Vizyondakiler / Adı değil, kendisi bir “Manifesto”

BAŞAK BIÇAK

basakbicak@gmail.com

Bu haftanın vizyonu gişe bombası filmlerden uzak fakat bir o kadar önemli filmlerle dolu… Cate Blanchett’in 13 karaktere birden hayat verdiği Manifesto ve Chan-Wook Park’ın göz kamaştıran filmi Hizmetçi, haftanın öne çıkan yapımları…

Manifesto - IMDB: 7.4 - Benim Puanım: 8

İstanbul Film Festivali’nin bu yılki seçkisinde yer alan Manifesto, sinemaseverlere oldukça farklı bir deneyim yaşattı. Cate Blanchett’in tam 13 karakterle yer aldığı film, tarihte yer almış manifestoları kendine has bir yöntemle sinemaya uyarlıyor. Pop Art, Fütürizm, Dadaizm, Dogma 95, Minimalizm vb. tüm dünyada kabul görmüş manifestoların, Cate Blanchett’in canlandırdığı birbirinden farklı karakterlerle anlatıldığı film, Karl Marx’ın “Devrimler tarihin lokomotifidir” sözüne atıfla, sanatın ve manifestoların tarihin lokomotifi olduğuna işaret ederek hikayesine giriş yapıyor. Manifesto, tek başına Cate Blanchett’in ders niteliğindeki oyunculuğu ve birbirinden bu denli farklı 13 karakter arasında en ufak bağlantı kurmaya müsaade etmeyen yeteneğiyle hayranlık duymanıza yol açacak bir film; fakat bundan da öte, Julian Rosefeldt’in dehasına ve filmin bunca manifestoyu bir araya getirme biçimine vurulacağınız bir yapım olacak.


Hizmetçi - IMDB: 8.1 - Benim Puanım: 8

Chan-wook Park’ın, Sarah Waters’ın The Fingersmith romanından uyarladığı Hizmetçi (The Handmaiden), Japon hegemonyasındaki Güney Kore’deki bir hikâyeyi ele alıyor ve Park’ın, Stoker'e bir parça hayal kırıklığına uğrattığı seyircisini yeniden kazanacağı film oluyor.

Bilim Kurgu Bölüm 1: Son Savaşçı

Gezegenler arası kontrolü ele geçiren Exor’un yok edici planlarını öğrenen bir grubun mücadelesini konu edinen Bilim Kurgu Bölüm 1: Son Savaşçı (Science Fiction Volume One: The Osiris Child), Shane Abbess yönetiminden karşımıza çıkıyor.

Her Şey

Hastalığı sebebiyle kapalı ve sürekli filtrelenmiş havalı alanlarda yaşamak zorunda olan bir genç kız ile yeni tanıştığı komşusu arasında yaşanan aşk hikâyesini anlatan Her Şey (Everything, Everything), Stella Meghie’nin yönettiği ve başrollerinde Amandla Stenberg, Nick Robinson ve Anika Noni Rose’nin yer aldığı film.

Bas Gaza

İki soyguncu kardeşin Fransa’nın güneyine yeni fırsatlar için arabayla yolculuk yapmasına ve orada bir suç şebekesinin patronuyla tanışması üzerinden hikâyesini geliştiren Baz Gaza (Overdrive)’ın başrollerinde, Ana de Armas, Scott Eastwood, Gaia Weiss gibi isimler var...

Çılgın Banka Soygunu

Wolfgang Petersen’in yönettiği Çılgın Banka Soygunu (Vier gegen die Bank), hayatları boyunca biriktirdikleri parayı geri alabilmek için çılgınca bir plana başvuran bir grup adamın hikâyesini eğlenceli bir dille anlatıyor.