Yediğiniz gıdalar virüs gibi sağlığınızı tehdit ediyor

ÖZGÜL ÖZTÜRK

ozgul.ozturk@aksam.com.tr

İnatçı sivilceler, insanı halsiz bırakan ishal veya kabızlık, geçmek bilmeyen egzama, solunum problemleri, uykusuzluk… Günümüzde pek çok kişiyi canından bezdiren birçok sağlık sorununun altında gıda intoleransı yatıyor. İngiltere’den getirilen York Test ile hangi gıdaların size dokunduğunu öğrenip sorunlarınızdan kurtulmanız mümkün.

Modern tıbbın sebebini bulmaktan çok sonuçları baskılamakla yetindiği birçok sağlık probleminin altında yediğimiz gıdalar yatıyor. Vücudumuz biz farkında olmadan bazı besinlere karşı tepki veriyor… Son derece masum gözüken bir gıda türü, sindirim sistemimizde problem oluşturup bağırsak floramızı bozuyor bu da bağışıklık sisteminizi aynı bir virüs veya bakteri gibi zayıf düşürüp bizi hasta ediyor veya kilo almamıza sebep oluyor. “Gıda intoleransı” adı verilen bu soruna İngiltere’de geliştirilen York Test ile çözüm bulmak mümkün. Parmak ucundan alınan bir damla kanın İngiltere’nin York şehrindeki laboratuvarlarda 158 çeşit gıdayla işleme sokulup analiz edildiği testiyle hastalar kendilerine hangi gıdaların dokunduğunu öğrenip, beslenme uzmanlarının hazırladığı uygun bir eleme diyetiyle 21 gün içerisinde tekrar 

sağlıklarına geri kavuşuyor.

ALERJİ GİBİ ANLAŞILMIYOR

Testi Türkiye pazarına getiren Asist Wellness Center Yönetim Kurulu Başkanı Enver Güven, “Gıda intoleransı alerji gibi insan vücuduna ciddi zararlar veriyor. Ancak alerjide vücut anında tepki verdiği için neye alerjiniz olduğunu hemen anlayabiliyorsunuz, gıda intoleransı ise tıpkı bir bakteri gibi yavaş yavaş vücutta ilerleyip ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor” diyor. Güven, York Test ile hastanın hangi gıdalara tepki verdiğini öğrenip, ona uygun verilen diyetle hastaları sağlığına kavuşturduklarını söylüyor.

KİLO DA VERDİRİYOR

5286 kişi üzerinde 18 ay süren bir çalışmayla York Test’in faydalarının ortaya çıkarıldığını dile getiren Güven, “York Test ile hangi gıdanın kendisine dokunduğunu öğrenen hastalara uzmanların verdiği diyetlerle hastaların semptomlarında ciddi iyileşmeler tespit edildi” diyor. York Test’le hastalara test sonuçlarını verip evlerine göndermediklerini anlatan Güven sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu testle kişinin hangi gıdaya ne kadar toleransı olduğu ortaya çıkarılıyor. Sonuçlar rapor halinde hastaya verilirken beslenme uzmanı ve doktorlar tarafından hazırlanan özel bir beslenme programı da kendisine sunuluyor. Hasta böylece gıda intoleransından kaynaklı birçok sorununa çözüm bulabiliyor. Sindiremediği 

gıdaları beslenmesinden çıkardığı için kilo da veriyor.”

AngelIna JolIe testi de geliyor

York Gıda İntoleransı testinin yanı sıra yeni testleri de Türkiye’ye getiren Enver Güven, geçtiğimiz ay Türkiye pazarına tanıttıkları “farmakogenetik test”lle hangi ilaçların kişinin genetik yapısına uygun olup olmadığını ortaya koyup gereksiz ilaç kullanımının önüne geçileceğini söylüyor. Dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilaç yan etkilerinin 4. sırada yer aldığını vurgulayan Güven, “640 ilaç etken maddesi üzerinde yapılan bu test çok önemli. Çühkü yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçiyor” dedi. Yeni tıp anlayışında herkese aynı reçete ve tedavi uygulamasının ortadan kalktığına işaret eden Güven, “Gelecekte insanlar genetik olarak hangi hastalıklara yatkın olduğunu öğrenip buna göre erken önlem alabilecek. Biz de şu anda Avrupa ve ABD’de ağırlıklı olarak kullanan, Angelina Jolie’nin göğüslerini de aldırmasına neden olan bir genetik testi Türkiye’ye getiriyoruz.”