Vizyondakiler / Yeni bir 'Remake Felaketi': Ben Hur

BAŞAK'IN VİZYONU
basakbicak@gmail.com

Sinema tarihinin en önemli yapıtlarından Ben Hur’un yeniden çevrimi bu hafta sinemaseverleri salonlara çekecek gibi görünüyor…

Ben Hur

Holywood’un, gelenekselleşen “sinema tarihinin klasikleşmiş filmlerini mahvetme” etkinliklerinde bu hafta Ben Hur’layız. Lewis Wallace’ın ilki 1925 yılında, ikincisi de 1959’da uyarlanan meşhur romanı Ben-Hur: A Tale of the Christ, üçüncü kez Timur Bekmambetov’un yönetiminde beyazperdede boy gösteriyor. Destansı anlatımıyla 11 Oscar ödülünü birden kucaklayan epik bir başyapıtı, sıradan bir aksiyon filmine dönüştürmek her yiğidin harcı değildir ama Bekmambetov bunun altından başarıyla kalkıyor. Ayrıca karakter yapılarının değiştirilmesi, hikâyenin kısaltılmaya çalışılırken bambaşka bir şeye dönüşmesi, kostüm seçiminde yapılan hatalar ve final jeneriğindeki o büyüyü bozan müzik için de teşekkürü bir borç biliyorum. Haluk Bilginer’i merak edenler için, filmde toplamda üç dakika olmadığını da eklemeliyim. Eğer Ben Hur’u hiç izlemediyseniz, yeni versiyonu harika bir seyirlik olabilir. Aksiyonu ve oyunculukları çıtayı yakalıyor. Fakat izlediyseniz, hayal kırıklığı olacağını unutmayın.

Sully

2009 yılında yaşanan bir felaketten yola çıkılarak hikâyeleştirilen Sully, eski pilot Chesley Sullenger’ın anılarından hareketle bir uçak kazasını odağına taşıyor. Kalkıştan çok kısa bir süre sonra motorlara çarpan kuşların yol açtığı arızaya rağmen uçağını Hudson nehrine indirip yüzlerce yolcunun hayatını kurtaran Chesley “Sully” Sullenberger’ın hikâyesi, Clint Eastwood tarafından beyazperdeye taşınıyor. Halk kahramanı ilan edilen pilotu Tom Hanks canlandırırken, kendisine Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn eşlik ediyor.

Lanetli Mesaj

Lanetli Mesaj (Friend Request), sosyal bir ağ üzerinden aldığı arkadaşlık teklifiyle hayatı bir anda cehenneme dönen genç bir kadının, lanetlenerek tüm arkadaşlarının birer birer öldürülmesiyle gelişen korkunç olayları merkezine alıyor. Film, yönetmen Simon Verhoeven’in korku türündeki ilk yapımı olduğu gibi, başrolünde son dönemde yıldızı parlayan Alycia Debnam-Carey’i barındırıyor.

Küçük Adamlar

İnsan üzerine çektiği filmlerle beğeni toplayan Ira Sachs’ın son uzun metrajı Küçük Adamlar (Little Men), yeni tanışan Jake ve Tony isimli iki çocuğun zamanla değişen ilişkisinden yola çıkıyor. Film, oyunculuklarıyla da dikkat çeker nitelikte…

Tozol
Başrollerinde Jackie Chan ile Jackass'ten tanıdığımız Johnny Knoxville'in yer aldığı Toz Ol (Skiptrace), Hong Kong’lu bir dedektif ile Amerikalı bir kumarbazın Çin mafyasına savaş açtığı ve komedi ile aksiyonu harmanlayan bir Jackie Chan filmi…

El Değmemiş Aşk
Ceren Moray, Emre Karayel, Begüm Kütük gibi isimleri başrolde izlediğimiz El Değmemiş Aşk, sevgilisi ile ailesinin zorla evlendirmek istediği kadın arasında kalan bir adamın trajikomik hikâyesini işliyor. 

El Değmemiş Aşk
Ceren Moray, Emre Karayel, Begüm Kütük gibi isimleri başrolde izlediğimiz El Değmemiş Aşk, sevgilisi ile ailesinin zorla evlendirmek istediği kadın arasında kalan bir adamın trajikomik hikâyesini işliyor.