Vücudumuz için önemli bir sinerji: Silisyum ve kolajen

Yerkabuğunda yüzde 27,2 oranında var olan Silisyum, oksijenden sonra en çok bulunan ikinci element.

Vücudumuz için de çok önemli fonksiyonları var. Bağ dokularını, kemikleri ve eklemleri güçlendirmenin yanı sıra tırnak, saç ve cilt bakımı için vazgeçilmez bir bileşen. Bağ doku, kemik ve cilt sağlığının önemli bileşenlerinden olan kolajenin de vücuttaki sentezi ve kullanılmasında silisyum hayatî önem taşımakta. İnsan vücudunun çeşitli dokularında ve vücut sıvılarında ortalama 7 gram silisyum bulunur. Vücuttaki kolajen artışı için en önemli kaynaklardan birinin silisyum olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Yeşim Temel Özcan: "Kolajen ve silisyum takviyesi birlikte alındığında kolajen sentezinin yüzde 11 arttığını gösteren klinik çalışmalar bulunuyor. Silisyum eksikliği kolajen sentezini negatif etkileyeceğinden erken yaşlanmanın cilt, saç ve eklem sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini artırabilir. Silisyumun 35 yaşından itibaren vücuttaki miktarı büyük ölçüde azalır ve bu da ekstra silisyum alınmasını gerektirir." dedi.

Sağlıklı kadınlarda yapılan klinik bir araştırmadan bahseden Özcan sözlerine şöyle devam etti: "Sağlıklı kadınlara dermatolojik etkiyi değerlendirmek için günlük 5 mg silisyum takviyesi uygulanmış. Bu çalışma sonucunda kırışıklıkta yüzde 46 ile 75 arasında azalma ve yüzde 50 ile 54 arasında kirpik uzunluğunda artış görülmüş. Bu kişilerde yüzde 40 daha az cilt lekesine rastlanmış. Eklem sağlığına geldiğimizde ise silisyumun D vitamini ile birlikte kullanımında Tip 1 kolajende artış olduğunu gösteren klinik çalışmalar olduğunu görüyoruz. Tip I kolajen vücudumuzdaki kolajenin yüzde 90'ıdır. Yoğun şekilde paketlenmiş liflerden oluşur. Deri, kemik, tendon, lifli kıkırdak, bağ dokusu ve dişlere yapı sağlar. Kolajen kullanmak isteyenler silisyum içerikli takviyeleri tercih ederek, tek başına kolajen içeren ürünlere göre daha fazla etki göreceklerdir."

Silisyum'un gıdalarda çok fazla bulunmadığından da bahseden Özcan, "Çok az miktarda fasulye filizinde, biber ve kırmızıbiberde, yulaf ve darıda bulunur. Horsetail bitkisinde önemli miktarda silisyum elementi vardır. Kırkkilit otunu suda kaynattıktan sonra 6 – 7 dakika soğutup bardağa ekleyin. 8 – 10 dakika demlenmesini bekleyin. Aç karnına sabah – akşam 1 fincan içilebilir" diye konuştu.