Yaz sıcaklarına karşı bol bol su için

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Başlıca yaşam kaynağımız su, özellikle çocukların sağlıklı büyümesinde çok önemlidir. Bugüne kadar beslenme bilimi besinlerin yapısında sağlığımız için önemli 50 çeşit besin elementi tespit etmiştir. Ancak hiçbir besin elementi su kadar hayati öneme sahip ve işlevsel değildir. Haydi gelin suyun faydalarına bakalım…,

Suyun vücudumuzda ki işlevleri; 

Vücudumuzda ki bütün kimyasal tepkimeler su varlığında olur. Canlılığımızın devamında ve metabolizmamızın çalışmasında su temel maddedir. Sindirim sisteminde çözücü olarak görev alır. Yemek yerken ağzımıza aldığımız ilk lokmadan itibaren çiğneme başladığında tükrük yapısındaki su göreve başlar.  Vücut ısısının dengelenmesinde görevlidir. Terlemeyle ısı dengesi sağlanır. Kan dolaşımında hayati önem taşır. Kanımızın yüzde 90’ ı sudur. Zararlı atıkların vücuttan atılması da su ile sağlanır. İdrarın yüzde 97’si sudan oluşur. 

Vücudumuzun her zaman her koşulda ve sürekli suya ihtiyacı vardır. Çocuklarınızın sürekli su içmesi için sofrada mutlaka su bulundurun, mutfakta, salonda kolayca ulaşabileceği yerlerde su bulundurun ki kendisi içebilsin. Tabii iyi örnek olmak için çocuklarınızın yanında siz de bol miktarda su için. Onun için sağlıklı beslenme konusunda olduğu gibi bol su konusunda da en etkili çözüm, doğru rol model olmaktır. Çocuğunuzun ihtiyacı olan su günlük 1- 1.5 litredir. Metabolizmanın çalışması sırasında zorunlu olarak her gün minimum 1- 1.5  litre su kaybedilir. 

Normal şartlarda kanımızda sodyum konsatrasyonunun artması durumunda su içme ihtiyacı oluşur ve susama hissi başlar. Kanda sodyum konsantrasyonunun yüzde 1 oranında artması bile susamayı başlatır. Susamak beyindeki hipatalamus tarafından kontrol edilir. Ancak yoğun stres, aşırı çay kahve tüketimi, hareketsiz yaşam ve su içmeme alışkanlığı susama hissini maskeler, susama olmadığı için vücudumuz su ihtiyacını karşılayamaz, susuzluk kaderimiz olabilir.  Ayrıca hastalık durumunda susama azalır. Bebekler ve yaşlılarda da yeterli ölçüde susama olmayabilir. Normal bir yetişkin günde minimum 1,5 litre su tüketmelidir. Tabi su kaybının arttığı durumlarda, sıcak havalarda, yoğun egzersiz yaptığımız zaman, zayıflama diyetlerinde vb. durumlarda su ihtiyacımız 2-3-4 litreye kadar çıkabilir. Susamayı beklemeden bol bol su içmeliyiz.  Ancak aşırı zorlayıp mide bulantısı raddesine getirip sudan nefret etmemek şartıyla. 

Vücudumuzda alınan ve atılan su dengeli olmalıdır. Besinlerin yapısında bulunan ve sıvılarla aldığımız su ve metabolizmamızda üretilen su, ile su alınımı sağlarız. Vücudumuz da su kaybı ise; idrarla atım, solunumdan nefes yolu ile ve deriden terleme yolu ile olur.  Yaz aylarında sıcak havalarda terleme yolu ile su kaybı artar. Yoğun egzersiz ve enerji kaybında da su kaybı fazladır. Zayıflama diyetlerinde de kilo verme durumunda da su kaybı yüksek tempodadır. Bu durumlarda daha fazla su içerek su dengesini sağlıklı ölçülere getirebiliriz. Fazla su alır ve bu suyu yeterince atamazsak; ödem oluşur.  Kaybettiğimiz kadar su tüketmezsek de yetersiz suya bağlı dehidratasyon dediğimiz su kaybı gelişir. Vücudumuza su içmek dışında içecekler ve yiyecekler yoluyla da su alırız.