Yaz hastalıklarını besinlerle yenin

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Yaz mevsimi kendine özel güzelliklerle yaşanıyor. Ancak aşırı sıcakların sebep olduğu kendine özgü bir takım yaz hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Sağlıklı ve doğal beslenmeyle en çok yaşadığımız, yaz problemlerinin üstesinden gelmemiz mümkün. 

CİLDİNİZ KURUYORSA…

Güneş ışınları, tuzlu deniz suyu ya da klorlu havuz suları cildinizin daha kolay kurumasına yol açar.  Güneş yanıkları ve böcek ısırıkları da cildinizin hasar görmesine neden olur. Bu gibi durumlarda antioksidan ve C vitamini içerikleri zengin ahududu, yaban mersini ve çilek gibi yaz meyveleri özellikle cilt problemlerinizi aşmanıza yardımcı olur. Et, tavuk, balık, kuru baklagiller ve süt, peynir gibi protein ile A vitamini içeren besinleri tüketmeniz hasarlı dokunun iyileşmesini hızlandırır. Ayrıca bol su içmek de cildin nemlenmesinde ve onarılmasında çok önemlidir. 
MANTARA KARŞI…
Yaz aylarında suya daha çok maruz kaldığımız için mantarların üremesine de ortam yaratmış oluyoruz. Bu gibi mantarların yol açtığı enfeksiyonlar için basit şeker ve şekerli besin tüketimini azaltmalı hatta mümkünse bir süre tüketmemelisiniz. Enfeksiyonların daha çabuk iyileşmesi için de probiyotik içeriği yüksek ayran, yoğurt, kefir gibi besinlere diyetinizde yer vermelisiniz.  
SAÇLARINIZ TEHLİKEDE… 
Güneş ışınları, tuzlu ya da klorlu sular saçlarımızı yıpratır. Et, tavuk, balık, kuru baklagiller ve süt, peynir gibi protein içeren besinler saçın keratin yapısını güçlendirir. B5 vitamini (yoğurt ve avokado), B8 vitamini (ciğer ve yumurta), folik asit (tam tahıllar ve kuru baklagiller), kalsiyum (süt ve yoğurt) ve çinko (et ve balık) içeren besinler dökülmeyi azaltıp saçların yenilenmesini ve parlamasını sağlar. 
KAS KRAMPLARI İÇİN…
Yüzerken başınıza gelebilecek problemlerden biri olan kas krampları, aşırı yüklenme ve su kaybı nedeniyle oluşabilir. Yeterli su alamayan sistemimizin elektrolit dengesi bozulur ve kramplar başlar. Bunu önlemek için bol su içmeli, gerekirse sporcu içecekleri veya doğal maden suyu tüketmelisiniz. Potasyum içeriği yüksek üzüm, kavun, karpuz, kayısı, şeftali, patates, fasulye, mantar ve ıspanak tüketmeniz de fayda sağlar.
UÇUĞA DİKKAT!
Güneşe maruz kalmak uçuk çıkmasını tetikleyebilir. Bunun için güneş koruyucu krem kullanılmalı ve B vitaminlerinden ve riboflavinden zengin olan ekmek ve tam tahıllı besinler tüketmeliyiz. Et, balık, yumurta, kuru baklagiller ve kuru yemişler tüketmeyi de ihmal etmemeliyiz.