nil@nildiyet.com
Yeni yıl dileklerinizin arasında diyete başlamak yer alıyorsa bugünden ilk adımı atabilirsiniz. “Yılbaşı gecesi diyet olur mu?” demeyin. İşte size diyetinizi bozmadan hazırlayabileceğiniz yeni yıl sofrası için öneriler…
YEMEYE ÇORBAYLA BAŞLAYIN
Yılbaşı sofrasında sevdiğiniz yiyeceklere ağırlık verin ancak sofranızda her yiyecek grubundan olmasına özen gösterin. Yemeğe çorbayla başlayın çünkü çorba hem düşük kalorili hem de doyurucu olduğu için uzun bir yılbaşı yemeğine iyi bir başlangıç olur. Çorbanızı damak tadınıza göre kerevizli, ıspanaklı, balkabaklı, brokolili ya da mantarlı yapabilirsiniz. Bol karabiber, zencefil ilave edin ve tüketirken limon sıkmayı ihmal etmeyin. Kış sebzelerinin vitamin ve mineralleri yılın son gününde de sofranıza sağlık katsın. Kremalı çorbaları seviyorsanız, hazırlarken krema yerine süt kullanın. Böylece yağ oranını azaltmış, besin değerini artırmış olursunuz.
SEBZESİZ OLMAZ
Ana yemek olarak yılbaşının özel yemeği yılbaşı hindisi olabileceği gibi kırmızı et veya balık da olabilir. Hindi eti, kırmızı et, balık, kaliteli protein içeren, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller açısından önemli bir kaynak. İçerdiği minerallerden özellikle çinko bağışıklık sisteminizi güçlendirip hastalıklara karşı direncinizi de artırır. Sofranızda mutlaka sebze yemeği olsun, zeytinyağlı sebzeler gecenin ilerleyen saatlerinde de yiyebileceğiniz hafif ve besleyici alternatiflerdir. Zeytinyağlı mantar, yerelması, kereviz, brokoli, karnabahar, barbunya, ıspanak gibi sebzelerden en az iki çeşit hazırlamalısınız. Yılbaşı sofralarımızı süsleyen ve renklendiren marul, göbek, turp, havuç, kırmızılahana, roka, maydanoz ya da dereotu muhakkak salatalarınızın ana elemanı olsun. Salatalar içerdiği zengin mineral, vitamin, enzimler ve diyet lifiyle sağlığınızı korur ve geliştirir. Salatalarımızı zeytinyağı, avakado, ceviz, ayçekirdeği veya zeytinle süsleyerek beslenmemizin yağ asit dengesini düzenlemiş oluruz.
SÜTLÜ TATLILAR, PUDİNGLER
Yılbaşı sofrasında elbette tatlı da olacak ancak çok abartılı miktarlarda yemeyeceksiniz tabii. İlk tercihiniz sütlü tatlılar, pudingler, meyveli parfeler ve kabak tatlısı gibi hafif ve protein içeriği yüksek seçenekler olmalı. Yemekten sonra gecenin ilerleyen saatlerinde taze meyve, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi yağlı kuruyemişler, küçük peynirli sebzeli sandviçler tüketirseniz gece boyunca metabolizmanızı canlı tutmuş olursunuz.
GÜNDÜZDEN DENGELİ BESLENİN
- Sabah kalktığınızda en geç 1 saat içinde kahvaltınızı yapın.
- Sağlam, dengeli bir öğlen yemeği yiyin. Et + sebze yemeği + ekmek + salata + yoğurt olsun.
- Mümkünse daha fazla hareket edin. Dışarı çıkın, bol temiz hava alın. Güneşten yararlanın. Ancak çok yorulmayın ki geceye de enerjiniz kalsın.
- Su için, akşama kadar 8- 10 bardak su içmiş olun.
DOPİNG ÇORBA TARİFİ
Malzemeler
- 100 gr Ispanak l ½ su bardağı yoğurt l 1 su bardağı kefir
- 1 yemek kaşığı dolusu irmik
- 1 litre su l 1 küçük boy patates l 2 dilim taze zencefil
- 1 orta boy havuç l ¼ demet maydanoz l ¼ demet taze soğan l 1 orta boy yeşilbiber
- ½ çay kaşığı tuz l ½ çay kaşığı karabiber.
Yapılışı:
- Patatesi kabuklarıyla birlikte haşlayın, kabuklarını elinizle ince olarak soyun. Sonra küp şeklinde doğrayın.
- Havuçları ve zencefili ince ince doğrayın.
- Doğradığınız havuçları, zencefili ve patatesi 1 yemek kaşığı irmik ekleyerek 1 litre kaynamış suya ilave edin, orta ateşte 20 dakika kadar kaynatın.
- Diğer tarafta biber, ıspanak ve maydanozu ince ince doğrayıp kaynayan karışıma ilave edin.
- 5 dakika daha kaynamaya devam ettikten sonra altını kapatın.
- Tencerenin kapağını kapatıp dinlendirin.
- Yoğurdu ve kefiri iyice karıştırın.
- Haşlanmış sebzelerin üzerine yoğurt ve kefir karışımını yavaş yavaş karıştırarak ilave edin.
- Tuz ve karabiberi ilave edin.
- Gün boyunca 2-3 saat arayla 1’er kase içebilirsiniz.