Yaz ishaline dikkat!

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Yaz mevsiminin sıcaklığı, hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine ortam hazırlar. Kullanılan suyun hijyen olmaması, içinde zararlı mikroorganizmaların üremesine sebep olur. Bu gıdaları tüketmek de hastalıkları beraberinde getirir. Yazın mikropların etkisiyle en sık rastlanan hastalıklar ise ishal ve kusmadır.

İshal olmamak için nasıl beslenmeliyiz?

l Ellerinizi sık sık yıkayın. 
l Açıkta satılan içme sularını içmeyin.
l Meyve ve sebzelerinizi temiz suyla yıkayın. Emin olmadığınızda, yıkadıktan sonra sirkeli suda bekletin. 
l Tercih ettiğiniz yiyeceklerin taze olmasına özen gösterin. 
l Paketli gıdaların son kullanma tarihine dikkat edin. 
l Süt kolay bozulabilen bir besindir. Sütü pastörize ve UHT süt tercih edin, açıkta satılan sütlerden uzak durun.
l Et ve et ürünlerinin daima soğuk ortamda tutulması gerekir. Buzdolabından yiyeceğiniz kadar çıkarın ve hemen pişirme işlemine alın.
l Dondurma gibi gıdalar oda sıcaklığında erir. Erimeyle birlikte üzerinde mikroorganizmalar üremeye başlar. Bu tarz gıdaları eridikten sonra tüketmeyin. Tekrar dondurucuya koymayın, erimiş dondurmayı atın. 
l Tavuk, köfte gibi et ürünleri güvenilir yerlerden satın alın. Özellikle kanatlı et ürünlerinden tavuk çok kolay bozunmaya 
uğrar ve bozunduğunda hastalık yapar. Et, tavuk ve balık ürünlerini temiz ve soğutulduğuna emin olduğunuz yerlerden satın alın ve  iyice pişirmeye özen gösterin.
l Genel kullanıma açık olan tuvaletleri ve lavaboları kullanırken dikkatli olun. Zehirlendiyseniz, ishal ve kusma başınıza geldiyse; 
l Hastalık belirtileri görüldüğünde mutlaka doktora gidin. Şiddetli ishal ve kusma ne kadar uzun sürerse vücudunuzu o kadar çok hırpalar. Doktorunuz ilaç verdiyse, aksatmadan  kullanın. Vücut direnciniz düşerse, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu iyileşme süreci uzun sürer.
l Sindirim ve boşaltım sisteminin çalışması bozulur.
l Vücuttan su ve elektrolit kaybı çok olur.
l Mineral kaybına bağlı olarak kan basıncı büyük oranda düşer.
l Halsizlik ve iştah kaybı olur. 
l Şiddetli karın ağrısıyla seyreder.
l İshal ve kusmaya karşı sağlıklı beslenin.  
l İyi pişmiş et ve et ürünleri tüketin. 
l Ekmek alternatifi olarak patates haşlayın veya fırına atıp kumpir gibi yiyebilirsiniz. Haşlanmış pirinç ve makarnayı da ekmek alternatifi olarak tüketebilirsiniz.
l Hastalığınızın şiddetine göre sebze ve et yemekte zorlanıyorsanız,  ekmek ve patatesin yanına beyaz peynir yiyin. Mideniz düzeldikçe alternatifleri çeşitlendirin. 
l Yoğurt ve kefir toparlanma sürecinizi hızlandırır. Öğünlerinizde mutlaka yoğurt, ayran veya kefir olsun.
l Şekerli, ağdalı tatlılar ishalin şiddetini artırır. Bir süre basit şeker ve tatlılar yememeye özen gösterin.
l Meyvelerden muz, şeftali, erik ve elma birinci tercihiniz olsun. 
l İshal ve kusmayla birlikte su ve elektrolit kaybı çok olur. Gün içinde bol bol su içmeye özen gösterin. Ayrıca mineral 
kaybını dengelemek için, sade doğal madensuyu tüketebilirsiniz.
l Kefir barsak floranızı iyileştirici etki gösterir. Eğer özel hassasiyetiniz yoksa gece yatmadan önce bir bardak kefir içmenizde fayda var.