nil@nildiyet.com
Kavurucu sıcakların bastırmasıyla ne hareket edebiliyor ne de doğru düzgün beslenebiliyoruz. Öğün saatlerimiz şaşıyor, beslenme düzenimiz bozuluyor… İşte size bu yaz sıcağında sağlıklı beslenme yöntemleri…
Yaz aylarında artan sıcaklar ve güneş ışığının dünyaya daha dik açıyla ulaşması vücudumuzu tamamen etkisi altına alır. Buna bağlı olarak da başta beslenmemiz olmak üzere birçok alışkanlığımız direkt etkilenir. Mevsime uygun bir beslenme tarzı benimseyerek sağlığımızı koruyabiliriz. Yazları günlerin uzun olması öğün saatlerimizde değişiklikler oluşturur. Yaz aylarında özellikle tatildeyken öğün saatlerine ve düzenine dikkat etmeli, tamamen düzensiz ve ölçüsüz olmamalıyız.
Bunları yapın;
*Sabah uyandıktan sonra kahvaltıya başlamadan önce 1 su bardağı ılık su içip bağırsaklarınızın sağlıklı çalışmasına yardımcı olun.
*Uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltı yapın.
*Gün boyunca öğün saatleri arasındaki süre 4 saati aşmasın. Çünkü 4 saatten fazla aç kalan vücut “kıtlık” mesajı alarak harcadığı enerjiyi azaltır. Daha sonra aldığınız ilk enerjiyle birlikte tekrar kıtlık uyarısı olur ve yağ depolama kapasitesi artar.
*Günde 6 öğün beslenin; yaz aylarında midede hissedeceğimiz ağırlığa engel olmakla kalmaz aynı zamanda kan şekerimizi de dengeleyerek açlık krizlerini engeller.
*Öğün atlamadan beslenin. Öğün atlarsanız, kan şekerindeki düşüşle vücut harcadığı enerjiyi azaltır, kedini kapatır ve enerji harcamasını en aza indirir yani metabolizmanız yavaşlar. Kilo almanız kolaylaşır, vermeniz zorlaşır.
*Yaz sıcaklarıyla birlikte gece boyunca bir de sindirim ve hazımsızlık problemi çekmemek için ağır yemekler, kızartmalar, tepeleme doldurulmuş tabaklardan uzak durun. Özellikle hafif yiyecekleri seçmek aşırı sıcaklara karışı vücudunuzun rahat olmasını sağlar.
*Su dengesinin sağlanması özellikle bu aylar için son derece önemlidir. Sıcak havaların artmasıyla birlikte terleme miktarı da artar. Terle atılan sıvının vücuda geri alınması gerekir ki vücutta sıvı dengesi korunabilsin.