ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr
Bağımsız 23 sanatçının farklı zamanlarda ürettikleri 47 eserin yer aldığı "Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler" sergisi geçtiğimiz günlerde Kalyon Kültür'de açıldı. 2 Eylül tarihine kadar Nişantaşı Taş Konak'ta ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek olan sergiyi Kalyon Kültür Direktörü Cem Bülent Ünal ile konuştuk. Ünal, serginin iklim değişikliğinden depreme, salgın hastalıklardan pek çok toplumsal soruna göndermeler içeriğini söylerken, Kalyon Kültür'de uluslararası sergilerin de yakın zamanda başlayacağının haberini verdi. Tamamı sohbetimizde...
GEÇMİŞİ YENİYLE BULUŞTURUYORUZ
Kalyon Kültür genel olarak sergi misyonunu nasıl tanımlıyor?
Kalyon Kültür, Kalyon Holding'in "Geçmişe vefa, geleceğe değer" misyonu çerçevesinde sosyal fayda üreten bir kültür merkezi. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Orhan Cemal Kalyoncu'nun vizyonu ve kızı Av. Sn. Sena Kalyoncu'nun girişimiyle; var olduğu coğrafyaya sorumlu bir kurum olarak toplumu sanat yoluyla bilinçlendirmek üzere kuruldu. Bu bağlamda bireyin entelektüel birikimine değer katacak içerikleri tasarlayıp, projelendirip fiziksel olarak kitlelere sunmak üzerine faaliyetler içinde bulunan bütünleşmiş bir yapı olarak da tanımlayabiliriz. İnsanların yeni ufuklar keşfetmesine olanak sağlayan sergiler, projelerle gündelik kültür-sanat hayatımızda önemli bir yere sahip olmayı hedefliyoruz. Söz konusu faaliyetler esnasında özellikle vurgulamaya çalıştığımız yeniyi aramanın peşinde koşmak, yeniyi ararken geçmişten de ilham almak, geçmişi yeniyle buluşturmak, kitleler üzerinden farkındalık yaratmak ve değer yaratıcı içerikleri geliştirmek süregelen arayışımızı sonsuz kılmaktadır.
ULUSLARARASI SERGİLER YAKINDA BAŞLIYOR
Kalyon Kültür kültür sanat dünyasında nasıl bir yerde duruyor, neyi amaçlıyor?
Kalyon Kültür'ün amacı, sanatın tüm disiplinlerine ev sahipliği yaparak, kitlelerin zihninde çağdaş, yenilikçi, fırsat eşitliğine inanan, 7'den 70'e her kesime hitap eden ve bireyin entelektüel olarak kişisel gelişimine katkı sağlayacak kültür sanat içeriklerine herkesin ulaşmasını sağlamak. Kalyon Holding Sosyal ve Kültürel İşler Komitesi Başkanı Sn. Reyhan Kalyoncu önderliğinde, kültürel üretime destek olmak için çalışıyor, ulusal ve uluslararası iş birlikleri geliştirerek kültür sanat dünyasında katkı sunuyoruz. Kalyon Kültür, Nişantaşı'nda yerli yabancı sanatçı ve sergilere ev sahipliği yapmaya devam ederken bir taraftan da ülkemizin kültürel ve sanatsal değerlerini uluslararası platformlara taşımayı hedefliyor. Kalyon Holding'in uluslararası yatırım ve projelerinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Murathan Kalyoncu'nun desteğiyle de uluslararası sergi çalışmalarımıza yakın zamanda başlayacağız.
TAŞ KONAK SANATÇILARIN BULUŞMA NOKTASI
Kalyon Holding'in kültür sanat faaliyetlerine ve Kalyon Kültür'e bakışı nasıl?
Kalyon Holding'in restore ettiği Taş Konak, üç yıldır İstanbul'un kültür sanat birikimine katkı sunmak için pek çok eserin, etkinliğin, sanatseverlerle buluşmasını sağlayan Kalyon Kültür'e ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Şair İhsan Raif'in büyüdüğü ev olan mekân, tarihi boyunca sanatçıların buluşma adresi olarak da biliniyor. Bu bağlamda, kültürel üretimi destekleyen Kalyon Kültür, çok disiplinli programlar geliştiren genç bir kültür kurumu olarak içinde bulunduğu yapının sanatsal mirasını devraldı ve bunu güncel sanat etkinlikleriyle geleceğe taşımayı hedefliyor. Bu minvalde, Kalyon Kültür, 18. yüzyılın sonlarında inşa edilen Nişantaşı'ndaki Taş Konak'ta ev sahipliği yaptığı kültür sanat etkinlikleri ile yeniden şehrin uğrak noktası olmayı hedeflerken, entelektüel sermaye birikiminin gelişime, kültür ve sanat içeriklerinin geniş kitlere erişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN DEPREME
Son serginin çıkış noktası ne oldu, nasıl bir düşünce sürecinin ürünü?
Kalyon Kültür olarak, içinde bulunduğumuz bu yaz sezonunu Kalyon Kültür Sanat Yönetmeni, Sn. Aslı Bora'nın küratörlüğünde ve tematik koordinasyonunda gerçekleşen "Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler" sergisiyle açtık. Reyhan Kalyoncu'nun, umut vaat eden sanatçılara destek veren İyilik İçin Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selin Bozkurt ile projelendirdiği sergi iklim değişikliğinden çevre sorunlarına, depremden salgın hastalıklara toplumda büyük yıkıma neden olan unsurların kişisel belleklerde yarattığı izdüşümlerine odaklanıyor. Böylelikle, sosyo-ekonomik temelde bireyin gündelik olarak dokunduğu tartıştığı konu başlıkları ile etki alanımızı genişletmek istemiyle hareket ediyoruz.
SERGİ TOPLUMSAL KONULARA VURGU YAPIYOR
Sergide yer alan sanatçılar ve tema nasıl belirlendi?
İnsan, doğa, göç, doğal afet ve iklim sorunlarına sanatın gücüyle toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefleyen "Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler" sergimiz, İyilik İçin Sanat Derneği iş birliğiyle gerçekleşti. Resim, heykel, seramik gibi geleneksel sanat temsillerinin yanı sıra kolaj, video, dijital sanat ve ileri dönüşüm uygulamalarının yer aldığı çağdaş tekniklerle de sanatın sınırlarını zorlayan içerikler üretildi. Sanatçıların birbirinden habersiz olarak ürettiği ve tek bir hikâyede buluştuğu eserler hem anlatım dilleri hem de kullanılan teknikleriyle sanatta çok sesliliğin imzasını taşıyor. Farklı perspektiflerden hareket eden sanatçılar eserlerinde; kent imgesi, çevre kirliliği, teknolojik gelişme, doğal kaynakların tüketimi gibi konulara vurgu yapıyor.
GEÇMİŞE VEFA, GELECEĞE DEĞER
Biraz da Taş Konak'tan bahsedelim. Tarihi yapısıyla oldukça merkezi bir konumda yer alıyor. Bu durum sergilere ve ziyaretçilere nasıl yansıyor?
Tarihi ve mimari öneme sahip olan Taş Konak, Kalyon Vakfı tarafından "Geçmişe vefa geleceğe değer" misyonu ile 2019 yılında restore edildi. Bahsettiğiniz üzere İstanbul'un en önemli popüler yerleşim yerlerinden biri olan Nişantaşı gibi merkezi bir noktada yer alıyor. 2020 yılında Taş Konak'ta faaliyetlerine başlayan Kalyon Kültür, kültürel üretimi belirli mekânlardan bağımsız, iş birlikleri geliştirerek, farklı coğrafyalarda desteklemeyi ve gerçekleştirmeyi kitlelere karşı sorumluluk olarak görüyor. Bu kapsamda üretilen katma değerli içerikler, etkinlikler ile sürekli dikkat çeken, merak uyandıran, ilgi yaratan ve en önemlisi bilinen bir mekân olma yolunda ilerliyoruz. Ziyaretçi boyutunda çok değerli geri dönüşler ile besleniyor, sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Söz konusu ivmeyi, hareketliliği yönlendirmek adına arz talep dengesi koruyarak kitlelerin odağında içerikleri üretmek yönünde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.