaçırıp kendi taraflarına çekiyor. Aslan Hürkuş ve arkadaşları da Gökbey'i kurtarmak için kolay olmayan bir maceraya atılıyor. Sonunda Gökbey özgürlüğüne kavuşuyor diyebiliriz.