Vücudumuzu kışa hazırlayalım

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Kışın kilo almak daha kolay, vermek ise daha zordur. Çünkü soğuk havaların etkisiyle metabolizmamız daha yavaş çalışma eğilimindedir. Peki, kışın metabolizmamızın yavaşlamaması için ne yapmalıyız?

Hava ısısı düştükçe su içme isteğimiz azalır. Ancak vücudumuz soğuk havalarda daha az olmakla birlikte sürekli su harcar. Sağlığınızı korumak ve metabolizmanızın düzgün çalışması için her gün ortalama 8-10 bardak su içelim. 

Bol bol mevsim meyvesi tüketin

Kış ayları boyunca canımız normalden daha fazla tatlı ve hamurlu yiyecekler çeker. Bunun nedenlerinden biri; gündüzün kısalmasıyla daha az güneşli saat olması sonucu beyindeki mutluluk hormonu seratonin depolarında azalma olmasıdır. Seratonini yükseltmek için karbonhidratlı besinlere ihtiyaç artar. Bu noktada mevsim meyvelerini değerlendirelim. Elma, armut, ayva, mandalina, portakal, nar, kivi... Mevsiminde tükettiğimiz  meyveler  ayrıca metabolizmamızın kış mevsimine uymasında ihtiyacımız olan dönemsel olarak maksimum fayda sağlayacak vitamin-mineralleri yüksek miktarda almamızı sağlar.

Sofranızın baş tacı olsun

Kış sofralarının baş tacı kış sebzeleri olsun. Kereviz, brokoli, ıspanak, lahana, bal kabağı, turp, pırasa, karnabahar, marul, havuç, tere, maydanoz... Bu sebzeler; folik asit, A vitamini, kalsiyum ve potasyumdan zengin olup kışın metabolizmamızı hızlandırır. Hastalıklardan korunmamız için gerekli olan bütün vitaminler, mineraller ve enzimler kış sebzelerinde bol miktarda vardır. Ayrıca yapılarında bulunan bol lif ile sindirim sistemimizi çalıştırıp metabolizmamızı hızlanmasına yardımcı olurlar.

Sindirim sistemine iyi gelir

Kompleks karbonhidratlardan tahılları mutlaka her gün yiyelim. Özellikle entegre  tahıllardan tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, bulgur, esmer pirinç kış mevsiminde ihtiyacımız olan B grubu vitaminlerini sağlar, aynı zamanda sindirim sistemimizi düzenler. Kuru baklagilleri haftada en az 2 öğünde tüketelim. Kuru fasulye, nohut ve mercimeği içine alan kurubaklagiller; çinko, magnezyum içeriğiyle direncimizi arttırır. Yüksek lif oranlarıyla sindirim sistemi problemlerine iyi gelir. Öğünlerimizde kompleks karbonhidratlar ve yüksek protein dengesini sağlar.

D vitaminini önemseyelim

Kış aylarda D vitamininden yeterince faydalanamayabiliriz. Kemik sağlığımız için önemli olan ve hormonlarımızın, metabolizmamızın düzgün çalışması için gerekli olan D vitaminini ihmal etmeyelim. Güneş gördüğümüz an, dışarı çıkıp, açık havada yarım saatlik yürüyüş yapalım; böylece hem güneşten faydanmış hem de metabolizmamızı hızlandırmış oluruz.