VİZYONDAKİLER / 50’lerin Brooklyn’ine Bir Bakış…

Başak Bıçak
basakbicak@gmail.com

Oscar adaylığıyla adından söz ettiren Brooklyn, son yılların en nevi şahsına münhasır işlerinden Yeni Ahit ve büyüleyici atmosferiyle Kurdun Uyanışı haftanın dikkate değer yapımları…

Brooklyn

Geçtiğimiz Şubat ayında düzenlenen Oscar ödül töreninin En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve Uyarlama Senaryo dallarındaki adaylığıyla öne çıkan filmlerinden Brooklyn nihayet vizyona giriyor. Başrolündeki Saoirse Ronan’ın performansıyla ödüle yaklaşan film, Colm Tóibín’in aynı adlı eserinden beyazperdeye uyarlandı. Brooklyn, 1950’lerin Amerika’sında, İrlanda’dan göç etmiş ve hayata tutunmaya çalışan genç bir kadının yaşadıklarını anlatırken, söz konusu yıllardaki göçmen yaşamını da gözler önüne seriyor. Oscar’ın En İyi Film dalına aday olacak kadar “yeterli” bir yapım olmasa da, kolay izlenebilir bir dönem filmi. Şans verilebilir.

Magi

Yerli korku sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Hasan Karacadağ, yeni projesiyle seyircisinin karşısına çıkıyor. Magi adını verdiği film, Amerikalı bir gazetecinin, hamile kardeşinden aldığı çağrı üzerine Türkiye’ye geldiği sırada, kız kardeşinin öldürülmesi ve olayın iç yüzünü araştırmaya başlamasıyla gelişen korku dolu olayları ele alıyor. 

Yeni Ahit 

Sinemada özgün işlerin peşine düşenler, bu hafta ağzınıza layık bir filmle karşılaşacaksınız: Yeni Ahit (Le Tout Nouveau Testament), son yılların en özgün ve yaratıcı işlerinden olduğu kadar, stil sahibi oluşuyla açık ara haftanın en iyisi oluyor. Başlangıcından sonuna dek, varoluşa dair çarpıcı tespitlerde bulunan film, hiciv konusundaki zekâsıyla da büyülüyor. Jaco Van Dormael imzası taşıyan Yeni Ahit, beyazperdede farklılık arayan seyirciye ilaç gibi gelecek.

Kurdun Uyanışı

Kurdun Uyanışı (Wolf Totem) 1967 yılında Pekinli bir öğrenci olan Chen Zhen’in, Moğolistan'ın iç kısımlarında yaşayan göçmenlerin arasına çobanlığı öğretmesi için gönderilmesiyle gelişen hikâyesiyle, vahşi doğada hayatta kalmaya dair etkileyici bir anlatım sunuyor. Durağan anlatımı sebebiyle herkese hitap etmeyen fakat Gülün Adı (1986), Ayı (1988) 

ve Tibet’te Yedi Yıl (1997) gibi filmleriyle tanınan usta yönetmen Jean-Jacques Annaud’un ellerinde göz kamaştıran bir yapıt… 

Bay Doğru

Başrollerindeki Ana Kendrick ve Sam Rockwell ile sıra dışı bir romantik komediye sürükleyen Bay Doğru (Mr. Right), hayatının erkeğini arayan genç bir kadının, karşısına çıkan adamla birlikte yaşadığı beklenmedik değişimi konu alıyor. Sinemada oyalayıcı bir şeyler arayanlara…

Emicem Hospital

Karadeniz'in küçük bir sahil kasabasında, geleneksel yöntemlerle yönetilen tuhaf bir hastane olan Emicem Hospital’in, uluslararası bir seviyeye çıkması için Almanya'dan yönetici (CEO) getirtilmesiyle yaşanan trajikomik olayları konu 

alan filmin başrollerinde Wilma Elles, Ali Erkazan, Sinan Bengier, Merve Akaydın yer alıyor.

Özel Bir Gün

Jennifer Anniston, Julia Roberts, Kate Hudson, Jason Sudeikis, Britt Robertson, Mira Sorvino gibi önemli isimleri kadrosunda barındıran Özel Bir Gün (Mother’s Day), anneler gününde bir araya gelen üç kuşağın eğlenceli hikâyesini ele alıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Garry Marshall’ı görüyoruz.

Baskın Günü

Idris Elba ve Richard Madden ikilisinin başrolde yer aldığı Baskın Günü (Bastille Day), yankesici Michael ile CIA ajanı Sean’ın, bir çanta sonucu kesişen hayatlarını ve ortak düşmana karşı verdikleri aksiyon dolu mücadeleyi konu ediniyor.