Yapay zekalı katillere karşı sinema silahı

İsrail, 75 yıldır Holokost filmleri ile işgalci devletine meşruiyet alanı açtı zihinlerde. Filistinliler de hikâyelerini uzunca zamandır beyazperdeye taşıyor ancak artık Alana Hadid'in kurduğu Watermelon Pictures adlı çatı yapım şirketi ile sesleri daha gür çıkacak.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Altı aydır Gazze'de ölümün her türü ve aracı kullanılarak bir soykırım gerçekleştiriliyor. İsrail, kimyasal silahlar, bombalar, işkenceler, sağlık hizmetlerinden yoksun bırakma, açlık ve aklımızın almayacağı şeytanı bile şaşkına çevirecek bir vahşet uyguluyor savunmasız insanlara. Ordusunun kayıpları arttıkça katliam işini yapay zekaya bırakmaya başladı dünyanın en vahşi katil sürüsü.

Tüm bunlar olurken dünyanın dört bir yanında Filistin'e destek eylemleri de devam ediyor. Bu eylemlerde kimi zaman siyasetçiler, kimi zaman ünlü oyuncular, müzisyenler öne çıkıyor. İşin ilginç yanı Türkiye'dekilerin aksine sanat dünyasından 'özgür' sesler bedel ödemeyi göze alarak Gazzelilere maddi destek sağlamak için çeşitli organizasyonların yanında yer alıyor. Söz gelimi Filistinlilere Tıbbi Yardım (Medical Aid for Palestinians - MAP) isimli bir kuruluş, Filistinlileri desteklemek amacıyla "Gazze Sineması" (Cinema for Gaza) başlığıyla bir müzayede düzenliyor. Müzayedeye dünyaca ünlü oyunculardan Tilda Swinton, Ken Loach, Asia Kapadia, Ramy Youssef, Peter Capaldi, Imelda Staunton, Brian Cox, Joseph Quinn, Mike Leigh, Misan gibi isimler katıldı. Kimi ünlü eşya ve imzalı posterlerini bağışlarken, kimisi seslendirdiği hikâye ve çektiği videolarla müzayedeye katkı verdi. Açık artırmaya 12 Nisan'a kadar https://uk.givergy.com/cinemaforgaza adresinden erişmek mümkün.

NEHİRDEN EKRANA FİLİSTİN

Filistin için her zaman yapılacak bir şeyler olduğunu gösteren bir başka gelişme daha yaşandı yakın zamanda. Dünyaca ünlü Filistin kökenli Amerikalı model Bella ve Gigi Hadid'in ablası Moda tasarımcısı ve internet fenomeni Alana Hadid, "Filistinlilere ait bağımsız bir film dağıtım, yapım ve finansman kuruluşu" olarak tanımladığı "Watermelon Pictures" şirketini kurdu.

"Nehirden Ekrana Filistin'in Görüleceği sözünü veren "Watermelon Pictures"ın ilk projesi, "Walled Off" adlı bir belgesel olacak. Belgeselde, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde yer alan ve iç tasarımının yanı sıra duvar resimlerinin dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı Banksy tarafından yapıldığı "Ayrım Duvarı" manzaralı Walled Off Hotel'in hikâyesi işlenecek. Filistin ve İtalyan kökenli Amerikalı film yapımcısı Vin Arfuso'nun yazıp yönettiği ve bölgede yaşayan Filistinlilerin hayatına ışık tutması planlanan belgeselin ortak yapımcılığını da Hadidlerin erkek kardeşi Anwar Hadid üstlendi.

Belgeselin diğer yapımcıları arasında ise Nelson Mandela'nın torunu Kweku Mandela ve Pink Floyd'un kurucularından Roger Waters yer alıyor. Belgesel, 3 Mayıs'ta dijital yayınlanacak.

Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada, kültürel temsil ve dünya genelinde yeterince temsil edilmeyen film yapımcılarının seslerini duyurmaya odaklanılacağı belirtilerek, 'Kendi anlatımızı kontrol etmemizi sağlayan bir yapım şirketi' olarak tarif ettikleri Watermelon Pictures ile "yaratıcı direniş için çabalayan dışlanmış seslere" güvenli sığınak sağlamayı ve adaletsizliğe direnmeleri için izleyicilerin eğitilmesini de amaçladıkları ifade edildi.