Yazı ayrı kışı ayrı güzel

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

Kış tatili denilince ilk akla gelen destinasyon Uludağ… Bursa ili sınırları içinde bir masal diyarı… İster bir kafede oturup enfes kar ve orman manzarası eşliğinde sıcacık salebinizi yudumlayın ister telesiyejle zirveye çıkıp kendinizi özgürlüğün kollarına bırakın. Baktınız kar yok o zaman da piknikler, dağ yürüyüşleri ve kamplar planlayın. Uludağ’da her aktivite ayrı bir keyif… 

Uludağ modern tesisleriyle, 1963'te hizmete açılan Türkiye'nin ilk teleferiğiyle, dördüncü büyük kent olan Bursa'nın hemen yanında olmasıyla en gözde kayak merkezi… Her ne kadar bu yılki kar kalınlığı henüz kayak severleri mutlu edecek boyuta ulaşmadıysa da mevsim itibariyle kar yağışının eli kulağında... Üstelik ulaşmak hiç de zor değil. Bursa’ya karayoluyla 40, havaalanına 60 dakika. Uludağ’a teleferikle de çıkılabilir. Üstelik bu şahane bir manzara eşliğinde oldukça romantik bir yolculuk olur.  Bursa- Kadı Yayla (1235 m) arasında iki, Kadı Yayla-Sarı Alan (1621 m.) arasında iki, toplam dört hat var. İstanbul’dan gidecekseniz ve özel arabanız varsa İDO Yalova veya Bursa feribotunu kullanmak en rahatı. Anadolu yakasında Pendik iskelesini, Avrupa yakasında Yenikapı iskelesini kullanabilirsiniz. Bir diğer seçenek Eskihisar-Topçular vapuru. Doldukça kalktığı için acelesi olmayanlar için uygun. Deniz yolculuğuna sıcak bakmıyorsanız arabayla Körfez’i dolaşabilirsiniz ama biraz uzun sürer. Otobüs ya da günlük turlardan da faydalanabilirsiniz Uludağ’a ulaşmak için. Ayrıca Bursa merkezden ya da Mudanya iskelesinden taksi bulmak da mümkün. Yol üzerinde de zincir alınacak ya da kiralanacak yerler bulunuyor ama arabayla yolculuk edeceklere kış aylarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurulmaları önerilir. 

MUHTEŞEM SEÇENEKLER

Uludağ denilince akla direkt kış tatili gelir. Ne de olsa 1933 yılından beri Türkiye’nin en gözde kayak merkezidir ama 

Uludağ’ın yeşil mevsimi de (ilkbahar-yaz-sonbahar)  kaçırılmamalı. Bu aylarda kamplar, piknikler, dağ yürüyüşleri yapmak için muhteşem bir seçenek bize göre. Özellikle 50 kilometreyi bulan yürüyüş parkurları yürüyüş sevenleri mutlu edecektir. Ayrıca otel fiyatları da bu mevsimde çok daha uygun. Yine de Uludağ denilince aklınıza illa kış tatili geliyorsa ve kaymadan dönmek istemiyorsanız bölgedeki kar kalınlığını ve yağış durumunu takip etmenizi öneririz. Kayak sezonu genellikle aralık ayında başlar ve mart ayına kadar devam eder. Sezon başladıktan sonra kayak severler bölgeye akın eder. Kaymasını bilmiyorsanız bir kayak hocasından ders alabilirsiniz ya da kafede oturup bembeyaz karların üzerinde rengârenk kıyafetleriyle kayan kayakçıların oluşturduğu enfes manzara eşliğinde sıcacık salebinizi yudumlayabilirsiniz. Ama telesiyejle zirveye çıkıp kendinizi özgürlüğe bırakmanın verdiği hazzı verir mi ona siz karar verin. Uludağ’ı kış tatili için tercih ettiyseniz valizinize kayak/snowboard pantolonu, kayak/snowboard montu, montun içine giymek için polar, içlik, pantolonun içine giymek için içlik, tayt veya kilotlu çorap, kayak eldiveni, kayak ayakkabısı, boyunluk, bere/kulaklık, termal çorap koymanızda fayda var.  

SUCUK-EKMEK PARTİSİ

Bölgede, 15 adet özel ve kamuya ait 12 resmi konaklama tesisi var. Bunlara ait pek çok telesiyej ve teleski hattı mevcut. Uludağ 1. bölge ve 2. bölge olarak ikiye ayrılıyor. Bu iki bölgede farklı oteller ve farklı pistler mevcut ama en hareketli ve en çok rağbet gören oteller 1. bölgede. Ancak bu otellerde kalmaya bütçeniz yetmiyorsa günübirlik turlarla 

dağa çıkıp karlar üzerinde sucuk-ekmek partisi yapabilir ve hoş bir gün geçirebilirsiniz.