Vizyondakiler / Sıradan bir aksiyondan öteye gidemiyor

Başak Bıçak

basakbicak@gmail.com

Aksiyonseverler için Yarını Yok, bilim kurgu türünü tercih edenler içinse Çizgi Ötesi ve Jüpiter’in Uydusu haftanın kayda değer yapımları oluyor.

Yarını Yok - Benim Puanım: 5 - IMDB: 5.8

İlk uzun metraj filmi Hero Wanted (2008) ile yönetmenliğe adım atan Brian Smrz, ikinci filminde de yine aksiyon türünde bir esere imza atıyor. Ethan Hawke, Liam Cunningham ve Paul Anderson gibi isimleri kadrosunda barındıran ve yapımcıları sebebiyle yeni bir John Wick izleyeceğimiz hissine kapılmamıza yol açan Yarını Yok (24 Hours to Live), ne yazık ki ucuz bir aksiyon filminden öteye gitmiyor. Ethan Hawke’ın canlandırdığı Travis Conrad isimli bir kiralık katilin, bir görev sırasında öldürülmesi ve patronu tarafından canlandırılarak kendisine verilen 24 saat içinde intikamını alması üzerinden şekillenen hikâyesiyle enteresanmış gibi görünen fakat ana karakterini dahi orijinal bir fikir üzerinde inşa edemeyen bir film Yarını Yok. Ethan Hawke, elinden geleni yapıyor ancak karakteri, onu aksiyon türünde sıradanlığın dışına çıkarabilecek meziyete sahip değil. Dolayısıyla bu durum seyircinin katarsis duygusunu zayıflattığı gibi, çatışmaya hizmet eden karakterlerin yetersizliği de hikâyeyi önemsizleştiremekten başka bir işe yaramıyor. Yarını Yok, bu haliyle ikinci sınıf bir aksiyon filminden daha fazlası değil. 

Çizgi Ötesi

Bu yılın remake kervanına katılan talihsiz filmi de Çizgi Ötesi (Flatliners) oldu… Joel Schumacher’in 1990 yılında çektiği bilim kurgu türündeki Çizgi Ötesi,  Niels Arden Oplev ellerinde yeni bir remake faciasına daha dönüşmüş. Günümüzün popüler isimlerinin bir araya getirilip, ilk filmin kadrosundan bir oyuncuyla nostalji duygusunun beslenmesiyle oluşturulan yeniden çevrimlerden yalnızca biri…

Jüpiter’in Uydusu

White God’ın yönetmeni Kornél Mundruczó’nun yeni filmi Jupiter’in Uydusu (Jupiter’s Moon), zorluklarla Suriye’den Macaristan’a gelen mülteci Aryan’ın sıra dışı hikâyesini ve hayatta kalma mücadelesini konu ediniyor.

Aile Arasında

Uzun bir aradan sonra yeni senaryosu ile geri dönen Gülse Birsel, Aile Arasında filmiyle sevenlerini güldürmeye hazırlanıyor. Başrollerinde Engin Günaydın ve Demet Evgar’ın yer aldığı film, 21 yıllık eşinin aniden terk ettiği Fikret ve 21 yıllık müzisyen sevgilisi tarafından bırakılan müzikhol vokalisti Solmaz’ın komik bir tesadüfle tanışmasının ardından yaşanan eğlenceli olayları ele alıyor.

Sarı Sıcak

Pek çok festivalden ödüllerle dönen Sarı Sıcak, yeniden vizyonda… Fikret Reyhan’ın yönettiği ve üretim ilişkilerinin değişmesine paralel olarak sermayenin de el değiştirmesi ile bu değişimden etkilenen insanların hikâyelerini anlatan film, türün sevenleri için…

Aşka Geldik

Muharrem Özabat’ın yönettiği Aşka Geldik, Türkiye’nin bir köyüne Almanya’dan bir araştırma ekibinin gelmesiyle gelişen trajikomik olayları anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Metin Yıldız ile Şener Kökkaya yer alıyor.

Geçmişteki Sır

Raşit Görgülü’nün yönetmenliğini üstlendiği Geçmişteki Sır, fotoğrafçılık yapan bir adamın genetik bir rahatsızlık sonucunda kendisini Bosna Hersek’e uzanan bir yolculuk içerisinde bulmasını hikâyeleştiriyor.

Körfez

Emre Yeksan’ın yönettiği Körfez, gelecek planlarını beklemeye alan bir adamın, aniden şehri kaplayan bir kokuyla birlikte değişen hayatını odağına alıyor.