Vizyondakiler / Yılın en iyi filmi bu hafta gösterime giriyor!

Başak Bıçak

basakbicak@gmail.com

“Oscar Ayı” geldi çattı! Sinemaseverlerin merakla beklediği Oscar’a aday yapımlar bu ay birbirinin peşi sıra gösterime girecek. Yaşamın Kıyısında, Toni Erdmann ve Lion bu şahane ayın ilk sürprizleri...

Yaşamın Kıyısında - Benim Puanım: 10 - IMDB Puanı: 8.3

Randevu İstanbul Film Festivali’nde izleme şansı elde ettiğim Yaşamın Kıyısında (Manchester By The Sea) için, festivalin en iyisi olduğunu yazmıştım. Fakat yanılmışım, çünkü festivalin değil yılın en iyi filmiymiş Yaşamın Kıyısında. Alelade, hemen herkesin başına gelebilecek bir trajediyi, olabilecek en gerçek haliyle harmanlayıp sunan, her sekansıyla büyüleyen, gösterişsiz finaliyle kusursuzluğa ulaşan ve Casey Affleck’in, kariyerinin en iyi performansını çıkardığı bir film bu. İzlemekle kalmayacağınız, göğsünüzde koca bir yumrukla salondan ayrılacağınız bir başyapıtla karşı karşıyasınız. Son yılların en çarpıcı filmini, sakın ama sakın kaçırmayın!

Halka 3 - IMDB Puanı: 6 - Benim Puanım: 5,7

Hollywood’un başarılı kabul edebileceğimiz remake projelerinden Halka serisi, on iki yıl sonra gelen üçüncü filmle yoluna devam ediyor. Açıkçası filmi izlemeden önce, öncüllerine benzer bir senaryoyla karşılaşacağımız endişesi taşıyordum fakat gördüm ki, filmin senaristleri hikâyeyi genişletme konusunda çok da başarısız olmuş sayılmazlar. En azından öykü, yeni karakterleri ve Samara’nın geçmişi fikriyle kendisini izletmeyi başarıyor. Atmosfer kurmak yerine, ses ve görüntü efektlerine prim vermeyi tercih eden film, yine de serinin meraklıları için tatmin edici olmayı başaracaktır.

Toni Erdmann - IMDB Puanı: 7.8 - Benim Puanım: 7

Oscar’ın, yabancı dilde bu yılki favori adaylarından Toni Erdmann, Maren Ade’nin yönetiminde izlediğimiz ve sıra dışı öyküsüyle sizi yakalamayı başaran filmlerinden… Bir baba ile kızının ilişkisi üzerinden kurduğu hikâyesini, baba-kızın mesafesine paralel bir yaklaşımla seyircisine anlatsa da, sarsıcı finaliyle etkilemeyi başarıyor. Görmekte fayda var.

Gecenin Kanunu

Ben Affleck, Oscar kazandığı Argo’dan sonra beklentileri epey yükseltse de, dört yıl sonra gelen filmiyle hayal kırıklığına uğratmışa benziyor. Kendi yazıp yönettiği ve aykırı bir gangster olan Joe Coughlin'in hikâyesini anlattığı Gecenin Kanunu (Live By Night), şimdiden yapımcısına zarar ettiren bir yapım olmuş.

Lion -IMDB Puanı: 8

En İyi Film Dalında yarışan Lion, başrollerinde Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman ve David Wenham gibi isimlerin yer aldığı, yönetmenliğini ise Garth Davis üstlendiği bir film. Lion, küçük bir çocuğun ağabeyini beklerken, trende uyuyakalması üzerine kaybolması ve yıllar sonra bile ailesini bulma arzusuyla yaşadıklarını gerçek olaylardan esinlenerek senaryolaştırıyor.

Tüylü Kaçak - IMDB Puanı: 5.7

Sevimli ev köpeği Ozzy’nin, ailesi tatile çıkınca lüks bir köpek barınağına bırakılması ve buradaki hayat mücadelesini eğlenceli bir dille anlatan Tüylü Kaçak (Run Ozzy Run), küçük yaştaki sinemaseverlere hitap ediyor.

Fırıldak Ailesi

H. Can Dizdaroğlu’nun yönettiği Fırıldak Ailesi, Orta Dünya temasıyla, Grafi2000›nin kurucusu Varol Yaşaroğlu'nun oluşturduğu televizyon dizisinden sinemaya uyarlanan animasyon türündeki film.

Altın -IMDB Puanı: 6.6

Gerçek olaylardan yola çıkan ve Endonezya ormanlarında altın arayışına giren bir grup girişimciyi odağına alan Altın (Gold), Matthew McConaughey'nin başrolünde yer aldığı, haftanın sönük yapımlarından…