VİZYONDAKİLER / Casablanca Olmaya Çalışan Bir Film: Müttefik

Başak Bıçak

basakbicak@gmail.com

Yıl sonuna yaklaşırken, ödüllü yerli yapımlar birer birer vizyona giriyor. Haftanın dikkat çekici filmi ise Müttefik oluyor…

Müttefik - İMDB Puanı: 7,2 Benim Puanım: 6

Adı Steven Spielberg ya da George Lucas kadar anılmasa da 80'ler eğlence sinemasının (Geleceğe Dönüş serisi) harika çocuklarından biri olan işbilir sinemacı Robert Zemeckis, yeni filmi için seçtiği başrol oyuncuları olan Brad Pitt ve Marion Cottillard ile epey sükse yapmıştı. Bunda, ikili arasında çıkan aşk dedikodularının ve Brad Pitt ile Angelina Jolie’nin boşanmasının da büyük payı vardı fakat filmi izledikten sonra görülüyor ki, Müttefik’in (Allied) gerçekten bu PR çalışmasına ihtiyacı varmış. Müttefik dahi yönetmeni ve iki dev oyuncusu sayesinde gişeyi garantileyen bir dönem 

filmi olmasına rağmen bize artık çok tanıdık ve sıradan gelen hikâyesiyle "binlerce kez izlediğimiz o aşk filmlerinden biri daha" olmanın ötesine geçemiyor. Yönetmenin Cast Away ve Forrest Gump'ta birlikte çalıştığı, her işinde Hollywood'un film yapma standartlarının ötesine de geçen görüntü yönetmeni Don Burgess'in emeği yine çok fazla. Buna, 1940’ların atmosfer yaratımını güçlendiren, yer yer yer yer aşk ve casusluk filmlerinin şahikası Casablanca'yı (1942) anımsamıza yol açan özenli bir sanat yönetimi de eklenince ortaya teknik açıdan çok güçlü bir film 
çıkmış oluyor ancak bundan öte övülecek çok bir şey yok. Robert Zemeckis, büyük oyuncularla çalışır ancak onların filmin ve hikâyenin önüne geçmesine asla izin vermez. Bu defa bunu başaramamış.

Karanlıklar Ülkesi: Kan Savaşları - İMDB Puanı: 6,7

Aksiyon-korku severlerin heyecanla beklediği Karanlıklar Ülkesi (Underworld) serisi, beşinci filmiyle macerasına devam ediyor. Karanlıklar Ülkesi: Kan Savaşları’nda (Underworld: Blood Wars) Kate Beckingsale yine Selene rolüyle karşımıza çıkarken, filmin yönetmen koltuğunda ise bu kez bir kadın sinemacı olan Anna Foerster var.

Kümes

Geçtiğimiz yıl Antalya Film Festivali’nden ödülle dönen ve yine bir ilk film olan Kümes, ikinci kez gösterimde… Oyuncu Ufuk Bayraktar’ın yönettiği film, 1950’li yıllarda bir dağ köyünde geçen hikâyesini dram ile mizahı ustaca harmanlayarak anlatıyor ve yetkin bir iş ortaya koyuyor. Lütfi Akad sinemasından esintiler taşıyan bu filmi sakın kaçırmayın!

Görümce

Gupse Özay, Buğra Gülsoy ile Eda Ece’nin başrollerini paylaştığı ve gelin görümce arasındaki ilişkiyi mizahi bir dille anlatan Görümce’nin yönetmenliğini, Patron Mutlu Son İstiyor ve Kocan Kadar Konuş filmlerinden tanıdığımız Kıvanç Baruönü üstleniyor.

Babamın Kanatları- Benim Puanım: 8

Adana ve Antalya Film Festivallerinden ödüllerle dönen Babamın Kanatları, sinemamız adına beslediğimiz umudun devam etmesine yol açan filmlerden biri… Kıvanç Sezer’in ilk uzun metrajı olan Babamın Kanatları, Menderes Samancılar’ın büyüleyici performansı, işçi sınıfı hikâyelerine yaklaşımı ve samimi anlatımıyla övgüyü hak ediyor. 

Mavi Bisiklet

Antalya’nın 'En İyi Filmi Mavi Bisiklet de bu haftanın ilk yönetmenlik denemelerinden… Ümit Köreken’in yönettiği yapım, 13 yaşındaki bir çocuğun gözünden anlattığı öyküsüyle ilgiyi hak ediyor.