Z kuşağının gözü yükseklerde... Yeni dünyanın gözde mesleği: Drone pilotluğu

Kamu ve özel sektörün aranılan mesleği haline gelen drone pilotluğuna ilgi her geçen gün artıyor. Sağlıktan eğlence sektörüne, emniyetten spor müsabakalarına kadar her alanda iş imkânı sunan ve özellikle Z kuşağının ilgisini çeken yeni dünyanın gözde mesleği hakkında merak edilenleri Dronmarket'in Genel Müdürü Serhan Yaldız cevapladı.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Teknolojik gelişmelerin hızlı bir şekilde yaşandığı günümüzde birçok meslek grubu yok olurken yeni iş imkânları ortaya çıkmaya başladı. Son dönemde yıldızı parlayan mesleklerden biri de Drone Pilotluğu oldu. Ticari amaçlı İHA'ların çok geniş kullanım alanının olması, birçok mesleki kullanımda yüksek doğruluk, zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması drone kullanımını her geçen gün arttırırken, büyüyen pazarda ciddi bir istihdam olanağı oluşturuyor. Özellikle de internet çağına doğan Z kuşağı tarafından büyük ilgi gören drone pilotluğuna talep giderek artıyor. "Z kuşağının çok küçük yaşlarda kodlama eğitimi merakı, teknoloji ile büyümesi gençler için bu mesleği daha çekici hale getiriyor." diyen Dronmarket'in Genel Müdürü Serhan Yaldız, drone pilotluğu eğitimi ve istihdamı hakkında bilgiler paylaştı.

GENİŞ YELPAZEDE İŞ İMKÂNI

Havacılığa merakı olan, kendini geliştirmeyi seven ve teknoloji ile ilgilenen herkesin drone pilotu olabileceğini belirten Yaldız, kanunen bu mesleği icra edebilmek için adli sicil kaydının bulunmaması ve B sınıfı sürücü olup sağlık raporu alabilmek gerektiğinin altını çiziyor. Yeni dünyanın gözde mesleği haline gelen drone pilotluğunun önünün çok açık olduğuna değinen Yaldız, "Geleceğin mesleği... Kurumsal firmaların ve şirketlerin yavaş yavaş kendi bünyelerinde drone pilotluğu departmanları kurmaya başladıklarını görüyoruz. Drone pilotları kamuda belediyeler, valilikler, orman genel müdürlükleri gibi yerlerde çalışabiliyor. Askeriye ve emniyette de son yıllarda drone pilotları istihdam edilmeye başlandı. Enerji sektöründe hem maliyetten hem de zamandan yarı yarıya tasarruf sağladığı için drone teknolojisine talep artıyor. Drone pilotları GES, RES ve HES projelerinde endüstriyel drone'ların kullanımı alanında çok rahatlıkla çalışabiliyor. Arama kurtarma birliklerinde, haritacılar odalarında, inşaat sektöründe de drone kullanımı yaygınlaştığı için bu alanlarda da drone pilotları için pek çok istihdam imkânı var. Açık hava etkinlikleri, spor müsabakaları, spor antrenmanlarında da son yıllarda drone kullanımı yaygınlaştı. Dünyada başlamış olan kargo ve lojistik faaliyetlerinin de Türkiye'de başlaması an meselesi. Şu anda İHA pilot ilanlarını araştırdığınızda İŞKUR'un da bu sektörde ilan açmış olacağını göreceksiniz." şeklinde konuşuyor.

KADINLARIN İLGİSİ ARTIYOR

Son birkaç yılda hem kurumların hem de bireylerin drone pilotluğu eğitimine olan talebi artıyor. Sektörel olarak genişleyen kullanım alanının kamu ve özel firmaların drone pilotuna olan ihtiyacını olumlu yönde etkilediğini belirten Yaldız şu istatistikleri aktardı: "2016'da 11 bin 839 olan İHA pilotu sayısı hızla artarak 2020'de 215 bin 858 olarak kayıtlara geçti. 2021 yılsonunda toplam İHA pilotu sayısının 500 binlerde olması bekleniyor. Pandeminin de etkisiyle son bir yılda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne 300 bine yakın sertifika başvurusu yapıldı. 2020 yılı verilerine göre aktif olarak 215 bin 858 İHA pilotu mevcut. Bu mesleğe erkeklerin ilgisi daha büyük. 2019 yılı itibariyle kadınları da eğitimlerde görmeye başladık. Yaş istatistiğinde de 20-40 yaş grubu meslekte aktif olarak çalışıyor."

TİCARİ AMAÇLI KULLANILACAK İSE EHLİYET ŞART!

Drone eğitimi ve ehliyeti alırken mutlaka SHGM onaylı yetkili uçuş okullarının tercih edilmesi gerektiği konusunda uyarılar bulunan Yaldız, "İnternette eğitim ücretinden biraz daha fazlasını ödemek karşılığında, eğitime katılmadan sertifika vereceğini iddia eden sözde kuruluşlar bulunuyor. Eğitim olmadan bir ticari sertifika almak mümkün değil. İnsanlar hiçbir bilgi sahibi olmadan bir drone alıp uçurmaya başlıyor. İhbarla veya emniyetin tespitiyle uçuş izinlerinin olmadığı ortaya çıkarsa ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınıyor." diyor ve ekliyor: "Biz Dronmarket Akademi olarak tüm hizmetlerimizin yanında SHGM onaylı Türkiye'nin ilk İHA eğitimi veren kurumlarından birisiyiz. Eğitimlerimizde gerekli olan teknik donanım ile ilgili eğitimler ve bilgilendirmeler yapıyoruz. Firmanın drone'u kullanacağı alana göre özel eğitimler planlıyor, teknik destek sağlıyoruz."

İHA-0 veya İHA-1 drone ehliyeti arasındaki farkı anlatan Yaldız şunları aktardı: "İHA-0 Drone ehliyeti 500 gr-4kg arasındaki Drone'ları kapsar ve 12 yaşından büyük olan bireyler alabilir. İHA-1 Drone ehliyeti ise 4-25kg arasındaki Drone'ları kapsar ve 15 yaşından büyük olan bireyler alabilir. Azami kalkış ağırlığı 500 gr'dan daha az olan bir İHA ile uçuş yapacaksanız herhangi bir ehliyete ihtiyacınız yok. Ancak ağırlığı 500 gr ve üzeriyse ve sportif ya da hobi amaçlı kullanacaksanız İHA0/1 Sportif/Amatör Pilot Ehliyeti'ne sahip olmanız gerekir. Bu ehliyet için eğitim zorunluluğu yok. Kullanacağınız İHA'nın ağırlığı 500 gr ve üzeriyse, ticari amaçla kullanacaksanız İHA0/1 Ticari Pilot Ehliyeti'ne sahip olmanız gerekir. Bu ehliyet için eğitim zorunluluğu bulunuyor. SHGM'nin yetkilendirdiği eğitim kuruluşlarından alabilirsiniz."