Vizyondakiler / Star Wars ruhu asıl şimdi uyandı!

Başak Bıçak

basakbicak@gmail.com

Güç uyandı ve Star Wars serisi, enfes bir geri dönüş yaptı! Tercihini farklı türlerden yana kullanmak isteyenler için Godard ve Ben ile The Party öne çıkan diğer filmler.

Star Wars: Son Jedi - Benim Puanım: 9 - IMDB: 8.3

70’li yıllarda Hollywood’un kabuk değiştirmesine yol açan sinemacılardan biri olan George Lucas’ın modern çağ mitolojisi kaldığı yerden devam ediyor. İlk filmin gösterime girdiği tarihten tam kırk yıl sonra bile yankıları ilk günkü gibi devam eden Star Wars serisi, Star Wars: Güç Uyanıyor’un (Star Wars Episode VII : The Force Awakens) başlattığı yeni üçlemenin ikinci filmi ile karşımızda… Rian Johnson’ın yönettiği Star Wars: Son Jedi ( Star Wars Episode VIII: The Last Jedi), Güç Uyanıyor’dan aylar önce başlayan reklam çalışmasından bağımsız olarak sakince vizyona girse de, klasik üçlemeden sonra çekilmiş en iyi film haline gelerek sessiz bir devrim yaratmayı başarıyor. Sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi devam filmlerinden biri olarak kabul edilen, Star Wars fanları tarafından da tüm serinin en iyisi olarak gösterilen Star Wars: İmparator’dan (Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, 1980) referanslar alan ve en az onun kadar dingin, güçlü bir anlatım diline sahip olan Son Jedi, enfes savaş sekansları ve etkileyici finaliyle 1983 yılından bu yana çekilen en iyi Star Wars filmi oluyor. Sinema tarihinin en önemli serilerinden birinin, bu yepyeni macerasını beyazperdede deneyimleme fırsatını sakın kaçırmayın!

Somali Korsanları

2005 yılından itibaren artan korsanlık faaliyetleri sebebiyle, tüm dünyanın merakla izlediği Somali’ye dair ilk gerçek bilgileri veren gazeteci Jay Bahadur’un gerçek yaşam öyküsünü anlatan Somali Korsanları (The Pirates of Somalia), o dönemde yaşananları gün ışığına çıkarıyor. Al Pacino’nun da kadrosunda yer aldığı film, Evan Peters’ın performansıyla öne çıkıyor…

Godard ve Ben

Artist (The Artist) ile 2012 yılının Oscar ödül törenine damga vuran yönetmen Michel Hazanavicius’un, prömiyerini Cannes’da yaptığı filmi Godard ve Ben (Le Redoutable), La Chinoise filminin setinde birbirine âşık olan ünlü yönetmen Jean-Luc Godard ile genç oyuncu Anne Wiazemsky’nin hikâyesini, 1968 yılının devrim hareketleri ekseninde anlatıyor.

The Party

Orlando (1992) ve The Tango Lesson (1997) gibi filmleriyle tanınan Sally Potter’ın, bu yılki Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan filmi The Party, bir kutlama vesilesiyle bir araya gelen bir grup arkadaşın, zamanla trajediye dönüşen partisini konu ediniyor. Filmin kadrosunda ise Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Emily Mortimer ve Cillian Murphy gibi isimler yer alıyor.

Poyraz Karayel: Küresel Sermaye

Sinemaya uyarlanan dizi furyasına Poyraz Karayel de katıldı… Dizinin, aynı karakterlerle beyazperdeye aktarılmış hali olan Poyraz Karayel: Küresel Sermaye, mafya lideri Kulaksız Adnan’ın, kızı Yasemin’i sevgilisi Semih’ten ayırmaya çalışmasıyla gelişen olayları konu ediniyor.

Papatya

Mehmet Doğan’ın yönettiği Papatya, babasını erken yaşta kaybeden Umut ile en yakın arkadaşı Nuri’nin televizyonda izledikleri bir röportajla değişen hayatlarını ele alıyor.

Yeni Yıl Tehlikede

Alain Chabat’ın yazıp yönettiği Yeni Yıl Tehlikede kendine yardımcı olan elflerin hastalanması sonrası bu duruma bir çare bulmaya çalışan Noel Baba’nın hikâyesini merkezine alıyor.