Yardımsever koşular

Yoğun çalışma temposu ve sağlık. Bu iki kavramın bir araya gelmesi imkânsız gibi duruyor. Ama artık öyle değil! Zira sağlıklı yaşam ve spor artık günümüzün en büyük trendleri arasında.

Sahil şeritleri özellikle hafta sonları koşanlarla dolup taşıyor. İrili ufaklı birçok koşu grubu, kah koşmak kah sosyalleşmek kah yardımlaşmak için bir araya geliyor. Koşu bir amaçtan ziyade araca dönüşüyor… 

İşte belki de bu sebeple artık dünyanın en büyük maratonları, dünyanın en önemli sosyal yardımlaşma alanları haline geliyor. Çünkü insanlar koşarken, aynı zamanda yardıma ihtiyacı olan kişiler için bağış toplayabileceğini çoktan fark etti. Birçok sivil toplum kuruluşu, koşuyu bahane edip, handikaplı gördükleri gruplar için bağış topluyor. Amerika’da bu yolla, 2014 yılında toplanan bağış miktarı 1.6 milyar dolar iken sadece Londra Maratonu’ndaki bir koşuda, 30 bini aşkın kişi aracılığıyla toplanan bağış miktarı 50 milyon poundu geçti. Türkiye’de bu akımın en önemli temsilcilerinden biri Adım Adım Derneği. Dernek 28 bini aşkın gönüllü koşucusuyla son 10 yılda 23 milyonu aşkın bir bağış topladı. 2017 İstanbul Maratonu’nda toplanan bağış miktarı 10 milyon TL’yi aşkındı.

Bu bağışlar dünyanın en önemli maratonlarında toplandığı gibi sadece iyiliğe odaklanmış koşular da bulunuyor. Dünyada Barcelona, New York, Tokyo, Türkiye’de Vodafone İstanbul Maratonu, Turkcell Gelibolu Maratonu gibi önemli etkinlikler, içlerinde bağışçılardan oluşan grupları barındırıyorlar. Bu sayede yardımlaşma pek çok insanın hayatını değiştiriyor. 

Türkiye’nin en yardımsever koşuları: 

- Akbatı Koşusu: Yarın Bahçeşehir’de gerçekleştirilecek olan Akbatı Koşusu, ilk kez organize ediliyor. Bu koşudan toplanacak gelirin bir kısmı Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı’na bağışlanacak. Çocuklar için de ayrı bir koşu düzenlenecek. Yarış, saat 09:00’da başlayacak. 

- Wings For Life World Run, Runatolia, Adım adım Yardımseverlik Koşusu ve Global Run Bodrum bu tarz yardım yarışlardan diğerleri…