VİZYONDAKİLER / Bu 'Son' Olmaz!

Başak Bıçak
basakbicak@gmail.com

Adana, İstanbul ve Ankara Film Festivalleri’nden eli boş dönmeyen Ana Yurdu, öfkeli kuşların eğlenceli hikâyesi Angry Birds Film ve meraklısı için Hitchcock/Truffaut belgeseli sinemaseverlerin bu hafta dikkate alması gereken yapımlar…

Ana Yurdu

Geçtiğimiz günlerde sona eren 27. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin galibi Ana Yurdu, haftanın yegâne kayda değer yerli yapımı olsa da, ne üzücü ki, hedef kitlesini dahi tatmin etmekte zorlanacak bir film. Senem Tüzen’in ilk uzun metraj çalışması, Esra Bezen Bilgin’in etkileyici oyunculuğuyla “izlenebilir” hale geliyor fakat söz konusu performans senaryodaki gediklerin görülmesine engel olamıyor. Film, sancılı bir boşanma sürecinin ardından, babaannesinden kalan bir köy evine, yıllardır hayalini kurduğu kitabı bitirme umuduyla yerleşen Nesrin’in, annesinin beklenmedik ziyaretiyle içinden çıkılmaz hale dönen yaşamını ele alıyor. Bu noktada iyi bir çıkış fikri yakalayan film, eteğindeki taşları birer birer dökerken ne kadar cimri davrandığını ise final sekansında açık ediyor. Zira seyirciyi malum finale hazırlayan süreci kurmakta sıkıntı yaşayan film, karakterinin yaşadığını dönüşümü seyirciye geçirmekte epeyce zorlanıyor. Başka bir deyişle Ana Yurdu, final sekansıyla inşa ettiği tüm binayı yerle bir ediyor. Yine de tercih sizin…

Angry Birds Film

Angry Birds hayranlarına müjde!  Dijital dünyanın sevimli kuşları nihayet beyazperdeye uyarlandı… Mutlu ve uçamayan kuşların adasında dışlanan karakterlerimiz Red, Chuck ve Bomba’nın hikâyesini odağına alan Angry Birds Film, her yaştan seyirci için eğlence ve mizah dolu bir animasyon, es geçmeyin!

Hitchcock/Truffaut

Sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden Alfred Hitchcock ve François Truffaut’nun, üç günlük söyleşisinden yola çıkılarak belgeselleştirilen Hitchcock/Truffaut, meraklısı için eşi bulunmaz bir nimet. Kent Jones’un, Truffaut’nun 1966 yılında yayımlanan Hitchcock'a Göre Sinema kitabından beyazperdeye aktardığı belgeselde, David Fincher, Paul Schrader, Martin Scorsese, Olivier Assayas, Peter Bogdanovich ve daha pek çok önemli isim yer alıyor.

Dehşet Treni

Gece yarısı ormanda kaza yapan bir trenin, sorunu çözmek için dışarıya çıkan makinistinin bir anda ortadan kaybolmasıyla gelişen ürkütücü olayları konu alan Dehşet Treni, korku türüne yakın seyirci için vasatın altında kalacak bir yapım. 
Merkezine tren görevlisi Joe’nun hikâyesini alan film, tek mekânda gerilim yaşatmayı başarsa da, korkuyu sağlayan unsurların yapaylığıyla inandırıcılığını zedeliyor. 

Oflu Hoca'nın Şifresi 2
Adem Kılıç’ın yönetmenliğini üstlendiği Oflu Hoca’nın Şifresi, devam filmiyle seyircisiyle buluşuyor. Oflu Hoca yüzünden itibarını ve başkanlığını kaybeden Ahmet ile Oflu Hoca’nın mizah yüklü mücadelesi anlatan filmin başrollerinde yine Çetin Altay, Köksal Engür, Ahmet Varlı ve Başak Daşman gibi oyuncular var.

Kötü Komşular 2
Başrollerini Seth Rogen, Zac Efron ve Rose Byrne’ın paylaştığı Radner çiftinin sıra dışı öyküsü kaldığı yerden devam ediyor. Nicholas Stoller’ın yönettiği serinin ikinci halkası, yeni doğan bebekleriyle sakin bir hayat sürmek istedikleri için tüm mahalleye savaş açan Mac ve Kelly’nin, ikinci bebeklerini gelişiyle vermek zorunda kaldıkları yeni mücadeleyi ele alıyor. Film ekibine bu kez, Chloë Grace Moretz, Dave Franco ve Ike Barinholtz da ekleniyor.