Vizyondakiler / Gösterişli Fakat İçi Boş Bir Uyarlama

Başak Bıçak

basakbicak@gmail.com

Michael Fassbender ve Marion Cotillard’lı Assasin’s Creed, haftanın hayal kırıklığı olurken; Florence, Gizli Güzellik ve Meçhul Kız ise öne çıkan filmleri…

Assasin’s Creed - IMDb Puanım: 7.3 - Benim Puanım: 5

İlk uzun metraj filmi Snowtown’dan (2011) sonra çektiği görkemli Macbeth (2015) uyarlamasıyla dikkatleri üzerine toplayan Justin Kurzel, bu formülün işlediğini fark etmiş olacak ki, yine benzer bir fikirle çıkageldi. Assasin’s Creed, aynı adlı popüler video oyununu fikirsel ve tarihsel bağlamda serbest bir biçimde sinemaya uyarlayan fakat senaryonun temeli sağlam olmadığında makyajın göz boyamaya yetmediğini bir kez daha hatırlatan bir film olmuş. 

Hiç şüphe yok ki Assasin’s Creed, Macbeth’e gelen övgülerin büyüttüğü bir balon... Ve fena halde Justin Kurzel’in elinde patlayacağa benziyor. Zira Michael Fassbender ve Marion Cotillard ikilisinin popülaritesi, Macbethvari bir atmosfer, bolca görsel efekt ve dünyaca ünlü bir video oyununun şöhretiyle “oldu” sanılan yemek, ana malzemesi eksik halde seyirciye sunulunca tatsız bir deneyime dönüşmüş. Bu kez ne Adam Arkapaw’un görüntü yönetmenliği, ne de Fassbender’ın oyunculuğu Kurzel’i kurtarabilir. Bana kalırsa, elindeki Assasin’s Creed projelerini yavaşça yere bırakmalı ve koşarak uzaklaşmalı…

Florence - IMDb Puanım: 7.0

Florence Foster Jenkins’in dramatik öyküsünü sinemaya uyarlayan Florence, Stephen Frears’ın yönetiminde izleyicisiyle buluşuyor. Oscar’lı oyuncu Meryl Streep Hugh Grant, Simon Helberg ve Rebecca Ferguson eşlik ediyor.

Gizli Güzellik - IMDb Puanım: 5.9

Will Smith, Kate Winslet, Edward Norton, Helen Mirren, Keira Knightley’den oluşan kadrosuyla dikkat çeken Gizli Güzellik (Collateral Beauty, New York’ta yaşayan başarılı bir reklamcının başına gelen trajik bir olay neticesinde arkadaşları tarafından yaşadıklarıyla yüzleştirilmesini ele alıyor. 

Dönerse Senindir

Ayrılık sonrası yaşanan depresyonu ve sevgiliyi geri döndürme çabalarını mizahi bir dille anlatan Dönerse 

Senindir, kadrosundaki Murat Boz, Yasemin Allen ve İrem Sak ile haftanın dikkat çeken yerli yapımı oluyor.

Meçhul Kız - IMDb Puanım: 6.6

Dardenne Kardeşlerin yeni filmi Meçhul Kız (La Fille Inconnue), hırslı bir pratisyen hekim olan Jenny'nin (Adèle Haenel) trajik bir olayı aydınlatmaya yönelik mücadelesinden yola çıkıyor.

Değiştir Bakalım

Küçük bir kasabada yaşayan kadınlar ve erkeklerin yer değiştirmesiyle başlayan olaylar zincirini eğlenceli bir dille anlatan Değiştir Bakalım, Eda Fatma Gürbüz’ün ilk uzun metraj filmi…

Siyah Karga

Tayfur Aydın, Siyah Karga’yla yüzünü İran’a çeviriyor ve Fransa’ya yerleşen bir kadının, babasının ölüm döşeğinde olduğu haberiyle Türkiye sınırına yakın bir köye ulaşma çabasını anlatıyor.