Yazarak içimi döküyorum

SİBEL ATEŞ YENGİN
sibel.ates@aksam.com.tr

Ses mühendisi, müzisyen, dizi ve reklam oyuncusu Seda Telciler “Böyle Şey” adlı dört şarkılık bir EP hazırladı. Şarkı sözlerini de yazan Seda Telciler “Yazarak içimi döküyorum” diyor.    

Önce “Bembeyaz” adlı şarkının hikâyesini dinleyelim mi?

Bembeyaz adlı şarkımın nakaratını evde kendi kendime kaydederken çok heyecanlanmıştım. Bütün sözlerini yazdıktan sonra liseden beri tanıdığım müzisyen arkadaşım Sabi Saltiel’in de yardımıyla bestesini tamamladım. Ardından demo kayıt yaptık. Prodüktörüm ve aranjörüm Gürsel Çelik şarkıyı son haline getirdi ve bu benim ilk klibimi çekmek istediğim şarkı oldu. Çalışmalar bittikten sonra Sony Müzik’le anlaştık ve ilk single çalışmam dinleyenlerle buluştu. Şimdi de “Böyle Şey”i anlat…

Bir sonraki adımda hangi şarkılarımı çıkarsak acaba diye düşünürken, yine çok eğlenerek ve hatta kendimle dalga geçerek kaydettiğim Böyle Şey ve Tıpış Tıpış şarkılarını dinlettim. İki şarkının da birbiriyle uyumlu, hareketli ve eğlenceli olmaları nedeniyle EP çıkarmaya karar verdik. Bu şarkıların yanı sıra EP çalışmamda Bembeyaz’ı ve Bembeyaz’ın akustik versiyonunu da koyduk. İlk klibi Böyle Şey’e çekmeye karar verir vermez uzun bir hazırlık sürecine girdik. Cemre Mert’in yönetmenliğinde harika bir ekiple yine çok eğlenceli bir klip çektik. Zaten kafama balonları taktığımız anda gülme krizine girdim (kahkahalar). 

Albüm hazırlama sürecinde ruh halin nasıl olur?

Tek bir şarkıyı bile iskelet halinden çıkarırken çok heyecanlanıyorum.  Her aşamasında ayrı bir duygu halindeyim. Kendi dünyamdan parçaları müzik ve teknoloji aracılığıyla paylaşmak çok keyifli! 

Şarkı sözlerini de yazıyorsun… Sana hangi ruh hali yazdırır?

Şarkı sözü yazmak için gerekli olan belirgin bir ruh hali tasvir etmek çok zor. Birbirinden farklı ruh halleri içindeyken yazabiliyorum. Yazmak benim için paylaşmak, içimi dökmek, deşarj olmak, kendime bir şeyleri hatırlatmak… Bazıları bilinçli bazıları bilinçsiz, bir anda şarkı sözüne dönüşüyor işte. 

Gece mi, gündüz mü günün hangi anı seni yazmaya hazırlar?

Gece; düşünmek, yazmak, yaratmak için çok daha uygun. Şehrin gürültüsü ve enerjisi azalıyor, insan dinginleşiyor. 

Ses mühendisiymişsin, ne demek bu, ne yapar “Ses mühendisi”?

Müzik bölümü kapsamında ses mühendisliği ve tasarımı yüksek lisansı yaptım. Dolayısıyla ilgi alanımdaki ses mühendisi mikrofonlama, müzik aletleri ve vokal kaydı yapar. Sesleri düzenler, verilmek istenen duyguya göre dengesini yapar, enstrümanları tonlar. Müzik eserlerini belirli formatlara göre yeniden yapılandırır. Her ses mühendisinin yoğunlaştığı belli alanlar vardır. Mesela ben en çok mix aşamasını seviyorum. Şarkının dinamiklerini belirlemek çok hoşuma gidiyor. 

KÜÇÜK PRENSİM 

Nasıl filmler izlersin?

Beni düşünmeye ve sorgulamaya iten filmleri seviyorum. Genelde Fransız filmleri beni yanıltmıyor. Avrupa sinemasını daha çok seviyorum Hollywood yapımlarına göre. 

“Bir filmin kahramanı ol” deseler kim olurdun?

Little Miss Sunshine 

Hangi romanın kadın kahramanı olmak isterdin ve neden?

Ben Küçük Prens’im! Kendi gezegenimde, elimde çiçeğimle… 

MÜZİK HEP VAR

Peki, bir gün müziği bırakıp sadece oyunculuk yapmayı düşünür müsün?

Müzik bırakılabilecek bir "şey" değil ki. Hep var!

Alışveriş tutkun var mı?

Yok, hatta çok stres oluyorum alışveriş yapmam gerekiyorsa. 

En çok ne satın almayı seversin?
Kitap.

Lüks markalar mı yoksa ikinci el mi tercih edersin?

İkisi de değil. Benim için tek kriter kışın sıcak tutması. Dolayısıyla 
işlevine göre alıyorum daha çok.