''Yeni nesil öğretmenler yetişmeli!''

Eğitim girişimcisi Yücel Arıcı: ''Yeni nesil bir öğretmen, sadece sınıf içinde değil ekran başında da güncel esprilere ve öğrencinin günlük diline hakim olmalı. Onlarla iç içe tüm etkinliklerde bulunabilmeli. Ayrıca bir öğrenciyle iletişim göz temasıyla başlar. Ona 'Seni tanıyorum, varlığını hissediyorum, sen bir bireysin, değerlisin' demenin başka bir şekli bu. Bunun sonrasında ise başarı kaçınılmazdır!''

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Sizi bu hafta Maslak ve Çekmeköy bölgelerinde yaptığı eğitim girişimleri ile pekçok eğitimciye ilham olan eğitim girişimcisi Yücel Arıcı ile tanıştırmak istiyorum: "Eğitimciliğe dershanelerde matematik öğretmeni olarak çalışarak başladım. Tabii dershanelerde sınıfların tozunu yuttuk. Çünkü dershanede pişiyorsunuz. Bu işi bir matematik öğretmeni olarak mutfağında öğreniyorsunuz. Çalıştığım dershanelerde aynı zamanda koordinatörlük de yaptım. 2013 yılında hayallerimin peşinden giderek ilk eğitim girişimim olan Yücel Akademiyi kurdum. Hem yüz yüze hem de online platformda yeni nesil eğitim diyebileceğimiz güçlü bir girişim hikayesine dönüştük. 2021-2022 Eğitim Öğretim yılına ise Çekmeköy bölgesinde iddialı bir giriş yaptık. Akademik başarımızı öğrencileri ve öğretmenleri kapsayan çok amaçlı bir eğitim platformuna dönüştürdük.

Eğitim sisteminizde en önem verdiğiniz konu nedir?

Bizim için en önemli olan öğrenciyle birebir ilgilenmek ve öğrencinin ders çalışma kabiliyetini arttırmak. Bunun için de öğrenciye özel birebir toplantılar yapılıyor. Rehberlik çok değerli. Biz öğrenciye dershanede ders çalışmayı öğretiyoruz. Şu an aynısını okul sisteminde de uygulamaya başladık. Öte yandan okulumuzda pek çok atölye sınıfı var. Öğrencilerimiz sanatla iç içe. Bu atölyelerimizde öğrencilerimizin sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirebilecekleri dikkat ve konsantrasyonlarını arttıran faaliyetlerde bulunuyoruz. İletişim kurabilen ve akademik anlamda da üst düzey bilgiye sahip olup sınavlarda başarı gösterebilen öğrenciler yetiştirmek bizim amacımız. Yeni nesil bir okul modeli olmayı planlıyoruz. Öğrencilerimizin sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri, evlerinde kendi annelerine babalarına ihtiyaç duymadan ödevlerini ve görevlerini yerine getirebilmelerin hedefliyoruz.

Online Eğitim'de nasıl bu kadar başarılı oldunuz?

Ben yeni nesil bir öğretmenim hem matematik hem de bilgisayar biliyorum. Matematik ve bilgisayarı aynı anda bilmek çok avantajlı bir durum. Biz dershanedeki özel sistemin aynısını online eğitimde kurduk. Yani online eğitimde bir öğrenci evinde olabilir ama öğretmenlerine ve eğitime ulaşabilirliği çok yüksek olmalı. Bir öğrenci bu ulaşım için illaki de yüz yüze eğitime gelmek zorunda değil. Bu da bizim farkımız oldu. Online eğitim bir eğitim türüdür. Biz bunu yaparken öğrencinin görsel ve işitsel zekasını geliştirmeyi hedef alıyoruz. Online eğitimde fotoğraflama sayesinde çok sayıda öğrenciye çok fazla bilgi yükleyebiliyoruz kısa süre içerisinde. Ve bunun da somut dönüşlerini aldık. Pandemiyle birlikte online derslerde velilerimiz nasıl ders işlediğimizi gördüler bu sayede öğrenci sayımızı katladık. Geçen yıl 110 tane öğrenciden 470 puan üstü alan 13 tane öğrencimiz oldu. 13 tanesi Robert'e ön kayıt yaptırdı. Buradaki en büyük kaynak aslında Yücel Hoca eğitim modeli. Öğretmen arkadaşlarımız beni örnek alıyor. Başarılı bir ekibimiz var.

Neden matematikten korkuyoruz?

Rakamlar matematiğin alfabesidir. Ben öğrencilere matematiği anlatırken öğretmeye matematiğin alfabesinden başlıyorum. En baştan ve sıfırdan. Öğrenciye sıfırdan anlatmaya başladığınız zaman matematikte başarılı olursunuz. Yanlış zamanda orta ve üst düzey bilgi yüklemesi yaptığınız zaman orada bir bocalama olur. İşi en temelinden öğreteceksiniz ve öğrencilerim seviyesine ineceksiniz.

Nedir bu yeni nesil eğitim modeliniz?

Yeni nesil ebeveynler eve geldiklerinde kafaları yorgun... Ne yazık ki öğrenciyle ilgilenecek zaman dilimi yok. Öğrencilerin eve gittiğinde annesine babasına ihtiyaç duymadan sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor. Çözülmesi gereken problem bu! Yeni nesil eğitim önce öğretmeni daha donanımlı, güncel eğitim metodlarına hakim olarak yetiştirmekle başlıyor. Öğrencileri motive etmek ve bireysel takip edebilmek yeni nesil eğitimin püf noktası. Daha sonrasında öğrenci kendi iç motivasyonunu korumayı ve sorumluluklarını yerine getirme becerisini kazanıyor.

Yeni nesil öğretmenlerin özellikleri neler olmalı?

İlk olarak yeni nesil bir öğretmenin ekran başında da iletişim kurabilmesi, dersi etkileşimli işleyebilmesi gerekiyor. Bilgisayara hakim olmak, yeni ve güncel uygulamaları da takip etmek çok önemli. Yeni nesil bir öğretmen, öğrencinin günlük diline ve güncel espirilere de hakim olmalı. Öğrencilerle iç içe tüm etkinliklerde bulunabilmesi gerekiyor. Bir öğrenciyle iletişim göz teması ile başlar. Böylelikle duygu aktarımı da yapmış oluyorsunuz. Öğrenciye "seni tanıyorum, varlığını hissediyorum, sen bir bireysin, değerlisin" diyorsunuz böylelikle. Öğrenci de sonra aynı şekilde size karşılık veriyor ve iletişim halinde oluyorsunuz. Öğrenciye bunu hissettirdiğiniz zaman o da başarılı oluyor. Ondan sonra akademik bilgi geliyor elbette. Akademik bilgiyi aktarabilme yeteneği... Yeni nesil öğretmeni bu şekilde tarif edebiliriz. Biz de kendi kurumlarımızda yeni nesil eğitimde öğretmenin önemini; öğretmenin bilgisayar, iletişim bilgisi, öğrenciyi takip sistemi ve sınav sistemiyle yeni nesil eğitim modelini aşılıyoruz. Amacımız öğrenciye temiz bilgiyi en nitelikli şekilde aktarmak ve sorumluluk becerisi kazandırmak.