Yarım kalan mutluluklar tamamlanıyor

Evlenirken hayalleri yarım kalan, gelinlik giyemeyen, düğün-dernek yapmadan evlenen çiftlerin mutluluğunu Beyoğlu Belediyesi tamamlıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın eşi Seyhan Yıldız, ''Mutluluklar dolaplarınızda eskimesin'' sloganıyla Sosyal Market'e bağışlanan gelinliklerle içinde ukde kalan aileleri mutlu ediyor.

İPEK TANIR / cumartesi@aksam.com.tr

İnsanın en özel günü kuşkusuz düğünü. Sadece o güne özel alınan gelinliğine kimse kıyıp atamaz. Hatıra olarak saklarız çoğumuz. Ancak çok güvendiğimiz birinin daha mutluluğuna vesile olsun isteriz. Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı Sosyal Market Vakfı da bu değerli anıların yarım kalan mutlulukları tamamlaması için bir proje başlattı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın eşi Seyhan Yıldız, Vakfa gelen gelinlik bağışlarından hareketle bir proje başlattı. "Mutluluklar dolaplarınızda eskimesin" sloganıyla yola çıkan projede imkânsızlıklar yüzünden düğün yapamayan, gelinlik, damatlık giyemeyen ailelerin yarım kalan mutluluğunu tamamlanıyor. Vakıf, dileyen ailelere kına gecesinden, kuaför ve fotoğraf çekimine varıncaya kadar küçük bir düğün de organize ediyor.

Seyhan Yıldız, projeyle ilgili şunları anlattı: "Belediye olduğumuz için bizi tanıyıp güvendiklerinden çok sayıda gelinlik bağışı geldi. Sıfır gelinliklerimiz de var. Pandemide kapanan modaevleri oldu. Onlar da mankenlerine varıncaya kadar bize bağış yaptı. Projemiz genişledi. Yüzlerce çiftimizin yüzü güldü. Hiç evlenemeyen, evlenmiş ama gelinlik giyememiş düğününü yapamamışlara burada tören yapıyoruz. Buradan gelinlik damatlık seçiyorlar. Çocuklarının giyeceği özel kıyafetleri de buradan alıyorlar. O gün gelin arabası gönderiyoruz. Bir gelinimiz "Baba evinden böyle çıkmamıştım. Kendimi baba evinde gibi hissettim" dedi. Bir anne de 'Benim evladım için yapamadığımı siz yaptınız. Allah sizden, başkanımızdan, belediyemizden, Cumhurbaşkanımızdan razı olsun' diye dualar etti. Burada evlendirdiğimiz çiftlerin yaş ortalaması otuzun üstünde. Kırklı yaşlarda bir çiftimizin 13 yaşında bir oğulları vardı. Bu açıdan çok güzel anlara tanıklık ediyoruz. Amacımız ailelerin mutlu olması."

YALNIZ ANNELERE MORAL DESTEĞİ

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın eşi Seyhan Yıldız'ın bir başka projesi de Hoş geldin Küçük Melek. Beyoğlu'nda yaşıyorsanız ve bir bebeğiniz doğduysa kapınızı sürpriz bir misafir çalabilir. Yıldız, yaklaşık üç yıldır ilçede doğan bütün bebekleri ziyaret ediyor, annelerle ilgileniyor, hediyeler veriyor. 2018 yılından bu yana Beyoğlu Belediyesi Sosyal Yardım Müdürlüğü'nün Hoş geldin Küçük Melek Projesi'ni devam ettiren Yıldız, özellikle pandemi döneminde iyice yalnızlaşan anneler tarafından bu ziyaretlerin çok büyük mutlulukla karşılandığını söylüyor. Pandemi öncesi bir saate yakın bir süre hem bebekler hem de annelerle vakit geçirdiğini anlatan Yıldız, "Bir kadının en duygusal olduğu an lohusalık dönemidir. Biz de böyle bir dönemde kadınlarımıza destek olmak istedik. Çok duygusal anlar yaşadık ağladık, sarıldık birbirimize. Bebeklerin altlarını değiştirdim, sevdim, ilgilendim. Pandemi döneminde de onlara bir zararımız dokunmasın diye kapıdan görüp ayaküstü de olsa muhabbet ediyoruz. Gebelikten itibaren anne adayları toplumdan izole oldular, lohusalık döneminde de evdeler. Dolayısıyla ilgiye, hâl hatır sorulmasından çok mutlu oluyorlar. Bazen gittiğimiz ailelerin komşuları ile rastlaşıyoruz apartmanlarda. Kime geldiniz diye sorduklarında bebeğe geldik deyince 'Aa biz daha görmedik deyip onlar bize eşlik ediyorlar" diyor.

HER BEBEĞE ZEYTİN AĞACI

Pandemide doğan bebeklerin neredeyse iki yaşına geldiğini ve hiç sosyalleşemeden sadece doktor yüzü görerek büyüdüklerini hatırlatan Yıldız, bebeklerin çoğu zaman kendilerini de maskeli görünce doktor, hemşire zannedip ağladıklarını o yüzden renkli maskeler takmaya başladıklarını söylüyor. Aralık 2018'den bu yana 3374 bebeği ziyaret ettiklerini belirten Seyhan Yıldız, ziyaret ettikleri bebekler için çeşitli hediyeler götürdüklerini ama daha önemlisi geçen yıl 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde bu bebekler adına fidan dikmeye başladıklarını söylüyor ve ekliyor: "Beyoğlu'nun bebekleri için aklı, olgunluğu, bilgeliği, sağlamlığı ve barışı simgeleyen Zeytin ağacı dikiyoruz. Biliyorsunuz birçok dinde de Zeytin ağacı kutsal sayılır. Beyoğlu gibi birçok dini, kültürü bünyesinde barındıran bir ilçeye bu ağaç yakışır diye düşündük." Zeytin ağaçlarını Beyoğlu sınırları içerisine dikmeye çalıştıklarını anlatan Yıldız, "Beyoğlu Belediyesi olarak her açtığımız mahalle bahçesine bebekler adına on, onbeş tane fidan dikiyoruz. Fidanlar hangi çocuk adına dikilmişse künyesi de var. Böylece çocuklar fidanları ile birlikte büyüyecek" diyor.