Yaz aylarında ayak bakımı ile ilgili ipuçları

Yaz aylarında artan sıcaklıklar, kısın uzun süre kapalı kalan ayaklarımızda farklı etkilere yol açıyor. Kıs aylarında normalden fazla terleyen ayaklarımız yaz ayına geldiğinde pek çok sorunu beraberinde getirebilir.

Vücudumuzda en çok terleyen nokta olan ayaklarımızın, havasız ve karanlık ortamlarda üremeyi seven mantarların en sevdiği alanlar olduğunu söyleyen Podolog Zehra Albayrak, "Dermatofit mantar enfeksiyonu tırnak altında ya da derimize yerleşerek istenmeyen koku ve kaşıntılara sebep olur. Bununla birlikte tırnak yapısının bozulması ve görüntüsünden ötürü yaz aylarında kullanacağımız sandalet ve açık terliklerimizi giymemize engel olacaktır" dedi. Rutin yapılan medikal ayak bakımlarının olası tırnak ve deri problemlerinde erken teşhis için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Albayrak, "Yaz aylarında sıkça kullandığımız ortak kullanım alanları olan havuzlarda ayak sağlığımızı tehlikeye atacak ve bulaş riskimizi artıracak durumlardan kaçınılmalıdır" uyarısında bulundu.

HAVUZDA ÇIPLAK ZEMINE BASMAYIN!

Podolog Albayrak dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle anlattı, "Hijyen kurallarına uyulan ve düzenli kontrolleri sağlanan havuzlar tercih edilmeli. Girişinde ve çıkışında dezenfekte küvet / havuzu bulunmalı ve her seferinde kullanılmalı. Havuz kenarında çıplak zemine basılmamalı ve kendi terliklerimiz kullanılmalı. Özellikle sıcak olan beton zeminler ayak nemini fazlası ile çekeceği için topuk çatlaklarına sebep olacaktır. Ayaklar havuz sonrası kurutulmalı, riske karşı tırnak ve derimize antifungal ürünler tercih edilmeli. En önemlisi ise yaz aylarında serinlemek için mümkün oldukça deniz tercih edilmelidir. Böylece şifa kaynağı olan doğal tuz içeriği sayesinde ayaklardaki ödemin atılması, içeriğinde bulunan yüksek mineraller sayesinde nem dengesinin korunması ve sahilde kum üzerinde yapılan kısa yürüyüşlerin doğal peeling etkisi ile deri elastikiyetini arttırılabilir. Yaz aylarında bol su teması ile hızlı uzayan tırnaklarımız için 3 haftada bir ayak bakımlarınız düzenli olarak yapılmalı ve düzenli nemlendiriciler kullanılmalıdır."