Vizyondakiler: Yüksel Aksu’dan iyi niyetli bir film…

Başak Bıçak
basakbicak@gmail.com

Yüksel Aksu ve Cem Yılmaz’ı aynı projede buluşturan İftarlık Gazoz’un öne çıktığı bu hafta, Oscar adayı Spotlight’la birlikte, aksiyon severler için iyi bir seçenek olan Zor Saatler de gösterime girdi…

İftarlık Gazoz (2016)

Yüksel Aksu, yine bir Ege hikâyesiyle yoluna devam ediyor. 70’lerin romantik devrimciliği ekseninde, Ege’nin küçük bir kasabasında yaşayan Adem (Berat Efe Parlar) ile ustası Cibar Kemal’in (Cem Yılmaz) yaşadıklarını anlatan film, naif karakterleriyle sıcacık bir öykü sunuyor. Yörenin kendine has motiflerini hikâyesine ince ince işleyerek, saf bir din anlayışıyla birleştiren yönetmen, bir çocuğun gazoz satma macerası üzerinden o yılların Türkiye panoramasın çiziyor. Her detayıyla hem güldürmeyi hem de ağlatmayı başaran İftarlık Gazoz, bilhassa benim gibi Egeli olanları kalbinden vuracak!

Spotlight (2015)

En İyi Film ve Yönetmen ödülleri de dâhil olmak üzere altı dalda Oscar adaylığıyla adından söz ettiren ve Amerikan Ulusal Eleştirmenler Birliği’nin yılın en iyi filmi seçtiği Spotlight, cesur bir gazetecilik hikâyesiyle karşımıza çıkıyor. Gerçek olaylardan uyarlanan ve Boston Globe gazetesinin Spotlight takımının, Boston’da sumen altı edilen taciz olaylarını ortaya çıkarmasını merkezine alıyor. 2001 yılında gazeteye gelen yeni bir editörün, okuduğu küçük bir haberin peşinden gitmeye karar vermesiyle genişleyen ve Kilise’yle büyük bir savaşa dönüşen mücadele, etkileyici bir gazetecilik örneği de sunuyor. Oldukça durağan ve düz bir anlatıma sahip olduğu için bir yönetmenlik değil, oyunculuk başarısı olarak adlandırabileceğimiz filmin yönetmen koltuğunda Tom McCharthy otururuyor. 

Yalan Labirenti (Labyrinth of Lies, 2014)

II. Dünya Savaşı’ndan 13 yıl geçmesine rağmen, Alman toplumu ve hatta dünyanın Auschwitz gerçeğinden bihaber olduğu, soykırımdan kurtulanların dahi sessizliğe zorlandığı bir döneme ışık tutan Yalan Labirenti, genç bir savcının bu utancın peşine düşmesini anlatıyor. Tesadüf eseri bulduğu bir belgeyi araştıran Johann’ın araştırmaları, çemberin giderek genişlemesiyle tarihin en büyük olaylarından birinin açığa çıkmasına neden oluyor. 

Zor Saatler (The Finest Hours, 2016)

Gerçek bir hikâyeden yola çıkan Zor Saatler, bu haftanın aksiyon yüklü filmi… 1952 yılında yaşanan büyük bir fırtına sonucunda, dev bir tankerin ikiye bölünmesi ve gemide kalanların kurtarılması mücadelesine odaklanan film, ABD tarihinde görülen en büyük arama kurtarma faaliyetini de gün yüzüne çıkarıyor. Gemiye ulaşabilmek için küçük bir tekneyle devasa dalgaları aşmak zorunda kalan Bernie Webber’in (Chris Pine) kahramanlık öyküsü, CGI efektlerin de desteğiyle nefes kesici bir maceraya dönüşüyor. Gerçek karakterlere neredeyse birebir benzeyen oyuncu seçimiyle takdir kazanan film, Casey Affleck’in performansıyla da güçleniyor. 

Her Şey Aşktan (2016)

Başrollerinde Şükrü Özyıldız, Hande Doğandemir, Mithat Can Özer’i gördüğümüz Her Şey Aşktan filmini, basın gösterimi yapılmadığı için izleyemedim. Film, bir alışveriş merkezinde çalışan Pelin’in (Hande Doğandemir) hayatının aşkı tarafından aldatılması üzerine, intikam almaya karar vermesi ve bu serüvende yakışıklı bir rock davulcusu olan Burak’tan (Şükrü Özyıldız) yardım almasını konu alıyor.